IC3's bremseproblemer kan opstå på alle strækninger

5. april 2016 kl. 05:0013
IC3's bremseproblemer kan opstå på alle strækninger
Illustration: DSB.
IC3-togene er taget ud af regionaldriften på Vestfyn efter adskillige tilfælde af forbikørsler ved røde stopsignaler forårsaget af bremseproblemer. Men problemet kan også opstå på andre strækninger, siger DSB's sikkerhedschef. DSB arbejder nu på flere forskellige løsninger.
Artiklen er ældre end 30 dage

Mens problemerne med IC3-togets bremser oftest er sket på en bestemt regionalstrækning mellem Odense og Fredericia, kan problemet opstå overalt. Også i intercitytrafikken, hvor IC3 står for den altovervejende del af trafikken. Det oplyser sikkerhedschef i DSB Carsten Dam Sønderbo-Jacobsen, efter at Ingeniøren i marts skrev, at IC3 i adskillige tilfælde er kørt forbi røde stopsignaler på grund af bremseproblemer.

Dengang afviste DSB at stille op til interview om bremseproblemerne med IC3. Carsten Dam Sønderbo-Jacobsen skrev i stedet i et mailsvar til Ingeniøren, at problemet er konstateret i regionaldriften på Vestfyn, hvor togene kører med hyppige stop og høj hastighed. Det kan medføre såkaldt varme bremser, hvilket øger bremselængden.

Læs også: IC3-tog plaget af bremseproblemer i to år


Lokoførere: Situationen er helt uacceptabel

Dele af sagen er også beskrevet i DSB-lokomotivførernes interne medlemsblad, hvor lokomotivførerne i 2014 betegnede situationen som ‘helt uacceptabel i et sikkerhedsmæssigt perspektiv’.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Problemet er størst i regionaldriften på Vestfyn. Men er der andre strækninger, hvor togene har et lignende køremønster?

»Ikke nøjagtigt. Og vi har ikke set den samme overrepræsentation af episoder som på Vestfyn på andre strækninger. Men når det er sagt, er det helt tydeligt, at varme bremse på IC3 generelt kan opstå, også i intercitydrift,« siger Carsten Dam Sønderbo-Jacobsen nu.

»Foretager man flere nedbremsninger med kort mellemrum, for eksempel ved røde signaler eller ved mange stop på en rute, vil man kunne opleve varme bremser og øget bremselængde. Og det skal vores lokomotivførere kunne håndtere,« siger han.

På hvilke andre strækninger har I oplevet forbikørsler ved røde signaler?

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Jeg kan ikke tallene og de individuelle strækninger i hovedet. Dem må vi vende tilbage med. Men mig bekendt er der tale om få reelle forbikørsler ved signaler,« siger Carsten Dam Sønderbo-Jacobsen.

Tre løsninger og endnu én på vej

Indtil videre er IC3 taget ud af regionaldrift på Vestfyn. DSB har implementeret tre tiltag og arbejder på det fjerde. Tiltagene er gennemført på baggrund af anbefalinger i en rapport om problemet fra det tyske bremsefirma Knorr-Bremse, som DSB fik udarbejdet sidste år.

Det ene tiltag er, at lokomotivførerne skal have tilbagemeldinger, når de har indmeldt en fejl. Det skal medføre, at lokomotivførerne er mere opmærksomme på at tage højde for øget bremselængde, fortæller Carsten Dam Sønderbo-Jacobsen.

»Vi må erkende, at analysen afdækkede, at lokomotivførerne faktisk ikke fik tilstrækkelig feedback, når de meldte ind, at bremserne fejlede. Når de meldte et problem ind, gik en undersøgelse i gang, hvori vores vedligeholdelsesselskab skilte toget ad og udtog havariloggen for at finde fejlen. Og det, der manglede i processen, var en melding tilbage fra undersøgelsesvagten til de enkelte lokomotivførere, så de blev betrygget i, at toget levede op til specifikationerne, og at vores vurdering var, at der var tale om varme bremser. Det loop i informationerne har ikke været stærkt nok,« siger sikkerhedschefen.

Derfor er det nu skrevet ind i DSB's procesbeskrivelser for undersøgelser af bremseproblemer, at undersøgelsesvagten skal sikre, at lokomotivførerne får tilbagemeldinger på deres indberetninger af bremseproblemer.

»Det andet tiltag er, at undersøgelser (af bremseproblemer, red.) skal gå i dybden hver gang. Det skal de gøre på baggrund af det tredje tiltag, som er et nyt og detaljeret interviewskema til lokomotivførerne om deres oplevelser med toget. De tre ting tilsammen skal binde viden om problematikken sammen og sikre et godt flow mellem lokomotivførere og sikkerhedsafdelingen,« siger Carsten Dam Sønderbo-Jacobsen.

