I sidste øjeblik: Minister lover, at centrale kraftværker kan slukkes

31. maj 2018 kl. 11:476
I sidste øjeblik: Minister lover, at centrale kraftværker kan slukkes
Illustration: www.jeppebnielsen.com.
Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt lovede, lige inden Folketinget vedtog en ny elforsyningslov, at centrale kraftværker ikke skal tvinges i gang uden grund.
Artiklen er ældre end 30 dage

Onsdag kunne Ingeniørens PRO-medie Gridtech skrive, at energi-, forsynings- og Klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) ville holde store kraftværker i drift, selv om Energinet vurderer, at der ikke vil være behov for dem. I sidste øjeblik har ministeren nu lovet, at det ikke bliver tilfældet.

Dansk Vindmølleforening ser Folketingets tredjebehandling af ændringerne i elforsyningsloven torsdag formiddag som »en sejr for elmarkedet og fornuften i ellevte time«.

Glæden skyldes konkret, at energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) ikke vil benytte formuleringer i den nye lov til at tvinge udbud af systemydelser igennem, når der ikke er behov, fremgik det af debatten.

Dansk Vindmølleforening har sammen med Vindmølleindustrien og Foreningen af Slutbrugere af Energi skarpt kritiseret, at man med lovændringen lægger op til at lave udbud af de såkaldte systembærende ydelser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det sker, selv om en analyse fra Energinet i efteråret 2017 konkluderede, at der ikke længere er behov for disse ydelser, som i praksis har været, at man har sikret, at mindst et af de store kraftværker er i drift.

Men el-nettets stabilitet er ikke længere afhængig af, at mindst et centralt kraftværk er i drift. Derfor har blandt andre Dansk Vindmølleforening frygtet, at en ministerbeføjelse til at gennemføre udbud af systembærende ydelser ville betyde, at kraftværkerne fik en særskilt betaling for at være i drift, uden at der reelt var behov, og dermed ville skævvride markedet til ugunst for andre el-producenter.

Forslag vedtaget efter garanti mod tvang

På spørgsmål fra SF’s Pia Olsen Dyhr slog Lars Chr. Lilleholt svarede ministeren, at mulighed for udbud i den nye lov ikke skal opfattes som tvang.

»Jeg kan betrygge Pia Olsen Dyhr med, at der i forslaget ikke bliver indført udbudstvang på ydelserne leveret til forsyningssikkerhed,« sagde Lars Chr. Lilleholt under debatten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Ministerens præcisering af, at der ikke vil blive afholdt tvangsudbud over systemydelser, der ikke er brug for, er en sejr for forbrugerne, den fri konkurrence på elmarkedet, og ikke mindst almindelig sund fornuft. Det bør ikke være den til enhver tid siddende ministers opgave at holde liv i centrale kraftværker, der ikke kan klare sig i konkurrencen på lige vilkår med vind, sol og anden energi,« siger direktør Christian Kjær, Danmarks Vindmølleforening, ifølge en pressemeddelelse fra foreningen..

Også den socialdemokratiske ordfører, Jens Joel, udtrykte tilfredshed med, at ministeren ved tredjebehandlingen tilkendegav, at der ikke vil være tvangsudbud. Derefter blev forslaget vedtaget.

Se debatten i folketingssalen herunder. Behandlingen starter kl. 10:02:18 i nedenstående video.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
31. maj 2018 kl. 19:51

Med forsyningsret skal selvfølgelig følge forsyningspligt. Eller med en omskrivning af en flere hundrede år gammel lov: Ingen kan have rettigheder uden også at have pligter !

3
31. maj 2018 kl. 15:31

</p>
<ul><li>samt at det ikke for ofte bliver sælgers marked, når dan(sk)erne skal importere strøm!:

Lige i forbindelse med det store nedbrud, var det faktisk Danmark der skulle øge deres eksport til Sverige, men selvfølgelig kom Murphys Law til at indtræffe.

Murphys love - Wikipedia, den frie encyklopædi https://da.wikipedia.org/wiki/Murphys_love

Bare en enkelt del af loven. Ingen ting er idiotsikre; idioterne er alt for opfindsomme.

Idag ville et tilsvarende system nedbrud sandsynligvis ikke kunne ske igen, men så er vi selvfølgelig tilbage ved Murhys Law, som vi altid skal huske på.

1
31. maj 2018 kl. 13:13

Så må vi jo håbe at det altid blæser, solen altid skinner og elvene i Norge og Sverige ikke fryser til