IBM Watson skal diagnosticere sjældne sygdomme

19. oktober 2016 kl. 16:016
IBM Watson skal diagnosticere sjældne sygdomme
Illustration: Wikipedia.
Med den kunstigt intelligente maskine IBM Watson skal det blive både hurtigere og nemmere at diagnosticere sjældne sygdomme.
Artiklen er ældre end 30 dage

Til december kan læger fra University Hospital of Marburg’s Centre for Undiagnosed and Rare Diseases (på tysk kendt som ZusE) bruge IBM Watson til at diagnosticere patienter hurtigere.

På nuværende tidspunkt kan IBM Watson diagnosticere og foreslå behandling af mange sygdomme, heriblandt kræft, fordi den har lagret enormt mange data på de sygdomme. Nu vil folkene bag IBM Watson Health gå videre og fodre den med litteratur om sjældne sygdomme. Så i stedet for at en patient med en sjælden sygdom skal gå dage eller uger, indtil der er fundet en diagnose, vil IBM Watson kunne gøre det på sekunder, skriver New Scientist.

Nogle husker måske IBM Watson fra, at den i 2011 vandt Jeopardy over verdens bedste menneskelige deltagere. Op til tv-showet var Watson blevet sat til at lagre 200 millioner siders data med generel viden. Ingeniøren skrev også om det dengang. Læs det her.

Netop nu er maskinen ved at tillære sig det peer-reviewede materiale, der findes om sjældne sygdomme, så maskinen kan hjælpe lægerne med at finde de sjældne sygdomme.

Opdagede tropesygdom spredt fra snegle i akvarium

På ZusE er man spændt på, om IBM Watsons analyser af patientinformation kan reducere deres venteliste på 6.000 mennesker. Mange af patienterne har en meget lang helbredsjournal, hvor lægerne mange gange har prøvet at finde ud af, hvad der er galt. Nogle bringer op mod 4 kg journal med sig. Men at komme igennem al den information og nå til en diagnose kan tage flere uger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For at undersøge, om IBM Watson kan diagnosticere sjældne sygdomme, har læger fra ZusE og ingeniører fra IBM samarbejdet om at putte 500 tidligere patienters data ind i et format, som Watsons system kan forstå. Derudover har de prøvet Watson med nogle dusin tilfældige eksempler på patientdata for at se, hvad Watson fik ud af det.

Læs også: Norske forskere vil gøre kræftdata til den 'nye olie'

I alle tilfælde gav Watson en serie af potentielle symptom-relaterede sygdomme og rangerede dem efter sandsynlighed. De øverstrangerede stemte overens med det, som lægerne også var kommet frem til.

Som nævnt begynder man på ZusE at bruge Watson som et værktøj til at diagnosticere nye tilfælde af sjældne sygdomme til december. Her skal patienterne udfylde spørgeskemaer for at give Watson et indblik i deres liv, som kan afsløre potentielle sygdomsfremkaldere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den vil spørge om mange forskellige ting. Det kan være om alt fra patienternes barndom til, hvilke kæledyr de har.

Et forsøg med Watson drejede sig om en patient med uforklarlige mave-symptomer. Det viste sig, at han havde fået en tropisk sygdom, bilharzia, fra de vandsnegle, der var i det akvarium, han havde derhjemme.

Som arbejdet med Watson skrider frem, håber lægerne, at den kan hjælpe med også at finde sygdomme, som endnu er uopdagede eller uudforskede. Det vil kunne gøre, at man hurtigere kan respondere på den nye sygdom og få mest ud af de penge, der bliver afsat til forskning i den.

6 kommentarer.  Hop til debatten

Fortsæt din læsning

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
29. juli 2018 kl. 10:59

Beware of Dr. Jeopardy.

4
20. oktober 2016 kl. 16:01

Computerkonklusion udfra data der kan fange subtile tendenser som en stresset/doven/inkompetent læge aldrig vil se vil være et stort fremskridt. Ikke længere tilfældigt hvor god en læge man får og ikke mindst er det en kæmpe gevinst at komme af med vores ulands ventetid. Ikke nok med at den fanger meget mere men det kan fanges i det subtile måneder eller år før den primitive læge fanger det som et åbent benbrud han lige netop kan få øje på.

Det kan blive rigtigt godt og gerne så hurtigt som muligt. Den skal selvfølgeligt også have forståelse for sindslidelser og falske symptomer. Ingen falske negative, ingen falske positive.

Det har faktisk potentialet til at reducere omkostninger til vores sygehusvæsen dramatisk samtidigt med at være markant bedre. Det vil også være sund terapi for deres gudekompleks at blive fritstillet.

Forestil dig hvor hurtigt og præcist en operation udført at kunstig intelligens kan blive på sigt. Man kunne forestille sig hjertekirurgi mens hjertet slår. Brave new world. You aint seen nothing yet.

2
20. oktober 2016 kl. 12:33

Det er da endnu mere interessant at man vil være nødt til at eksportere de danske HPV piger - for i udlandet får piger slet ikke "bivirkninger" af vaccinen. Det er et rent dansk fænomen, som startede da metroXpress kørte deres forfærdelige skræmmekampagne.

1
20. oktober 2016 kl. 09:09

Det kunne være interessant at sende de unge piger med påståede bivirkninger til HPV-vaccine til Tyskland og høre, hvad Dr. Watson finder ud af? Det kan være, der er en uafklaret sammenhæng, som talrige professionelle forskere og læger ikke har kunnet finde.