IDA-formand: »Jeg tør godt stå på mål for det, jeg har leveret de seneste tre år«

8. april 2019 kl. 12:252
IDA-formand: »Jeg tør godt stå på mål for det, jeg har leveret de seneste tre år«
Thomas Damkjær Petersen er formand for IDA og listefører for Fagforeningslisten. Han kandiderer også denne gang til posten som IDA-formand. Valget foregår blandt de 65 medlemmer af IDAs repræsentantskab. Formanden vælges officielt ved det første repræsentantskabsmøde efter valget, lørdag den 11. maj. Illustration: IDA.
Thomas Damkjær Petersen er klar til tre år mere som frontfigur i IDA. Bred enighed om vision og strategi, medlemsvækst og øget landspolitisk indflydelse taler for at genvælge ham, mener han selv.
Artiklen er ældre end 30 dage

Dette er det tredje af tre interviews med de tre kandidater til IDAs formandspost. Fredag den 5. april bragte vi et interview med Ulla Röttger og søndag den 7. april bragte vi et interview med Juliane Marie Neiiendam.

Læs også: Kandidat til IDAs formandspost: »Jeg har lyst til at sætte retningen for hele IDA«

Læs også: Kandidat til IDAs-formandspost: »Jeg kan godt tænke mig en ny stor opgave«

Thomas Damkjær Petersen har stået i spidsen for IDA de seneste tre år, og han stiller op til endnu en omgang som Fagforeningslistens kandidat, når IDAs repræsentantskab efter valget skal vælge formand.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Blå bog:

Thomas Damkjær Petersen

  • Nuværende job: IDA-formand
  • Politiske tilhørsforhold i IDA: Fagforeningslisten
  • Listens mærkesager: Stærk fagforening, ordentlige ansættelsesforhold, IDAs medlemmer skal sikre en bæredygtig samfundsudvikling med fokus på FNs 17 bæredygtighedsmål
  • Medlem af IDAs repræsentantskab siden 2010
  • Uddannelse: Civilingeniør, DTU 1981
  • Seneste job: Trafikplanlægger, projektleder i Movia

Spørger man de forskellige politiske lister (partier, red.) i IDA, er der endog meget langt imellem nogen, der kritiserer de resultater, IDA har nået i hans formandsperiode, og de færreste vil sætte en finger på hans måde at passe formandshvervet på.

Illustration: Tegning: Lars Refn.

IDA-valg 2019

  • IDAs medlemmer skal i år vælge nyt repræsentantskab.
  • Valget er i gang og lukker torsdag den 11. april. Resultatet offentliggøres 12. april.
  • Ingeniøren sætter fokus på valget i hele perioden.
  • Læs mere på IDAs valgsite

Hilser modkandidater velkommen

Alligevel har to modkandidater til posten nu meldt deres ankomst: Ulla Röttger fra Lederlisten og Juliane Marie Neiiendam fra listen Innovation, Trivsel og Moderne Ledelse, der tillige er formand for Ansattes Råd, IDAs fagforeningsdel.

Den nuværende IDA-formand hilser deres kandidatur velkommen:

»Det er dejligt, at andre har meldt sig. Det er godt, at der er noget at vælge imellem. Min chance for at blive valgt, har ikke noget med dem at gøre. Jeg tør godt står på mål for, at det, jeg har leveret som formand de seneste tre år, har gavnet IDA.«

Arbejder med konsensus

Når det gælder de indre linjer peger han på, at samarbejdet har fungeret godt i IDAs 15 medlemmer store hovedbestyrelse, hvor ni af de i alt 11 lister har sæde

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Jeg har arbejdet med stor konsensus ud fra, at vi skulle nå fælles resultater. Både Vision 2025 og Strategi 2018-2020, som skal omsætte visionerne til virkelighed, blev vedtaget i enighed.«

Teknologiens stemme

Ifølge visionen er en af IDAs ambitioner at være Teknologiens stemme nr. 1, for derigennem at opnå synlighed og indflydelse. Da Folketing og regering sammen med en række organisationer og uddannelsesinstitutioner indgik en Teknologipagt, var det derfor et vigtigt skridt på vejen, mener Thomas Damkjær Petersen, som har fået plads i Teknologipagtrådet.

Siri-Kommissionen, som IDA i august 2016 stiftede sammen med Ida Auken fra De Radikale, er et andet eksempel, hvor der er kommet udspil inden for sundhedsteknologi, transport, AI, medier og demokrati samt dateetik, fremhæver IDA-formanden.

