IC4-bremser hænger på forældet standard

7. november 2013 kl. 05:489
IC4-bremser hænger på forældet standard
Illustration: Jens Hasse/Chili.
Den franske producent af IC4-togenes bremser afviser DSB's krav om at følge en europæisk software-standard
Artiklen er ældre end 30 dage

Den franske bremseproducent Faiveley, som leverer de vigtigste komponenter til IC4-togenes bremsesystem, kræver, at en tilpasning af bremsecomputeren i IC4 skal foregå efter gamle standarder frem for den seneste europæiske standard, EN 50128, som DSB har bedt Ansaldobreda leve op til.

I den senest offentliggjorte statusrapport for IC4, skriver DSB, at 'Faiveley har betinget sig, at ændringen kan foregå efter de standarder, som bremsecomputeren er udviklet i henhold til - i modsætning til EN 50128.'

Da kontrakten om IC4-togene blev indgået, var der intet krav om at følge den europæiske standard, som beskriver i detaljer, hvordan software til tog- og signalsystemer skal udvikles for at mindske risikoen for fejl. Men ifølge forliget mellem DSB og Ansaldobreda i 2009 skal softwaren i IC4, herunder bremsesystemet, udvikles efter den nye standard.

»Derfor fortsætter vi forhandlingerne med Faiveley for at se, om vi kan få dem til at arbejde efter EN 50128-standarderne,« siger Lars Slott Jensen, teknisk programchef i IC4.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Det tog DSB ni år at at stille gængse softwarekrav til IC4-togene

DSB's krav til Ansaldobreda om at efterleve EN 50128-standarden kom, efter at der havde været massive problemer med computersystemet, herunder bremserne. Inden da havde italienerne holdt sig til deres egen udviklingsplatform, som Lars Slott Jensen tidligere har betegnet som 'vanskelig at ændre'.

DSB holdt i mange år på, at softwaren i IC4 havde den nødvendige sikkerhed. Først ni år efter at den oprindelige kontrakt var underskrevet, kom kravet om, at italienerne skulle leve op til den udbredte europæiske standard, som de fleste togproducenter i Europa følger. Den er opbygget, så den skærper kravene til softwareudviklingen, alt efter hvor sikkerhedskritiske funktionerne er.

Al sikkerhedsbærende software i toget skal, ifølge lov, godkendes efter EN 50128, mens software af vedligeholdelsesmæssig karakter ikke nødvendigvis skal. Hvornår, noget er sikkerhedsbærende, har der tidligere hersket tvivl om, blandt andet fordi DSB tidligere har hævdet, at togets bremser fungerer uafhængigt af togcomputeren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sidenhen indrømmede DSB over for Ingeniøren, at togcomputeren var 'i berøring med sikkerhedsrelaterede opgaver', men fastholdt at blandt andet togets bremser var 'hardwiret' i toget og derfor ikke havde relation til softwaren.

Det stillede lektor i datalogi ved Københavns Universitet Erik Frøkjær sig meget undrende over for. Han havde svært ved at forestille sig, at der er en fuldstændig lukket forbindelse mellem softwaren og de hardwirede ting.

Læs også: DSB ændrer holdning om IC4-computer: Nu er den 'lidt' sikkerhedskritisk

Orienteringen til Folketinget nævner ikke, hvad konsekvensen er, hvis bremseproducenten fortsat afviser at følge den seneste standard, f.eks. om det kan blive vanskeligere at få godkendt togene.

Det store problem i forhold til softwaren i IC4 er ifølge Lars Slott Jensen at det er et ‘gammelt’ tog, som skal videreudvikles efter gældende normer.

»Bremsekravene til IC4 er fastsat efter en standard, som eksisterede før EN 50128, så selv om toget bremser efter de standarder, de er købt til, har Trafikstyrelsen fastsat nogle nye regler i forhold til bremsestandarder, som vi skal leve op til,« siger han.

Læs også: DSB sjoflede IC4-togets softwareudvikling

Lars Slott Jensen mener, at IC4 bremser lige så godt som for eksempel IC3, men at kravene til IC4 er mere rigide, især efter hændelsen ved Marslev på Fyn i 2011, hvor et IC4-tog passerede et stopsignal og kom faretruende tæt på et holdende godstog.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I sidste ende vurderer Trafikstyrelsen, hvilke standarder IC4 skal leve op til, hvis de i løvfaldsperioden skal have tilladelse til at køre med 180 km/h i stedet for de 140 km/h, de må køre nu. Styrelsen forlanger ikke, at IC4-bremserne er udviklet efter den nye standard.

»Vi skal bevise over for Trafikstyrelsen, at vi med IC4 kan bremse ved lavere friktion, end det blev forlangt, da bremserne blev bygget ind i toget. Den betingelse fastsatte Trafikstyrelsen, efter at vi i september fik permanent tilladelse til at køre med IC4,« siger Lars Slott Jensen.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
9. november 2013 kl. 09:56

TAK for oplysningerne, Niels.

