

Med stemmerne 339 for og 249 imod (24 afstod fra at stemme) besluttede EU-parlamentarikerne onsdag aften, at alle nye biler solgt i medlemslandene fra 2035 skal være nul-emissionsbiler.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Og næsten 14000 dør af tobaksrygning hvert år i Danmark. Hvorfor koster en pakke cigaretter ikke 200.- kr.?
https://www.sst.dk/da/viden/tobak/fakta-om-tobak-og-rygning/rygning-og-folkesundhed
80% af luftforureningen i Danmark stammer i øvrigt fra udlandet
https://mst.dk/media/89929/ren_luft_faktaark_final_samlet_juni.pdf
900 dør af partikel forurening ( fra biler) bare her i dk). Et er de menneskelige lidelser og tab det medføre, et andet er de økonomiske tab der er både hos de efterladte og i samfundet som helhed.
Beslutningen i EU skulle have været taget senest i 2012 da Tesla kom med deres model S men bedre sent end endnu senere .
https://www.dn.dk/nyheder/900-danskere-dor-af-bilos-fra-fossilbiler-hvert-ar/
Jep, og de går selvfølgelig samme vej.Der er trods alt andre markeder end EU.
Kina, som i dag er et markant større bilmarked end både Europa og USA, og som mærker både forureningen og den globale opvarmning langt hårdere end Europa, er længere fremme i skoene mht BEV end Europa, og de vil nu finde det endnu mere legitimt at forbyde fossilbiler i fremtiden, nu hvor EU har gjort det, ikke mindst fordi de ikke vil se deres egen bilindustri blive hængende i fortiden, mens den europæiske har fået endnu et skub ind i fremtiden.
USA vil formentlig være mere tøvende da et sådant forbud strider mod deres frihedsidealer, men de vil bare blive belastet på alle mulige andre måder, herunder den stadigt mere forringede økonomi i at fremstille og køre fossilbiler ift elbiler.
Faktisk kommer forbuddet i EU så sent at der næppe er meget at bruge det til, da de færrest vil købe en ny fossilbil efter 2030, og det vil sandsynligvis også være tilfældet i USA.
Næh, du er da velkommen til at MENE hvad du vil, og argumentere for dette, uden alle vi andre absolut SKAL mene det samme som dig. Det du oplever, er derimod at, allerede her i 2022, mener efterhånden alle (bortset fra de mest stædige og bagstræberiske) det modsatte af dig om emnet, og at der nu er et enigt EU derfor har forbudt salg af biler med udstødningsrør efter 2035.Debatten om el-biler bærer meget ofte præg af at ALLE absolut SKAL mene at el-biler er det ENESTE rigtige. Vi har vores fulde valgfrihed i 13 år + 20 år frem i tiden = 33 år. 13 år til benzinbiler bliver udfaset og 20 års holdbarhed for en almindelig benzinbil. 33 år er lang tid. Så lad være med at komme med spådomme om alle de problemer der muligvis kan opstå ved at køre en god gammeldags benzinbil. Brug i stedet for debatten til at løse de mange udfordringer der er forbundet med at oplade de mange el-biler som vil komme på vejene.
Der er såmænd heller ingen væsentlige udfordringer forbundet med at lade elbiler, men så længe elbilerner stadig kun udgør en lille andel af bilparken, vil der også kun være et begrænset udbud af ladestandere, som så vokser i takt med at elbil-andelen stiger.
Præcis det samme sker for benzin- og dieselbiler, bare med modsat fortegn. Pga forbuddet, ved enhver bilproducent, der vil sælge biler på det europæiske marked, at de skal være totalt omstillet og konkurrencedygtige indenfor elbiler, og så snart disse er klar (længe før 2035) vil de gøre alt for at promovere disse, for at få mest mulig volumen, og det sker uden tvivl på bekostning deres ICEV-modeller.
Ja - det er faktisk allerede sket i en årrække. Hvornår har du f.eks. sidst set en ny stempelmotor lanceret indenfor bilindustrien? Den udvikling er for længst sat i stå.
Så det er ikke som du tydeligvis forventer, at folk køber alle de fossilbiler de kan, så længe de må. I 2030 er der formentlig de færreste, der overhovedet kunne drømme om at købe en fossilbil, og de, der er stædige nok til at insistere på at købe én til den tid, er formentlig så få at det bliver for dyrt at holde dem i produktion.
Den udvikling har de, der holder tankstationer i drift, for længst indset, og har sandsynligvis allerede nu en plan om i hvilken takt der skal tyndes ud i stationerne. så om 15-30 år, vil du opleve det samme som folk med elbiler har oplevet, bare i omvendt rækkefølge, nemlig at der fra, altid at være en tankstation i nærheden, når du skal bruge den, så bliver du nødt til at planlægge dine ruter, efter hvor du kan tanke, og før eller siden skal nu køre en umanerlig lang omvej, for at klare det næste ærinde.
Men den største hurdle I kommer til at opleve, er at I bliver et stadigt skrumpende mindretal, som instisterer på at have lov til at forpeste omgivelserne med udstødningsgas, og det får færre og færre omkostninger for politikerne at belaste jer med forurenings-afgifter og forbyde jer fra at køre i byerne osv, for hvorfor skulle flertallet dog tage hensyn til et lille mindretal, som nægter at tage hensyn til flertallet?
Perspektivet i at det af disse årsager bliver dyrere og mere besværligt at køre ICEV, samtid med at ICEV'er pga faldende volumen bliver dyrere at producere, mens BEV'er fortsat bliver billigere, er præcis det er gør det svært at forestille sig at nogen (udover de allermest entusiastiske forurenere) vil købe en ny fossilbil i 2030.