Overvejer flere løsninger

»Det sidste tiltag er under indarbejdelse i vores efteruddannelsesprogram: Det er øget fokus på undervisning i køremønster, når varme bremser opstår,« siger han.

DSB har endnu ikke besluttet, om bremseproblemet også kræver tekniske løsninger. Men selskabet overvejer i øjeblikket flere mulige løsninger. Blandt andet en nedskrivning af togets bremseevne, den såkaldte bremseprocent, som lokomotivførerne har ønsket. Dermed får toget tilskrevet en fladere bremsekurve, hvilket betyder, at lokomotivførerne begynder at bremse tidligere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En anden mulig løsning er at skifte til en anden type bremseskiver.

»For eksempel bedre ventilerede skiver eller skiver med en anden sammensætning af materialer, der bedre kan holde til regionalkørsel. Vi skal med andre ord beslutte, om vi skal styrke bremsekapaciteten, hvilket vi historisk ikke har gjort gennem togets levetid, eller om vi vil ændre på køremønstret. Eller om det skal være en kombination,« siger Carsten Dam Sønderbo-Jacobsen.

Problemet går tilbage til 1996

Ifølge Ingeniørens oplysninger hersker der i DSB heller ikke enighed om, at problemet kan isoleres til situationer med varme bremser, sådan som DSB oplyste i marts, eftersom lokomotivførere har oplevet øget bremselængde med kolde bremser også i normal drift. Det afviser Carsten Dam Sønderbo-Jacobsen imidlertid at forholde sig til.

»Det kan godt være, at nogen har den opfattelse. Vi har været hvert eneste togsæt, som vi har fået fejlmeldinger på, igennem, og vi har ikke oplevet tilfælde, hvor bremserne ikke levede op til specifikationerne,« siger sikkerhedschefen.

Han skrev også i sit mailsvar til Ingeniøren i marts, at DSB konstaterede problemet med bremseevnen på IC3 i efteråret 2015. Derimod gjorde lokomotivførerne allerede opmærksom på problemet i starten af 2014, halvandet år tidligere end oplyst. Carsten Dam Sønderbo-Jacobsen fortæller da også nu, at DSB har kendt til problemet længe, og i denne omgang siden 2014.

»Vi så problemet første gang i 1996. Og i 2001, 2006, 2011 og 2014 har vi igen set problemet på samme materiel. Vi har svaret upræcist, hvis det opfattes som om, at alle hændelser er foregået i efteråret. Vi tog beslutningen om Vestfyn i efteråret 2015 på baggrund af en række hændelser op til dette tidspunkt,« siger han.

Afviser at udlevere rapporter

Ingeniøren har bedt DSB om at udlevere både rapporten fra tyske Knorr-Bremse samt en intern rapport om problemet fra 2015, en såkaldt årsagsanalyse. Årsagsanalysen bekræfter, at bremserne overholder de tekniske krav, men den viser også, at IC3 i flere tilfælde kun lige akkurat ligger inden for grænseværdierne. Det er beskrevet i lokomotivførernes interne medlemsblad sidste år.

DSB afviser imidlertid at udlevere de to rapporter om problemet.

»For mig at se er Knorr-rapporten et internt notat. Så jeg vil lade vores jurister afgøre, om vi skal udlevere rapporten. Der er sådan set ikke noget hemmeligt i den, og vi vil gerne vise dig den, hvis du kommer herind. Men jeg vil lade juristerne vurdere, om den skal ud til den brede offentlighed,« siger Carsten Dam Sønderbo-Jacobsen med henvisning til, at Ingeniøren nu har begæret aktindsigt i begge rapporter.

»Årsagsanalysen er en meget åben og ærlig gennemgang af sagen, og den vil vi også gerne vise dig. Men hvis vi kan undgå det, skal den ikke ud til offentligheden,« siger sikkerhedschefen.

13 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
13
6. april 2016 kl. 10:30

Men taget i betragtning at det nu åbenbart både er IC3 og IC4 var det måske en ide at begynde at overveje om skinnevedligehold kunne have noget med sagen at gøre ?

Det kunne man sikkert godt, men fik de ikke nye skinner på vestfyn sidste sommer?

Januar 2015 skulle jeg til Nyborg og da det ICL jeg var med, ikke stoppede i Nyborg skiftede jeg til et andet tog i Odense. Da vi sted ud i Nyborg bemærkede min rejsefælde at toget 'stank'. Min umiddelbare bemærkning til lugten var at det lugtede af 'brændt kobling'. En tredje passager rettede mig og fortalte at det 'bare var bremsen' og at det var helt normalt. Det skete tit.

12
5. april 2016 kl. 18:57

Bemæk at der står

"Nej. For en IC3 eller ER4 kræver, at bremsestillingen er 7 eller 8. Ved den fart er det uden betydning om de første tre trin er virksomme eller ej."

