IDA: Derfor anbefaler vi et ja ved afstemningen om EU-patenter

Det bliver lettere, det bliver billigere, og det kan på sigt give vækst og styrket konkurrenceevne.

Ingeniørforeningen (IDA) anbefaler sine medlemmer at stemme ja, når der skal sættes kryds ved folkeafstemningen om en fælles EU- patentdomstol 25. maj.

Udmeldingen kommer blandt andet på baggrund af en stikprøveundersøgelse, som IDA og Ingeniøren har lavet blandt 635 ingeniørvirksomheder.

34 procent foretrækker ja

Her svarer 34 procent, at et ja er at foretrække, når man medregner det nuværende bureaukrati, rets­system og omkostninger.

Cornelius Olesen, der er formand for IDAs erhvervsudvalg, uddyber:

»Jeg hæfter mig især ved, at forventningen blandt virksomhederne i undersøgelsen, herunder ikke mindst de, der har konkrete erfaringer med patenter, er, at patentdomstolen vil gøre det både lettere, billigere og hurtigere at beskytte sine patenter,« siger Cornelius Olesen.

Han henviser også til de nye enhedspatenter, der sikrer gældende retsvirkning i samtlige af de lande, som stemmer ja til det nye samarbejde. Enhedspatenter, som ikke eksisterer i dag:

»Virksomheder kan med én ansøgning få godkendt et patent i de lande i EU, som tilslutter sig patentdomstolen. Det er et aspekt, som jeg forestiller mig er vigtigt for den lille iværksættervirksomhed, som jo ikke har en stor organisation i ryggen til at håndtere bureaukratiske procedurer.«

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

... den lille iværksættervirksomhed, som jo ikke har en stor organisation i ryggen til at håndtere bureaukratiske procedurer ...

... og som ikke benytter sig af patenter, vil nu skulle forholde sig til 10 gange flere patenter, så de ikke overtræder disse. Det koster rigtige penge. Det bliver altså nemmere for dem, som patenterer, på bekostning af dem, som ikke patenterer.

Det er for nemt ukritisk at hævde, at innovation kun kan eksistere gennem patenter. Hvis det var rigtigt, burde vi også tillade patenter på genomer, software, biologi og matematiske formler. Alligevel sker der innovation her.

 • 14
 • 1

Citat Erik Cederstrand: "... og som ikke benytter sig af patenter, vil nu skulle forholde sig til 10 gange flere patenter, så de ikke overtræder disse. Det koster rigtige penge. Det bliver altså nemmere for dem, som patenterer, på bekostning af dem, som ikke patenterer."

Der findes fagliteratur som vejleder og formularer så man meget let selv kan anmelde en ny produktide. Efterfölgende er tysk Standard, men sådan vil det fremtidig også være med fællespatent.

Anmeldelsesgebyr elektronisk med 10 patentkrav koster 40.-€. ( Svarer til 4 kasser Tuborg)

Sker anmeldelsen på papir koster det 60,- €.

www.dpma.de › Patent › Gebühren‎

 • 0
 • 0

"Virksomheder kan med én ansøgning få godkendt et patent i de lande i EU, som tilslutter sig patentdomstolen"

Ja - men det kan danske virksomheder uanset om vi stemmer ja eller nej.

"Han henviser også til de nye enhedspatenter, der sikrer gældende retsvirkning i samtlige af de lande, som stemmer ja til det nye samarbejde." Det forudsætter ikke at lande stemmer ja for at få adgang til enhedspaterne.

IDA burde være ærlige og præsentere den reelle forskel ved et ja eller et nej - og belyse de reelle effekter både ved et JA og ved et NEJ. Her sælger I et JA på falske præmisser.

 • 12
 • 1

Alt i alt koster folkeafstemningen ca. 45 mio kroner. Hvad, hvis det kun er et stort cirkusnummer for at vise at statsministeren har kæmpet bravt for et europæisk projekt? En kamp som skal belönnes med et flot job i Brüssel.

 • 1
 • 1

Jeg tror du kan være ganske sikker på at det er et job i Brüssel hun er efter (ligesom en del andre politikerer). Jeg har haft kurser i patentlov og finder det stadig hamrende forvirrende. Jeg tvivler på at Helle & co. overhovedet ved hvad et patent er.

 • 2
 • 0

Citat Jakob Sörense: " Jeg har haft kurser i patentlov og finder det stadig hamrende forvirrende. Jeg tvivler på at Helle & co. overhovedet ved hvad et patent er.n: "

Hele emnet -Patenter- er så kompliceret, at det er en pervertering af en folkeafstemning, at smide det i hovedet på normale vælgere.

Statsministeren behöver ikke at have kendskab til patenter. Men det er hendes pligt at kunne forklare helt enkelt, hvilken suverænitet der afgives, og hvad det betyder for den enkelte danske borger. Uden det er en folkeafstemning det rene cirkusnummer med skjult dagsorden og en demonstrativ ringeagt for vælgeren.

En præcis begrundelse har man ikke hört fra hende.

 • 0
 • 1

Jeg vil give dig ret i at spørgsmålet var bedre overladt til kompentente fagfolk, med et bredt udvalg af baggrunde (så vi får alle argumenter for og imod overvejet).

Nu er sagen bare den at det ikke er kompentente fagfolk, men inkompetenter politikere der træffer den slags beslutninger. Politikere som intet aner om patenter, men udelukkende tænker på hvordan de bedst fremmer deres egen karriere.

Så i dette tilfælde er en folkeafstemning det mindre af to onder. Desværre er resultatet nok det samme, da politikere, hvor inkompetente de så end er, er utroligt dygtige til at manipulere og derigennem få deres vilje.

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten