IC4-leverandør i ny skandale i Holland

Hollands prestigejernbane nummer et mangler højhastighedstog. Den komplet nybyggede højhastighedsbane mellem Amsterdam og Bruxelles åbnede ellers i slutningen af 2009, men AnsaldoBreda har endnu ikke kunnet levere de bestilte højhastighedstog V250, der med en driftshastighed på 250 km/h ellers skulle gøre det muligt at tilbagelægge rejsen mellem de to metropoler på blot en time og 40 minutter - en time hurtigere end før, den nye bane åbnede.

For nylig måtte den hollandske transportminister Camiel Eurlings igen gå til landets parlament og rapportere om endnu en forsinkelse i leverancen. Ministeren har erkendt, at det nu tidligst bliver i december 2011, at de nye togsæt kan komme i drift på skinnerne.

Ligner de danske problemer

Dermed ligner udviklingen i Holland en tro kopi af den danske IC4-skandale. Og som i den danske AnsaldoBreda-ballade er det certificerings- og godkendelsesprocedurerne, som skaber komplikationer og trækker ud, nærmest i det uendelige.

Der er bestilt i alt 19 V250-togsæt, som både skal køre på hollandske indenrigsruter samt på ruten til Belgien. I øjeblikket kører fire V250-sæt rundt på de hollandske skinner for at blive testet.

Leverancen af togsættene skulle oprindeligt være gået i gang i begyndelsen af 2007, men er løbende blevet udskudt. I stedet bliver passagererne på den nye højhastighedsbane betjent af traditionelt lokomotivtrukket vognmateriel.

Problemfyldt projekt

Det er dog ikke kun leverancen af de kommende V250-togsæt, der har voldt problemer. Selve anlæggelsen af den 125 kilometer lange højhastighedsbane har været præget af budgetoverskridelser og forsinkelser. Højhastighedsbanen - der også kommer til at danne den længe ventede højhastighedsforbindelse mellem Schipol-lufthavnen og flere europæiske storbyer - var oprindeligt sat til åbning i 2007. Banen blev imidlertid først færdig i 2009.

Banen bliver også brugt af operatøren Thalys til direkte togforbindelser mellem Amsterdam og Paris - turen varer 3 timer og 13 minutter.

Dokumentation

Se fotos fra anlæggelsen af Hollands nye højhastighedsbane