IDA: Ærgerligt, at minister utvetydigt støtter arbejdsgivere
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

IDA: Ærgerligt, at minister utvetydigt støtter arbejdsgivere

'Den lokale ledelse skal have frihed til at vælge de værktøjer, som giver bedst mening lokalt.’

Sådan lød det fra Sophie Løhde (V), minister for offentlig innovation, da hun i går var kaldt i samråd.

Anledningen var, at ledelsen i Skatteministeriet har inddraget tre fridage, nemlig 24. og 31. december samt Grundlovsdag. Mens de tre fridage er en del af overenskomsten hos mange andre medarbejdere i det offentlige, er det ikke tilfældet alle steder, heriblandt altså blandt andet ikke i Skatteministeriet. Her har det blot været kutyme, at medarbejderne havde fri de tre dage.

Ministerens udmelding ærgrer Carsten Eckhart Thomsen, formand for IDA Offentlig. Frem for at tage ledernes parti på samrådet burde ministeren benytte lejligheden til at lancere en dialogbaseret og kompromissøgende stil over for de statsansatte. Hun kunne f.eks. have forsikret dem om, at der ikke er aktuelle planer om at inddrage feriedage uden forhandling eller kompensation, påpeger han:

»En sådan melding fik vi ikke. I stedet hørte vi ministeren bakke utvetydigt op om de lokale ledelser, der har inddraget fridagene. Det ærgrer mig, at ministeren ikke anerkender, at den slags hører til ved overenskomstforhandlingerne,« siger han ifølge en pressemeddelelse fra IDA.

Afgørelse i voldgiftssag på vej

Sagen eskalerede kort før jul, hvor ministeren mødtes med de statslige forhandlere i CFU, Centralorganisationernes Fællesudvalg, hvor IDA er repræsenteret gennem Akademikerne.

På mødet ønskede CFU at præcisere deres utilfredshed med en række forhold, herunder inddragelse af fridage. Efter mødet udsendte Sophie Løhde en pressemeddelelse, hvori hun fastslog, at hun som minister bakker op om arbejdsgivernes ret til at ’prioritere i deres organisationer’. Den holdning fastholder hun altså nu.

Inden for den nærmeste uges tid kommer der en afgørelse i en voldgiftssag, hvor Akademikerne har stævnet Skatteministeriet for at inddrage medarbejdernes tre kutymefridage. Carsten Eckhardt ser frem til afgørelsen, fordi de tre dage blandt andet er indgået i beregningen af de pågældende medarbejderes lønvilkår i forbindelse med forhandlinger:

»Derfor kan man heller ikke inddrage disse feriedage med et fingerknips. Den slags hører hjemme ved overenskomstforhandlingerne. Det er i hvert fald sådan den danske aftalemodel normalt fungerer,« fastslår han og tilføjer:

»Nu ser vi frem til en klar afgørelse fra voldgiftretten, der fastslår, at staten ikke ensidigt kan forringe medarbejdernes vilkår i strid med overenskomsten.«

Han mener, at de statslige arbejdsgivere sætter deres god ry og rygte på spil i denne sag, og advarer om, at det kan betyde, at de får svært ved at tiltrække tekniske og naturvidenskabelig kompetence, som IDAs medlemmer kan bidrage med:

»Når man udviser så dårlig arbejdsgiveradfærd og er så konfronterende i sin adfærd, som staten er i øjeblikket, så frygter jeg, at man kommer til at stå med et stort rekrutteringsproblem på det statslige områder på længere sigt.«

Kan ødelægge OK18

Den nuværende sag kan også skabe problemer for den kommende overenskomst, OK18. Forberedelserne er allerede i gang. Netop nu er IDA ved at samle sine krav, og en gang efter sommerferien sætter IDA sig sammen med de øvrige akademikerforbund for at formulere fælles krav til forhandlinger, der begynder i starten af 2018.

