IBM lancerer verdens første kvantecomputer til kommerciel brug

Hanhee Paik, til venstre, og Sara Sheldon, til højre, undersøger hardware i et åbent køleanlæg ved IBM Q Lab på IBM's T. J. Watson forskningscenter i Yorktown, hvor de to forsker i kvantecomputere. Illustration: Connie Zhou, IBM

I 2017 vil kvantecomputere komme endnu tættere på forskere og udviklere på universiteter og i virksomheder verden over. Det sker, når teknologivirksomheden IBM senere på året lancerer deres cloud-baserede kvantecomputersystem IBM Q, som firmaet i dag har præsenteret.

Læs også: Hvem kommer først med kvantecomputeren? Microsoft eller Google?

Med IBM Q håber udviklerne at kunne give både forretningsdrivende og videnskabsfolk bedre muligheder for at udnytte kvantecomputernes øgede regnekapacitet til fx optimering af transportnetværk og logistik, modellering af det finansielle marked eller udvikling af kunstig intelligens.

Læs også: Fuld fart frem mod kvantecomputeren

IBM ser dog et særligt stort potentiale i udviklingen af ny medicin, hvor normal computerkraft kan have svært ved at håndtere antallet af kvantetilstande i selv simple molekyler. Her vil kvantecomputerens hukommelse og effekt give eksempelvis kemikere helt nye muligheder for at forstå og modellere alskens kemiske komponenter og sammensætninger.

Læs også: Kvantecomputer haves (næsten) – software ønskes

Bygger på kvante-erfaring

Ifølge Nature News bygger det nye kvantecomputersystem på erfaringerne fra den online kvantecomputer Quantum Experience, der siden maj 2016 har været offentligt og gratis tilgængelig for både forskere og almindeligt nysgerrige.

Læs også: Nu kan du selv afprøve en kvantecomputer

Ligesom med Quantum Experience vil virksomheder og universiteter kunne få adgang til IBM Q via internettet og IBM's cloud-platform, men mod betaling af en slags licens får de kommercielle brugere adgang til et system med en kapacitet på op mod 50 kvantebits mod Quantum Experience's 5 kvantebits.

Læs også: Kvanteskolen del 4: Kvantebit og kvantealgoritmer

I dag lancerer IBM desuden en ny interface-tilføjelse, der gør det lettere for brugere af både Quantum Experience og IBM Q at kommunikere mellem deres klassiske computere og teknologivirksomhedens kvantecomputersystemer.

Hvornår i år IBM Q bliver tilgængeligt til kommerciel brug, vides endnu ikke.