IBM printer verdens mindste kunstværk med nano-guldpartikler

IBM har printet verdens mindste kunstværk, en udskrift af den sol, der i 1600-tallet var alkymisternes vartegn.

Værket er valgt med omhu, da materialet på printet er 20.000 guldpartikler med en størrelse på helt ned til 60 nanometer. Til sammenligning er et menneskehår 60.000 nm.

Guldpartiklerne blev overført til en siliciumplade med en teknologi, der er en videreudvikling af traditionelle inkjetprintere.

Først bliver partiklerne overført til en gummi-agtig plade med mikroskopiske huller. Derpå samler guldpartiklerne i de ønskede mønstre, som overføres til en siliciumplade.

Der er tale om en videreudvikling af teknologien fra inkjetprintere. Den printer næsten lige så små strukturer, som IBM, Intel og andre store chipproducenter benytter i deres produktion.

De 60 nm pr. partikel svarer til en opløsning på 100.000 punkter per tomme (DPI, dots per inch). En offset-trykmaskine leverer 1.500 DPI.

Endnu findes nano-printeren, som IBM har udviklet sammen med forskningsinstituttet ETH i Zürich, kun i laboratoriet. Der vil derfor gå nogle år, inden de første produkter finder vej til markedet.

IBM forventer, at teknologien blandt andet kan udnyttes til optiske chips, biomedicinsk udstyr, foruden til næste generation af computerchips.

Forskningen er offentliggjort i tidsskriftet Nature Nanotechnology.

Dokumentation

IBM's pressemeddelelse