I Brunei eksploderer myrerne
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Teknologiens Mediehus kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

I Brunei eksploderer myrerne

Sultanen af Brunei, Haji Hassanal Bolkiah Mu'izzaddin Waddaulah, er ikke blot en af de rigeste mænd i verden - måske dén rigeste - men han har også en af verdens mærkværdigste myrer i sit lille rige.

Det er eksplosionsmyren Camponotus cylindricus. Betegnelsen skyldes, at arbejderne hos denne myreart i bogstavelig forstand eksploderer i forsvaret af boet.

Fjenden oversprøjtes af en klistret, ætsende masse fra myrens indre, og nu har et hold kemikere analyseret indholdet af "bomben".

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Manchetten: "De sprænger simpelthen i luften." - "De sprænger sig selv" eller "De springer ...". "At sprænge" er et transitivt verbum, der tager et objekt (f.eks. sig selv), hvorimod "at springe" er intransitivt. Tilsvarende er der stor forskel på "at lægge sammen" og "at ligge sammen".

  • 0
  • 0

I forbindelse med artiklen om "eksplosionsmyren" Camponotus cylindricus vil jeg gerne påpege, at arten, skønt den tilhører den store, artsrige Camponotusgruppe, der rummer verdens største myrer, er en relativt lille myre.
Derfor er billedet af en klassisk "kæmpemyre", hvoraf vi har to (Europas største) i Danmark, noget misvisende.
Camponotus cylindricus kan ikke som disse giganter eliminere deres fjender med deres kraftfulde mandibler, men må tage kemisk krigsførelse i brug.

  • 0
  • 0