IDA dropper spektakulær udvidelse
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

IDA dropper spektakulær udvidelse

IDA havde budgetteret med at den lysende udvidelse - kaldet Opalen - kunne opføres for håndværkerudgifter på 63 mio. kr. Men selv efter en intens forhandling med de tre bydende entreprenører var det umuligt at få budgetoverskridelsen under 25 procent. Derfor droppes byggeriet nu. Illustration: Dorte Mandrup Arkitekter

Der kommer ikke til at være noget svævende luftskib mellem IDAs bygninger på Kalvebod Brygge. Det spektakulære byggeri designet af Dorthe Mandrup Arkitekter har vist sig at være for dyrt at opføre, fortæller IDAs formand, Thomas Damkjær Petersen, i en pressemeddelelse.

»Det har i hele forløbet med byggeriet af Opalen været en forudsætning, at vi ikke ville bruge medlemmernes penge på projektet. Tværtimod var det et krav, at projektet kunne hvile i sig selv økonomisk. Derfor har vi indrettet processen, så vi løbende har sikret os et overblik over prisen. Desværre har den proces nu vist os, at de modtagne bud ikke giver os mulighed for at realisere projektet.«

25 procent over budget

IDA havde budgetteret med håndværkerudgifter på 63 mio. kr., men buddene fra de tre indbudte entreprenører lå mindst 25 procent højere, fortæller IDAs områdedirektør, Poul Erik Bjørnshauge.

»De meget gennemarbejdede bud fra de tre entreprenører lå alle meget tæt. Men da vi havde været igennem en hurtig og intens forhandlingsrunde, lå de stadig omkring 25 procent højere, end vi havde budgetteret med.«

Opalen skulle efter planen svæve over havnebassinet - båret af to V-formede ben og forankret med kabler til undergrunden. Bygningen skulle rumme en restaurant og konferencefaciliteter og dækkes af en EFTE-dug, der kunne lyssættes indefra, så bygningen ved aftentid ville fremstå som en lysende opal.

Inspirationen fra en smykkesten viste sig imidlertid at være dyrere end forventet.

»Det er en vanskelig form, for der er faktisk ikke to ting, der er ens. Det er ikke en hyldevare. Men det var også det, vi faldt for. Det har bare vist sig overraskende dyrt at realisere. I buddene kan vi se, at det er selve konstruktionen og facaden, som trækker op. Men at det skulle blive så dyrt, kom endda som en overraskelse for entreprenørerne,« siger Poul Erik Bjørnshauge.

Ingen alternative planer

Begrundelsen for at sætte gang i byggeriet var, at IDAs mødecenter oplever så stor efterspørgsel, at der er brug for endnu mere plads. Men der er på nuværende tidspunkt inden planer om at gå i gang med et mindre eller billigere byggeri.

Hele processen kommer til at koste IDA tre millioner kroner.

»Det er selvfølgelig mange penge. Men det er penge, som vi hele tiden har vidst, at det ville koste. Vi har faseopdelt hele processen for hele tiden at kunne holde styr på udgifterne og for at kunne sige stop, hvis vi kunne se, at budgettet ikke kunne holde. Og det er så det, vi gør nu.«

Ja, da. Selvfølgelig!

Bare tre millioner kroner er da også en slags penge og de kunne have været brugt til en hel masse andet også noget der har med de tusinde andre der "kun" betaler til fagforeningen.

Prøv at sætte kontingent ned, eller få de "konference faciliteter" til at gå i spænd med det nuværende. Der er kun Københavnerne der synes det er "smukt" med et "luftskib", hvis de da synes det.

  • 7
  • 13

Hvad med at lade Bikubenfonden (eller en anden) sponsorere differensen, mod et logo/delvis brugsret.

  • 1
  • 5