IBM omdanner kasserede siliciumplader til solpaneler

IBM stikker nu hånden ned i skraldespandene og fisker kasserede siliciumplader frem for at give dem nyt liv. En simpel slibeteknik gør det nemlig muligt at fjerne kredsløbene fra de kasserede plader, så de kan bruges i solpaneler.

Omkring 3,3 procent af IBM's produktion af siliciumplader, svarende til tre millioner årligt, bliver kasseret fra chipproduktionen, fordi de ikke er perfekte.

Men det kan der rådes bod på ved at vandslibe siliciumpladerne med en slibeklods og vand, så forhøjninger og fordybninger i overfladen forsvinder. Slibeprocessen tager omkring et minut, hvis der er tale om en siliciumplade på 20 centimeter.

Dermed undgår ingeniørerne at ødelægge og omsmelte pladerne eller at dyppe dem i kemikalier eller sprøjte dem med bittesmå glasstykker i et forsøg på at redde dem.

(http://www.ibm.com/press/flash/solar/solar_vnr_102907.html)

IBM: Energibesparelser på op til 90 procent

I dag bruger virksomheder siliciumplader som grundlag for elektriske kredsløb i mobiltelefoner, computere og andre elektroniske produkter, men det er ikke planen at genbruge dem til de samme formål.

De behandlede plader kan enten bruges som testplader, også kaldet monitors, i selve produktionen eller sælges til brug i solpaneler.

Ifølge IBM giver den nye teknik en samlet energibesparelse på 90 procent, fordi virksomheden ikke længere behøver at producere den samme mængde plader, skriver IBM I en pressemeddelelse.

IBM-fabrikken i Burlington har gennem længere tid forsøgt sig med den nye teknik og kan melde om en årlig besparelse på 2,6 millioner kroner.

Dokumentation

IBM's pressemeddelelse