»Vi har sat et stort aftryk i regeringens ekspertgruppe om dataetik, for det har jeg som medlem været med til præge med input fra IDA.«

Medlemsvækst er endnu et af IDAs mål, som går efter planen. Da Thomas Damkjær Petersen overtog formandsposten i maj 2016, havde IDA lige rundet 100.000 medlemmer. I dag er tallet vokset til cirka 119.000:

»Men vi skal ikke bare have flere medlemmer, de skal være tilfredse og have lyst til at være medlem i mange år, så de ikke melder sig ind for at melde sig ud igen. Heldigvis er tilfredsheden høj, og 97 procent af vores kandidatmedlemmer, der var medlem den 1/1 2018, var også medlem den 1/1 2019.«

IDA kåret som mest troværdig fagforening

IDA-formanden fremhæver også, at danskerne kårede IDA som den mest troværdige fagforening i en undersøgelse fra YouGov i januar i år:

»Det har vi ikke selv været fadder til, men jeg tror, placeringen skyldes, at vi er faktabaserede, og både rådgiver befolkningen og politikere.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Da IDA i midten af marts lancerede kampagnen Lad fakta tale som en ouverture til det kommende folketingsvalg, var det netop for at minde om, at debatten skal funderes på fakta. I forbindelse med kampagnen fremlægger IDA en række fakta om foreningens seks mærkesager: klima, uddannelse, forskning, udenlandsk arbejdskraft, arbejdsmiljø og privacy.

»IDA er faktabaseret. Vi rådgiver både rød og blå side. Vi vil se en bæredygtig udvikling af verden, og derfor har vi bygget vores Vision 2025 på FNs 17 verdensmål for bæredygtighed,« siger Thomas Damkjær Petersen.

Læs også: Tre kandidater: Spillet om IDAs formandspost er i gang

Unfair kritik

I slutningen af marts havde mere end 850.000 set kampagnens video, men det fik kritiske kommentarer med fra læsere af ing.dk, De mente, at den havde en politisk slagside, der hældte mod venstrefløjen, og at man i øvrigt kunne have valgt andre fakta. Det er han ikke enig i:

»Det er ikke fair at fremhæve de få negative kommentarer. Der var rigtig mange positive kommentarer på Facebook og kun et meget lille antal negative kommentarer. Og vi har valgt fakta ud fra, hvad der var væsentligt.«

Den 4. januar i år blev Thomas Damkjær Petersen valgt til ny formand for Akademikernes A-kasse (AKA), da den forrige formand måtte gå som følge af direktørens misbrug af a-kassens penge.

Juliane Marie Neiiendam, der er en af modkandidaterne til formandsposten i IDA, mener, at »det er en skidt blanding med to kasketter, Der skal ikke såes tvivl om, hvor IDA-formandens loyalitet ligger.«

Ikke personlig vinding

Thomas Damkjær Petersen har svært ved at forstå kritikken, og henviser til, at mere end 85.000 IDA-medlemmer også er medlemmer hos AKA.

»Jeg forstår slet ikke, at nogen gør det til et problem, at vi i en periode bruger formandsressourcer til at hjælpe a-kassen på fode igen. Det er ikke i nærheden af at være en fuldtidsstilling, og jeg har det godt i maven med at bringe a-kassen videre til at være en fornuftig organisation,« siger han og tilføjer:

»Nogle spørger, hvad jeg selv får ud af det, men de 150.000 kroner AKA’s formand modtager om året, går jo i IDAs kasse, så jeg gør det ikke for personlig vindings skyld. Det har jeg det rigtig godt med.«

De to seneste IDA-formænd har siddet i to perioder, som vedtægterne tillader. Det giver umiddelbart god mening, fordi man som formand får skabt et netværk og kan tilbyde kontinuitet i foreningen. Det er nu ikke det vigtigste, pointerer den siddende formand:

»Det netværk, jeg har opbygget af samarbejdspartnere, politikere og andre interesseorganisationer, er intakt, hvis jeg fortsætter, og det brugte jeg energi på det første år. Det slipper en ny formand ikke, men det er ikke derfor man skal vælge mig. Det skal man gøre på baggrund af resultaterne de seneste tre år.«

Læs også: Kandidat til IDAs formandspost: »Jeg har lyst til at sætte retningen for hele IDA«

Læs også: Kandidat til IDAs-formandspost: »Jeg kan godt tænke mig en ny stor opgave«

Dette er det tredje af tre interviews med de tre kandidater til IDAs formandspost. Fredag den 5. april bragte vi et interview med Ulla Röttger og søndag den 7. april bragte vi et interview med Juliane Marie Neiiendam.

2 kommentarer.  Hop til debatten