Nu tør jeg ikke sætte sig i et IC4 tog...

8
9. november 2013 kl. 08:00

Nu drejer sagen sig om togenes bremser og kan deres software opgraderes, er det et positivt skridt.

Det er næppe muligt at komme op på EN 50128 niveau blot ved en software opdatering.

EN 50128 er baseret på EN61508, som både har krav til udviklings processen samt hardware arkitekturen af systemet ved forskellige SIL. Det er forfra med at beskrive udviklings model, risiko vurdering, DFMEA, krav, verifikation plan, life cycle management etc.

Hvis hardwaren (Boggier ,Sensorer, Computere, akturatore) ikke er udviklet efter sikkerheds standarder som EN 50128/ 61508, så er det usandsynligt at de kan opgraderes til EN 50128 uden at skifte hele bremse systemet ud.

Det er ikke sikkert at et nyere certificeret Faiveley bremse system kan bruges på eksisterende boggier uden omfattende recertificering, eller udskiftning af boggier.

7
7. november 2013 kl. 22:17

Der står i Havari-rapporten efter hukommelsen, at man aldrig har oplevet tilsvarende bremsefejl på øvrige danske tog. Der står at de øvrige danske tog har bremser fra Knorr-bremse AG i München Der står at IC4 bremser er fra Faiveley i Frankrig. Der står at der er parameterfejl i en af computerprogrammerne til bremser eller WSP Der står opregnet en lang række andre fejl på IC4 bremserne Det fremgår at IC4 vejer alt for meget hvilket har betydning for tyngdeaccelerationen.

og så kørte man uden tilkoblede magnetskinnebremser pga en skrivefejl i et program til EMU konsollen på førerpladsen.

og så påstår man at det er et fedt!

Når fejlene ikke har forekommet på IC3/ER4 hidtil, hvordan tør DSB så påstå at de sagens kan forekomme i en teknik fra en anden producent hvor fejlene aldrig har optrådt i gennem en lang årrække?

Hvis DSB er sikre på at bremseproblemerne på de ultra-glatte skinner gentager sig, så burde DSB og Trafikstyrelsen genindføre sandkasser på togsættene. Sand har kunnet fungere tidligere.

Noget andet Spørgsmålet om hvilken norm bremserne skal opfylde, er i sidste ende kun et spørgsmål om hvem, der skal betale regningen for forbedringerne. Vi, der risikerer at være passagerer i et togsæt, der kolliderer, kan være lige glade hvilket norm bremserne opfylder bare toget kan bremse.

Altså om normen har det ene eller andet nummer er ligegyldigt, bare DSB kan sikre at IC4 kommer til at bremse. Så må advokaterne slås om regningen senere.

6
7. november 2013 kl. 17:56

Nu drejer sagen sig om togenes bremser og kan deres software opgraderes, er det et positivt skridt. Den franske leverandør har i princippet ret i, at han har leveret til et nyt tog for ti år siden, hvor en anden standard var gældende. At DSB så har aftalt en opgradering med Ansaldobreda, vedkommer sådan set ikke franskmændene. DSB er godt klar over situationen. Citat fra artiklen: Det store problem i forhold til softwaren i IC4 er ifølge Lars Slott Jensen at det er et ‘gammelt’ tog, som skal videreudvikles efter gældende normer. Citat slut. DSB skal følge EU-retningslinier ellers kan DK få problemer med EU-myndighederne.

Problemerne med IC4 havde næppe udviklet sig til den skandale, vi kender i dag, hvis der havde sagkyndige, beslutsomme og modige mennesker i DSB.

4
7. november 2013 kl. 17:26

Heller ikke dette problem ser ud til at rokke ved DSB's beslutning om at indsætte IC4 iflg. planen. Gu' ved hvad DSB har at have optimismen i?

3
7. november 2013 kl. 16:29

at DSB indser, at IC4 kan ombygges til udmærkede husvildeboliger og finder nogle brugbare togsæt som erstatning?

2
7. november 2013 kl. 14:03

Jeg synes at der krybe nogle selvindlysende elementer ind i denne historie. "Lars Slott Jensen mener, at IC4 bremser lige så godt som for eksempel IC3, men at kravene til IC4 er mere rigide". Nu er jeg ikke ingenioer, men jeg mener at vide at kinetisk energi er proportional med et objekts masse, og proportional med hastighedens kvadrat? Saa er det vel ikke videre underligt, at et tog som er meget tungere og lidt hurtigere ogsaa skal leve op til skrappere bremsekrav!

1
7. november 2013 kl. 09:20

Hver gang man man tror, at det ikke kan blive værre, så kommer der flere problemer fra en ny kant.

IC4-skandalen: Gaven, der bliver ved med at give. :-/