IBM: Internet of Things kræver partnerskaber

Rivegildet er for alvor gået i gang. Kampen om, hvem der skal dominere markedet for IoT-løsninger, er i fuld sving.

I kulissen er alle de store spillere i gang med at etablere sig som IoT-­leverandører – Microsoft, Alphabet (det tidligere Google), Amazon, General Electric, Cisco, Intel, IBM og mange flere.

Alle køber de op, indgår partnerskaber med kunder eller leverandører eller lancerer deres egne bud på IoT-platformsoftware, sensor- og gate­wayteknologi eller cloud-services. Der bruges kort sagt milliarder i bestræbelserne på at få en bid af det marked, som ifølge analyseinstituttet Gartner potentielt kan generere en omsætning på 300 milliarder dollars allerede i 2020.

Som IBM’s Claus Klint selv bemærker det, går der næsten ikke en uge, uden at der annonceres nye IoT-partnerskaber. IBM selv er da også gået til stålet med etableringen af en særlig Internet of Things-­division, herunder opbygningen af en IoT-platform, Watson, som den amerikanske gigant vil investere 3 milliarder dollars i over de næste fire år.

»Der er virkelig sket meget det seneste år. Internet of Things er ikke længere bare noget, der snakkes om – der er masser af projekter og partnerskaber i gang ude i markedet,« konstaterer Claus Klint, der er blevet direktør for IBM Watson Internet of Things, Norden, som koncernen har valgt at navngive sin IoT-division.

Inden for det seneste år har den nordiske division indgået aftaler med blandt andre ISS og finske Kone om udvikling af IoT-løsninger.

Plads i folden

Netop ordet partnerskaber er afgørende, fornemmer man på Claus Klint. Både fordi IoT-markedet stadig er så umodent, at det er nødvendigt at etablere partnerskaber, der rækker ud over den stringente kunde-leverandør-relation, og fordi det omfatter så mange teknologier, at én virksomhed ikke kan løfte opgaven alene – man har brug for partnerskaber med andre teknologileverandører.

Se hele Claus Klints indlæg på elektronikmessen:

IBM har eksempelvis for nylig indgået et partnerskab med Cisco, der skal gøre det muligt at placere noget af logikken ude i de enkelte routere og gateways i stedet for i clouden. Men der kan også sagtens vise sig at være plads i folden til danske udviklere af sensor-, cloud- eller gateway-teknologi, lyder budskabet fra Claus Klint, der tager til messe i Odense med en udstrakt hånd:

»Vi ser virkelig store forretningsmuligheder i det her. Og derfor er jeg glad for, at vi har fået buddet om at komme med på messen. Vi vil gerne arbejde sammen med elektronikproducenterne, og vi mener, vi kan gøre deres løsning interessant for kunderne og hjælpe dem med at bære den ud til markedet.«

Hele økosystemer er nøglen

Claus Klint ser konkrete samarbejdsmuligheder med eksempelvis udviklere af embedded software til sensorer og gateways, men det kunne også være udviklere af deciderede IoT-apps.

IBM’s cloudplatform hedder Blue Mix og kan ifølge Claus Klint karakteriseres som IBM’s AppStore. Under Bluemix ligger så IoT-platformen Watson, som foruden enhedshåndtering – altså af de sensorer og lignende, som er koblet på nettet – og dataanalyse rummer en række big data-værktøjer til mere kompliceret datahåndtering samt integrationsmoduler til SAP og andre ERP-programmer.

Men, understreger Claus Klint, Watson fungerer også med andre leverandørers big data-værktøjer, ligesom andre udvikleres apps godt kan finde vej ind i Bluemix – netop fordi det handler om at opbygge hele økosystemer.

‘Det sjoveste nogensinde’

»Jeg synes også, at komponent­leverandørerne taler rigtig meget om den totale løsning. Så mit budskab er selvfølgelig, at det er vi meget interesserede i at arbejde med de kunder eller leverandører om og få deres løsninger til at virke i en IoT-sammenhæng, så de kan lave en form for user case,« siger Claus Klint.

Han understreger, at IoT bliver en meget anderledes verden end traditionelle it-projekter, idet der for de fleste virksomheder bliver tale om strategisk udvikling af forretningen og ikke kun et isoleret it-projekt til at styrke driften. Men det er en verden, Claus Klint glæder sig meget til.

»Jeg har været i IBM i mange år, og det her er helt klart det sjoveste, jeg har været med til.«