IBM: Vi kan bygge de næste chip med dna

18. august 2009 kl. 10:127
Det er lykkedes IBM at udvikle grundlaget for en ny og mindre generation af computerchip, som benytter selvsamlende strukturer baseret på dna-molekyler. Dermed bliver chippene både mindre og billigere.
Artiklen er ældre end 30 dage

IBM annoncerede mandag et gennembrud i den litografiske proces, som chipproducenterne skal benytte, når procesteknologien rammer dimensioner, der er mindre end 22 nm. Lige nu arbejdes der primært i 45-nm-procesteknologi, og de næste generationer er 35 nm og 22 nm.

IBM har skabt selvsamlende strukturer, der er baseret på dna-molekyler. De skal gøre det muligt at fremstille halvledere med dimensioner på i første omgang 16 nm og senere i endnu mindre dimensioner.

De nuværende metoder til fremstilling vil kunne holde de næste tre til fire år, og inden da skal IBM vise, at det er muligt at fremstille de selvsamlende strukturer i forbindelse med industrielle processer og ikke kun i laboratoriet.

Dna-molekylerne skal fungere som miniprintkort, hvor de skal sørge for, at de enkelte komponenter, som blandt andet omfatter nanorør, kan placeres meget præcist på substraterne, der udgør det nederste lag af en halvleder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den nye teknologi skal gøre op med, at chiproducenternes omkostninger stiger, hver gang deres produkter bliver mindre.

»Med denne opdagelse håber vi at kunne sænke de stigende omkostninger, der er forbundet med konstant at skulle holde trit med Moores lov,« siger lederen af forskningsprojektet, Spike Narayan, til Ingeniøren.

Udviklingen af dna-teknologien er sket i IBM's forskningscenter i Almaden syd for San Francisco i samarbejde med California Institute of Technology.

Dokumentation

IBM's pressemeddelelse
Resume af den videnskabelige artikel

7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
21. august 2009 kl. 22:36

At DNA-lignende molekyler indgår i produktionsprocessen, betydder ikke nødvendigvis at der ikke også anvendes litografi. Det virker usandsynligt at man kan undgå litografi til at guide molekylerne mht. den overordnede struktur i chippen.

Molekylerne er DNA-lignende, men det er ikke arveanlæg, de snakker om, så det med DNA ind i kroppen er noget helt andet. Og det er der forøvrigt andre teknikker til, men det høre hjemme i katagorien gen-terapi.

6
21. august 2009 kl. 20:33

De sidste indlæg har godt nok taget en useriøs drejning. Det virker som om I slet ikke har læst artiklen. Der er jo ikke tale om Chip, hvis komponenter består af DNA, men derimod Chip, hvis komponenter er blevet sat sammen ved at bruge en DNA-skabelon, hvor komponenterne sætter sig på bestemte DNA-sekvenser. DNA-materialet bliver sandsynligvis ikke engang en del af den færdige chip, selv om chippen bygges oven på skabelonen.

5
19. august 2009 kl. 21:43

Det kan være at fremtiden snart byder på nanochip, med DNA, til kroppen, så man får sådan en/nogle indoperet fra fødslen af.
Så de fremover reparer mennesket indefra,

....Og bestemme hvad de føler, og hvem de stemmer på!?

  • Uha!
4
19. august 2009 kl. 21:31

I fremtiden, vil vi sikkert kunne få computere som "frø" og plante et computertræ. Eller måske implementere "computere" i biologiske væsner, så vi kan spørge kæledyret, hvis der er noget vi ikke kan udregne.

3
18. august 2009 kl. 17:28

IBM annoncerede mandag et gennembrud i den litografiske proces, som chipproducenterne skal benytte,

Så er der jo ikke længere tale om en litografisk proces!

Og som Bjarne Thorsted rigtigt fremfører så er der tale om at DNA'et benyttes som "konstruerende bæremateriale"; sikkert i en eller anden form for "sacrificial" proces hvor DNA'et bagefter bliver guffet af et enzym el. lign. og så står der en CNT struktur tilbage.

2
18. august 2009 kl. 12:20

Altså DNA-fragmenterne bruges kun til at opbygge chippen. De har ingen funktion i den færdige chip.

1
18. august 2009 kl. 11:02

Det kan være at fremtiden snart byder på nanochip, med DNA, til kroppen, så man får sådan en/nogle indoperet fra fødslen af. Så de fremover reparer mennesket indefra, f.eks. hvis man mister en legemsdel i en trafikulykke, så går chippen igang med gendalesen af det mistede legemsdel.. Så f.eks en mistet arm (eller andre lemmer) gror ud igen, takket være chip med DNA. Det kan måske i fremtiden hjælpe handikappede til ikke længere at være handikappede.

Så sådan en CHIP med DNA lyder som en god start på en fremragende ny fremtid.