Han frygter, at de aktuelle udmeldinger fra de statslige arbejdsgivere vil skabe et dårligt forhandlingsklima:

»Ultimativt kan man risikere, at medlemmerne stemmer nej til et resultat, næsten uanset hvor godt det bliver, fordi der op til den egentlige forhandling er sket er del forringelser, så man er bagud på point fra starten af, selvom vi opnår en pæn reallønsstigning. Så teknisk set kan man kigge ind i det scenarie,« siger han.

Emner : Arbejdsmarked
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Underlig artikel.
Ville det være bedre hvis ministeren var tvetydig i sine udtalelser?

Og hvad kan man forvente af en borgerlig regering.
De vil da aldrig tage de ansattes parti - at tro andet er i mildeste fald naivt

 • 4
 • 8

Når man læser overskriften, så tror man umiddelbart at det drejer sig om ministeren støtter "onde" private arbejdsgivere, men så viser det sig at sagen drejer sig om nogle forkælede medarbejdere i Skatteministeriet som hidtil har fået foræret 3 fridage om året - fridage som alle andre ansatte rundt omkring i både det private system, og bunden af det offentlige hierarki ikke har.

Måske de så passende nu kan bruge de tre dage på at prøve at finde nogle af de mange milliarder Skat har foræret til lyssky udlændinge mv.

 • 3
 • 8

Christian Nobel
Nu ved jeg ikke hvilken verden du befinder dig i?
Jer er selv ansat under en HK minimal-ovenskomst i et privat, amerikansk firma, og vi har fridage på de 3 nævnte dage

 • 2
 • 0

Hvordan kan det ødelægge overenskomstforhandlingerne? nå ja hvis man kun fokusere på flere løn kroner og medlemmerne så lige pludselig har andre krav ja så..

Man har fået 3 dage foræret i en længere periode og ikke været klog nok til at få dem skrevet ind i overenskomsten det giver nu bagslag. Vil man have de tre dage fri så må man jo få det forhandlet ind i overenskomsten hvis de er så vigtige.

At staten nu kræver folk på arbejde de dage de ikke har fri er der vel intet galt i, men måde man hals over hovedet tromler det igennem på er ikke særlig smart set ud fra et ledelsesmæssigt synspunkt hvor man ønsker det optimale ud af medarbejderne. Det får man ikke ved at være diktatorisk og tromle folk men ved kommunikation hvilket ikke er toppen af stats apperartes største egenskab.
Man har brugt modellen fra konflikten med lærerne og man forventer at medarbejderne bare bukker og siger tak og gad vide hvor få lønkroner de skal have for at æde den...For at strejke og lukke biksen det tør de jo desvære nok ikke.

 • 6
 • 0

Hvad der IKKE kan diskuteres: Skal de have løn for det arbejde?
Selvfølgelig skal de det.

Og det får de ikke, med de regler der bliver sat nu.

Og dermed adskiller det sig ikke fra andre offentligt ansatte som også har de pågældende 3 dage som tvungne feriedage.

Der har jo lige præcis kun været tale om kutyme, dvs. en stiltiende aftale om at holde fri med løn på en given dag (hvor biksen så reelt var lukket).

Det er ikke nedfæstet i en overenskomst, så medarbejderne i skatteministeriet skal da kun være glade for at de i så lang tid har haft et privilegium som er afskaffet de fleste andre steder i det offentlige, men reelt set har de intet krav på det.

At det så er lavet uelegant som Jesper også er inde på er en anden sag.

 • 3
 • 0

"...fridage som alle andre ansatte rundt omkring i både det private system, og bunden af det offentlige hierarki ikke har..."

Har været ansat privat de sidste ti år i to forskellige firmaer. Her har jeg altid haft fri juleaften og nytårsaften - uden brug af feriedage.
Men det ligger jo i tiden, at man skal udstille offentligt ansatte som forkælede. Jeg har også arbejdet 14 år som offentligt ansat (før min private ansættelse). Jeg oplevede sgu ikke os som særligt forkælede i det offentlige - tvært imod.
De offentlige arbejdsgivere skal hele tiden overveje, om de, når nu lønningerne er så meget lavere end på det private arbejdsmarked, fortsat kan rekruttere og fastholde medarbejdere - de RIGTIGE medarbejdere.

 • 3
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten