IBM: 3D-print kan ændre hele produktionsindustrien

Paul Brody er direktør for IBM’s ‘Electroncis’-afdeling og han ser 3D-printerne som langt mere end en fremstillingsindustri. Han ser dem som et helt økosystem, der også omfatter designsoftware som open source-CAD, 3D-scannere, crowdfunding og materialeteknologi.

Det fortalte han på det nyligt overståede Siemens Global Innovation Summit.

Oven i den udvikling kommer der ifølge Paul Brody to andre stærke tendenser: Den ene er udviklingen af mere og mere intelligente robotter. Den anden er udviklingen inden for computerhardware.

Tidligere kunne man enten vælge at have en computer, som kunne bruges til generelle opgaver, for eksempel en almindelig pc, eller specialfremstillet hardware med embedded software. I dag er der imidlertid sket en enorm udvikling inden for open source-hardware, for eksempel Arduino og Raspberry Pi.

Disse tre teknologitendenser anser Paul Brody for de stærkeste lige nu. Illustration: IBM

Tilsammen udgør det en væsentlig udfordring for produktionsindustrien, hvis den ikke er parat til at forandre sig. For de nye producenter vil være i stand til at udvikle til lavere omkostninger på grund af open source-tankegangen.

Det ses allerede på hjemmesiden Thingivers, hvor antallet af delte design stiger næsten eksponentielt. De vil også kunne producere mindre serier til lave priser, komme hurtigere på markedet med deres produkter og have brug for langt mindre kapital end de store traditionelle industrivirksomheder.

Læs også: Flere og flere prototyper ryger direkte i serieproduktion

Men der er måder, hvorpå industrien kan gøre udviklingen til en fordel. For eksempel er selve produktet det nemmeste at kopiere, derfor skal virksomhederne se service som deres væsentligste salgsparameter. Og så skal virksomhederne bruge kundernes viden.

I en undersøgelse, som IBM fik foretaget, var 80 procent af alle kunder parate til at hjælpe virksomhederne med at udvikle deres produkter. Den hjælp skal virksomhederne tage imod, siger Paul Brody. Ellers kan de sidde og se kunderne bygge en konkurrent på Kickstarter.

Se alle Paul Brody's slides her.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Er jeg gået glip af den første "intelligente" pc? De kan vel ikke mere end de er programmeret til, og dermed sådan ca. 0 intelligente. Så det er da sjovt at Poul Brody spår mere intelligente robotter, som at der allerede er intelligens.

Skal intelligens redefineres, eller bruger Brody ordet forkert?

 • 3
 • 2

Han bruger ordet forkert, om du vil. Det er tydeligt, at der menes mere specialiserede robotter. Men hvis vi bliver i stand til at simulere intelligens rigtig godt med komplekse og specialiserede systemer, har vi måske slet ikke noget at bruge et intelligent system til. Og hvad er det nu lige intelligens er? :-)

 • 2
 • 0

Som Værktøjsmager kan man godt blive lidt bekymret for fremtidens håndværk, og da specielt når man ser hvad et større Dansk pumpe firma printer ud i Div. typer stål, Hvis man er heldig kan man sikkert komme til at lave finish på overflader i fremtiden, og intet andet.

 • 4
 • 0

Bekymret for fremtiden? Har værktøjsmagerne da ikke rigelig med billig konkurrence fra Kina som det er nu?

 • 0
 • 0

Vi har i byen en mindre virksomhed der har trukket produktionen tilbage fra Kina fordi det tog for lang tid når man ændrede i produktet inden man kunne få det sendt fra Kina og til Danmark. Måske også¨fordi man producerede i små serier. Her kan 3D print måske have store fordele. Om det bliver den ene eller den anden vej kan jeg ikke afgøre, men forandringer vil det medføre.

 • 0
 • 0

Jeg vil tro 3D printere betyder mere lokal produktion, fordi man ikke skal rende til Kina eller andre steder for at lave specialdele. Man printer istedet in-house eller hos en lokal 3D fabrikant.

Burde værktøjsmagere dermed ikke kunne tage 3D printeren til sig som et arbejdsværktøj i stedet for at se den som en konkurrent?

 • 0
 • 0

Uanset om man bruger CAD eller for den sags skyld 3D print, så skal der stadig en ingeniør ind over for at sikre funktionaliteten og at materialevalget stemmer overens med kravet til performance. Det virker som om, at bare man har en 3D printer, så kan man undgå både støbeforme og de essentielle beregninger - retorikken er stort set den samme som dengang autocad'en kom frem!

Mvh. Lars plbrake.dk

 • 1
 • 0

Vi har i byen en mindre virksomhed der har trukket produktionen tilbage fra Kina fordi det tog for lang tid når man ændrede i produktet inden man kunne få det sendt fra Kina og til Danmark. Måske også¨fordi man producerede i små serier. Her kan 3D print måske have store fordele. Om det bliver den ene eller den anden vej kan jeg ikke afgøre, men forandringer vil det medføre.

De burde kunne gøre det ligeså hurtigt i Kina, som i Danmark. Men, det tager naturligvis 3 dage at sende som fragt.

Indenfor PCB produktion, er det i dag både billigere og hurtigere at få fremstillet i Kina. Jeg kan få et print fremstillet, samt monteret, for under 500 kr. incl. porto og komponenter, og det tager samlet under en uge. Skal jeg have det samme gjort i Danmark, koster det 100 gange så meget, og det tager mindst 2-3 måneder. Dertil kommer en komponentpris der er 50% til 100% højere.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten