Lækkende brændstofrør, en knækket krumtapaksel, ringe køling af generatorerne, revner i udstødningsmanifolden ... og listen fortsætter. Ikke færre end 25 større og mindre fejl er gennem årene opstået på IC4-togenes motorsystemer, afslører den ekspertrapport, som DSB har bestilt hos det schweiziske ingeniørfirma Prose, og som blev offentliggjort sidste fredag.
Schweizerne lod overordnet de skandaleombruste IC4-tog bestå den ‘endelige eksamen’, og dermed har DSB fået et uafhængigt udsagn om, at det er rentabelt at skrue videre på de italienske tog.
Men rapporten sætter samtidig for første gang et alvorligt rødt flag ved togenes motorsystem, der ellers hidtil har været blandt de få ting på togene, som endnu ikke har været indblandet i den omfattende skandale.
Schweizerne mener, at motorerne bærer præg af ‘ufuldstændigt ingeniørarbejde’. Fejlene er så mange og alvorlige, at Prose sætter spørgsmålstegn ved, om IC4-togenes motorsystem, de såkaldte power packs, grundlæggende er ordentligt designet.
Læs også: IC4-rapport: Risiko for flere koblingsproblemer
Hvert IC4-togsæt er udstyret med i alt fire power packs – to i hver endevogn. En power pack er togets komplette ‘energipakke’ monteret i et let udskifteligt modul og indeholder både dieselmotoren, turboladeren, kompressoren, generatoren og kølesystemet. Ideen er, at én power pack nemt kan udskiftes med en anden i tilfælde af reparation.
De 25 fejl er ofte enkeltstående tilfælde, der ikke dukker op i alle motorer, og størstedelen er efterhånden blevet løst. Men årsagen til en af de alvorligste fejl er endnu ikke kendt, og derfor ved DSB reelt set ikke, om den gælder generelt for hele flåden.
Læs hele Ingeniørens fokus om IC4
En joker i økonomien
I fem motorer er krumtapakslens glideleje blevet nedbrudt, og det har blandt andet medført en knækket krumtapaksel og hul i motoren. DSB kan indtil videre ikke forklare, hvorfor det sker, og de potentielt systematiske motorproblemer eksisterer derfor som en joker i økonomien for hele IC4-projektet. Prose gennemgår foruden problemerne med lejepanderne tre motorproblemer, som de betegner som kritiske: Fem IC4-motorer har haft problemer med lækkende brændstofrør. I rapporten skriver Prose, at problemet kan have ‘store potentielle konsekvenser i tilfælde af brand i motorområdet’. DSB har udviklet to alternative prototyper, der ifølge Prose ser ud til at løse problemet. Revner på 11 udstødningsmanifolder, der samler udstødningsgasserne fra motorens cylindre. Prose skriver, at revnerne kan forårsage udsivning af udstødningsgas, der kan føre til opvarmning af motorområdet. En løsning er implementeret af DSB, men endnu ikke færdigtestet, da fejlen først viser sig efter mindst 200.000 kilometer. Dårlig køling af generatorerne. Flowet af luft skal ifølge generatorens producent være på 22,4 kubikmeter pr. minut, men blot 7 kubikmeter luft nåede ind gennem generatorens indtag. DSB har med sin hidtidige løsning fået indtaget op på 16,17 kubikmeter – omkring 28 procent lavere end producentens krav. Prose påpeger, at løsningen ikke er tilfredsstillende.Tre andre motorproblemer
Konsekvensen kan nemlig ifølge Prose blive, at motorerne i hele flåden skal skiftes ud, og det kommer til at koste yderligere 148 millioner. Sammen med en potentiel udskiftning af aksellejekasserne risikerer projektet med klargøring af 74 togsæt frem mod 2019 ifølge schweizernes beregninger at gå over budgettet med 51,6 millioner.
Derfor skriver Prose i sine anbefalinger til DSB, at der bør foretages en tilbundsgående analyse af de ‘aktuelle nedbrud i krumtapakslens leje i motoren for at finde ud af, om den grundlæggende årsag til de beskadigede lejer påvirker hele flåden’.
Læs også: IC4: Selv hvis planen lykkes, er togene DSB's mest upålidelige
Ingeniørdocent ved DTU Mekanik Peder Klit har på Ingeniørens opfordring taget et kig i rapporten og er enig med schweizerne i, at fejlen er meget alvorlig. Ud fra billeder i rapporten forklarer han, at den konkrete komponent, der går i stykker, er de såkaldte lejepander.
»Som jeg ser det, er det værste af problemerne de nedbrudte lejepander. Det er et meget omfattende nedbrud, der er på den lejepande, der er vist på en illustration i rapporten. Den er totalt ødelagt, og det er faktisk utroligt, hvis de har kunnet køre med det,« siger han og fortsætter:
»Hvis sådan en bliver ødelagt, går motoren simpelthen i stykker. Den vil først begynde at larme ad pommern til, så vil den køre varm, og så vil den til sidst køre sig selv i stykker.«
Læs også: Undersøgelsesleder: IC4 er et af de værste projekter, jeg har set
Lejepanderne er et glideleje, der sidder rundt om krumtrapakslen. Lejepanderne belægges med en legering af blødt metal, ofte kaldet ‘hvidtmetal’, og den bløde belægning skal sikre, at krumtapakslen gnidningsfrit kan komme op i omdrejninger, når motoren starter.
»Det ser ud, som om det bløde metal er brudt i stykker, og normalt er det en udmattelsesskade. Men man kan også se af rapporten, at togene har kørt meget få timer, så det er meget underligt, at udmattelsesskaden er så voldsom,« siger Peder Klit.
Alle motorer bør efterses
I rapporten fremgår det, hvor mange kilometer de fem fejlramte motorer har kørt, og umiddelbart er der ikke noget system i, hvornår lejepanderne giver op. Han hæfter sig dog ved, at motoren med det højeste kilometertal kun har kørt omkring 185.000 km.
»Det er jo mange kilometer, men for et tog er det cirka svarende til et års drift. Det er altså for hurtigt at gå i stykker, og jeg mener bestemt, at man bliver nødt til at kigge alle motorerne efter, når sådan en fejl opstår så hurtigt,« siger Peder Klint.
Læs også: DSB skal undersøge alternativer til IC4
DSB er ifølge rapporten gået i gang med en teknisk undersøgelse af problemet, men arbejdet er blevet forsinket på grund af ‘mangel på tilgængelige ressourcer’.
DSB har endnu ingen kommentarer til rapportens indhold og anbefalinger. Inden jul skal togselskabet nemlig præsentere sine bud på IC4-alternativer til politikerne på baggrund af rapportens konklusioner.
