IBM's nano-gennembrud åbner for iPod med 30.000 spillefilm

Det er lykkedes forskere fra IBM at måle individuelle atomers magnetisme. Gennembruddet kan på længere sigt betyde, at informationer kan lagres i individuelle atomer, hvilket kan gøre det muligt at gemme knap 30.000 spillefilm i en afspiller på størrelse med en iPod, fortæller IBM's forskningsafdeling i en pressemeddelelse.

Et forskerhold hos Almaden Research Center syd for San Francisco arrangerede individuelle jernatomer på en kobberoverflade, hvorefter de målte de individuelle atomers magnetiske orientering og styrke.

Placeringen af atomernes skete ved hjælpe af et særligt scanning tunneling-mikroskop (STM), som IBM har udviklet. Tidligere udgaver af mikroskopet har været brugt til at manipulere individuelle atomer, men det er først nu, at det også er lykkedes at måle magnetismen af de individuelle atomer.

»En meget stor udfordring for it-industrien er at kunne lagre informationer i stadig mindre strukturer. Med muligheden for at måle individuelle atomers magnetisme er vi nået et meget stort skridt videre på vejen til at kunne gemme informationer på det atomare niveau,« siger Gian-Luca Bona, direktør for science and technology hos IBM Almaden Research Center i San Jose, til ing.dk.

IBM har gennem mange år forsket på alternativer til den traditionelle harddisk og solgte for nogle år siden hele sin harddiskforretning til Hitachi.

Informationslagring på det atomare niveau er kun et af to gennembrud for IBM. Det andet går ud på at fremstille en molekylær kontakt, der består af to brintatomer i et organisk molekyle. Det kan give endnu længere levetid til Moores lov, som ifølge mange pessimister snart bliver svær at holde ved lige med traditionel halvlederteknologi.

Begge de annoncerede gennembrud er dele af et forskningsprojekt, hvorfor vi ikke skal vente at se egentlige produkter de første par år.

Dokumentation

IBM's pressemeddelelser

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

30000 film, som hver fylder 4 gb, det er noget med 1.2 x 10^14 bytes, og det vil vel sige ca 10^15 bits. Hvis vi IBM øver sig rigtigt rigtigt meget kan de vel om 10 år flytte og måle et atom i sekundet (lige nu tager det vel minutter til timer).

Det bliver så til noget med (8 * 30000 * 4e9 bytes / sekund) / (31557600 sekund / år) = 30 millioner år.

Hvis så man forestiller sig filmene komprimeret en faktor 100, så er det stadig omkring 300000 år - pyh.

Lige nu er der ikke rigtig nogen der har fantasi til at forestille sig en anden måde end et STM (scanning tunnel mikroskop) til at udføre en så delikat opgave, så der skal et par saftige opfindelser til for at lave et læse/skrive hovede til atombrug, der kører hurtigt nok.

Så jeg vil give Mads ret: det bliver nok ikke de første par år.

...men IBM er jo ret dygtige.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten