Digitaliseringen af gamle ingeniørtidsskrifter på i alt ca. 100.000 sider, som er udkommet fra 1892 til 1940, kan nu begynde. Det sker på baggrund af en bevilling fra IDA på 430.000 kr. til projektet 'Digitalisering af ingeniørernes kulturarv', som tidligere chefredaktør og nuværende bagsideredaktør på Ingeniøren Erik Lyngsø-Petersen står bag.
»Jeg er utrolig lettet og begejstret over endelig at komme i gang med projektet, som vi har arbejdet på at realisere gennem flere år«, siger han og fortsætter:
»Sammen med de 150.000 kr., som tidligere er doneret fra IDAs Videnformidlingsfond, har vi nu fuld dækning for alle omkostninger til gennemførelse af første fase af projektet.«
Erik Lyngsø-Petersen fortæller, at alle interesserede gratis skal kunne bladre og søge på ordniveau i de gamle årgange, der tilsammen rummer en detaljeret beskrivelse af Danmarks forandring fra bonde- til industrisamfund.
Læs også: 300.000 sider med ingeniørernes historiske arvegods skal på nettet
De fire tidsskrifter, som nu digitaliseres, er det oprindelige Ingeniøren fra 1892 til 1940 samt udgivelserne Tidsskrift for Ingeniør- & Bygningsvæsen 1906-37, Polyteknikeren/Polyteknisk Tidsskrift 1919-28, og Tidsskrift for Elektro- og Maskinteknik 1920-35. Ingeniøren har opbevaret to eksemplarer af alle årgange i bind. Det ene sæt vil gå til i digitaliseringsprocessen.
IDAs formand, Frida Frost, ser bevillingen med 'i lyset af den opbrudstid, der hersker på mediekanaler og især på den digitale side'
»Ingeniørforeningen finder det vigtigt at støtte også digitaliseringen af vores tidligste artikeldatabase,« understreger hun.
Digitaliseringsprojektet skal efter planen også omfatte perioden 1940 og helt frem til år 2000. Der mangler således stadig at blive digitaliseret ca. 200.000 sider udover de 100.000 sider, som altså nu bliver foreviget digitalt.
»Det skal vi også have fundet midler til. Det vil formentlig skulle ske igennem en såkaldte crowdfunding, således at vi gennemfører de næste faser, efterhånden som vi får samlet penge ind. Der udestår dog stadig løsning af nogle praktiske problemer, bl.a. i forbindelse afklaring af rettighedsspørgsmålet,« fortæller Erik Lyngsø-Petersen.
Den tekniske gennemførelse af digitaliseringen står firmaet Visiolink for i samarbejde med Ingeniørens it-folk.