Jeg har haft attest til IC3 (+ adskeligt andet)

11
5. april 2016 kl. 18:06

Jeg tror du foveksler med magnetskinnebremsen, hvilken en IC3 rigtigt også har. Denne aktiveres i trin 8, farebrems og har intet med motorerne at gøre. (Den er i øvrigt særdeles effektiv!) Elbremsen via motorerne blandes på en IR4 automatisk med IP (luft) bremse op til 160km/t og udgør op til 140kN/m/s brems ned til 10 km/t.

Mvh.

10
5. april 2016 kl. 17:31

...eller at DSB måske ikke er verdensmestre i at vedligeholde tog? ...er det egentlig originale dele, de sætter på IC3, eller har de fundet på en billigere løsning?

9
5. april 2016 kl. 17:16

"..er at traktionssystemet kan bruges som dynamisk bremse, og dertil oven i købet sætte energi tilbage på køretråden".

Ja.

"Traktionssystemet er dertil aktivt kølet og klarer i IR4 de første 3 bremsetrin uden bremseklodserne trykkes på skiverne".

Nej. For en IC3 eller ER4 kræver, at bremsestillingen er 7 eller 8. Ved den fart er det uden betydning om de første tre trin er virksomme eller ej. Og så er man henne ved:

»Foretager man flere nedbremsninger med kort mellemrum, for eksempel VED RØDE SIGNALER ELLER VED MANGE STOP, vil man kunne opleve varme bremser og øget bremselængde. Og det skal vores lokomotivførere kunne håndtere,«

Ja. Selvfølgelig.

8
5. april 2016 kl. 15:48

..er at traktionssystemet kan bruges som dynamisk bremse, og dertil oven i købet sætte energi tilbage på køretråden. En anelse off-topic muligvis. Traktionssystemet er dertil aktivt kølet og klarer i IR4 de første 3 bremsetrin uden bremseklodserne trykkes på skiverne.

En IR4 består af 4 vogne og må trække 2 "døde" IC3'er á hver 3 vogne. Der skal modsat 2 IC3'er til at trække én "død" IR4, hvis det skal transporteres over 40 km/t... (lidt forenklet) Sammenligner man på antal bogier bliver forskellen bare mere markant. 4 og 5 bogier for hhv. IC3 og IR4. Siger lidt om forholdet imellem både brems og traktion på hhv diesel og el tog- i høj grad fordi eltog kan komme af med energien for en stor del af alle opbremsningerne.

7
5. april 2016 kl. 12:56

Hmm! Hvis IC3-togene ikke kan bruges til regionaltogstrafik på grund af de mange standsninger, sætter det unægteligt DSB i en svær situation.

Så kan IC3-togene jo ikke bruges som regionaltog overhoved, og kan derfor ikke afløse dobbeltdækkervognene, ME-lokomotiverne og til dels MR.

Hvad DSB så skal bruge som IC-tog og regionaltog i fremtiden, bliver efterhåndet et meget stort spørgsmålstegn. IC4-togene magter jo hverken den ene eller den anden opgave.

4
5. april 2016 kl. 10:41

Uanset hvor du sætter grænsen vil den af forskellige årsager altid kunne blive overtrådt, så er det godt at vi har et sikkerhedssystem der opfanger de utilsigtede fejl. Hvor ville det være dejligt hvis vi havde et sikkerhedssystem der kunne stoppe biler, hvis føreren bevidst eller ubevidst kørte over for rødt.

3
5. april 2016 kl. 10:03

Endnu engang er det på sin plads at fortælle at en forbikørsel ikke nødvendigvis er en fare situation.

Velkommen til den attitude der kostede mindst en, muligvis to rumfærger.

Der er sat nogle grænser, når de bliver overskredet er der noget galt, uanset om det medfører en akut faresituation eller ej.

Hvis grænserne er forkerte skal de naturligvis rettes, hvis grænserne er korrekte og rationelle er der et problem der skal findes og løses.

Men taget i betragtning at det nu åbenbart både er IC3 og IC4 var det måske en ide at begynde at overveje om skinnevedligehold kunne have noget med sagen at gøre ?

2
5. april 2016 kl. 09:51

Var det ikke også på Fyn IC4s bremseproblemer først "dukkede" op?

1
5. april 2016 kl. 09:42

Endnu engang er det på sin plads at fortælle at en forbikørsel ikke nødvendigvis er en fare situation. Balisen der registrere en forbikørsel ved et stop signal ligger flere meter foran signalet, den erfarne og veluddannede lokomotivfører har forlængst indledt en bremsning foran signalet, sikkerheds anlægget har sikret at dette er sket, hvorfor hastigheden ved en passage af balisen sker med så lav hastighed at toget vil standse foran signalet eller få meter efter. Varme bremser bør ikke være et problem som en bilist, eller en lokomotivfører ikke kan tage højde for, det kan forekomme på alle former for køretøjer..