I Billund er spildevand en ressource
Når alle komponenter er kørt ind i begyndelsen af 2017, vurderes Billund Biorefinery at være et at de mest avancerede spildevandsanlæg i verden:
»Billund er vores fyrtårnsprojekt og viser rigtig godt, hvad vi er dygtige til i Danmark. Projektet har givet genlyd over hele verden, og vi har fået henvendelser fra både Asien, Nord- og Mellemamerika, Australien og naturligvis Europa,« siger direktør for forretningsudvikling hos Krüger A/S Anders Haarbo.
Afgasning af spildevandsslam er kendt teknologi, men i Billund tager de det flere skridt videre. Efter afgasningen vil slammet undergå en kontinuerlig termisk hydrolyseproces. Her bliver massen varmet op og nedbrydes, så der kan hentes endnu mere biogas ud til el- og varmeproduktion.
Et filter sidst i anlægget renser vandet endnu engang, men ved kraftige regnskyl kan filtret også fungere som en ekstra kapacitet ved overløb af kloakvand.
Foruden el og varme, er biomasse, mineraler og andre næringsstoffer et vigtigt restprodukt fra vandbehandlingen. Via en kemisk fældning med magnesium dannes et langsomt optageligt gødningsmiddel kaldet struvit, som kan udbringes med den organiske gødning på markerne.
Anlægger i Billund har et samlet budget på 70 millioner kroner, hvoraf de 15 millioner kroner kommer fra Miljøministeriet og VTU Fonden.
Læs også: Verden skal drikke ‘dansk vand’ fra spildevand og urin