Så som flere andre, vil jeg bare sige; Held og lykke med projektet. ;-)
@ #18 ... enig
Jeg tror netop at det er ingeniørpublikummet der er anledning til den sunde skepsis, forventning og kendskab til at nogle ting kunne være løst bedre. Men det er måske fordi der er ikke-ingeniører indblandet i dem.
Min holdning er at det vi ser nu ikke er godt nok:
Når betaling for opladning rent teknisk kan klares af bilen på alle ladestandere i hele verden, hvorfor skal jeg så have apps på telefonen og et nøglebundt med brikker som tilmed jævnligt ikke virker? Prisskilte, visakort m.v. har fungeret på tankstationer på tværs af landegrænser i årevis. Nu oplever vi et tilbageskridt, der kun venter på politisk indgreb fordi det der foregår er på kant med loven
Hvor er den officielle EU database med lokation, pris, drifts og parkeringsstatus på alle offentlige ladestandere som bilerne kan koble sig på?
Når der ligger en SOC/Temperatur algoritme i bilen, hvorfor må forbrugerne så ikke kende den så længe vi skal skåne de stakkels batterier mod at blive opladet i vinterhalvåret? Det burde jo stå i brochurerne så man kan vælge bil ud fra bl.a. en så væsentlig parameter.
@ #11: Din antagelse om at der er en majoritet af ingeniører på sitet og i debatten er vist det du selv siger "en antagelse". Jeg kan have min tvivl om din antagelse holder :-)
mvh Jens, MScEE årgang 1983 + 1 stk PhD indenfor faget nogle år senere :-)
Min spådom gik i opfyldelse: Det var forgæves.
Ingen nye teknologier er udelukket. Der er frit slag til at lave biler der kører på fe-tårer eller varm luft fra politikere.udelukke teknologier der kan udvikles over tid?
Logisk nok bliver det forbudt at bruge gamle teknologier som forurener lokalt. Og selv fossilbiler kan stadig sælges: De skal blot samle deres forurening op så det kan afleveres til forsvarlig destruktion. Ikke noget med at udlede det.
I planøkonomiens ideelle verden kender beslutningstagerne "den bedste" løsning for alle, ligegyldigt hvor lidt viden de har i forhold til den samlede viden af de mennesker, hvis beslutninger de erstatter.
I virkeligheden er der ingen løsninger, der virker for alle, alle vegne, i alle kulturer, i alle industrier, altid. Der findes ikke løsninger, kun tradeoffs.
Hvis vores mål er CO2-neutralitet, og vi måler vores resultater i CO2-udledning, hvorfor indfører vi så ikke en ensartet CO2-afgift i stedet for at udelukke teknologier der kan udvikles over tid?
Kommentar til # 12. 200 kr pr liter i 2040 skal nok passe. Det vil så modsvare 15 kr pr liter i 2022 købekraft. Det svarer til 1 kr/km i brændstof og det er ganske rimeligt. Debatten om el-biler bærer meget ofte præg af at ALLE absolut SKAL mene at el-biler er det ENESTE rigtige. Vi har vores fulde valgfrihed i 13 år + 20 år frem i tiden = 33 år. 13 år til benzinbiler bliver udfaset og 20 års holdbarhed for en almindelig benzinbil. 33 år er lang tid. Så lad være med at komme med spådomme om alle de problemer der muligvis kan opstå ved at køre en god gammeldags benzinbil. Brug i stedet for debatten til at løse de mange udfordringer der er forbundet med at oplade de mange el-biler som vil komme på vejene.200 kroner per liter.
Jeg formoder at de fleste herinde er uddannede ingeniører - alene pga sitets indhold og titel. Det burde betyde at der blandt brugerne er et vist niveau af kognitiv kraft - ellers kan man jo ikke tage en videregående uddannelse.
Alligevel støder man/jeg på den ene ubegrundede eller totalt uovervejede påstand efter den anden i dikussionstrådene. Det bevirker at jeg kommer til at tænke "hvor og hvornår var det de parkerede fornuften" for det må være en gang i fortiden den blev efterladt.
Verden forandrer sig (heldigvis) og de som ikke forandrer sig med den, kommer til at stå tilbage som synboler på en fortid som meget få ønsker tilbage. Kom nu med på udviklingsvognen og se fordele og muligheder i stedet for kun at skue bagud og fornægte det som uvilkårligt kommer.
Lad os få nogle gode diskussioner af mulige løsninger på de problemer vi står foran - den grønne omstilling, brødfødning af verden befolkning, beskyttelse af vores demokrati osv. Det vil klæde diskussionerne og løfte respekten for det som ingeniørstanden kan.
Kommentar til # 5. Benzinen plejer man at købe på en benzintank. Det gør man også i 2040. Jeg har ikke behov for at vælge imellem 1.000 forskellige benzintanke. Jeg tanker kun 6 gange om året. Er sikker på at der vil være 10 benzintanke tilbage i København og omegn. Veteranbiler som kører på benzin vil også findes om 100 år. Jeg er ikke stædig. Men vælger blot den teknologi som er bedst og billigst i forhold til mit lille kørselsbehov.
Der er trods alt andre markeder end EU.for nu har producenterne ikke nogen grund til at holde liv i udviklingen af den forældet teknologi...
Til #4:
Held og lykke med projektet.
Jeg vil nu - sandsynligvis forgæves - forsøge at forklare dig det samme, som jeg - helt sikkert forgæves - har forsøgt at forklare andre her på sitet:
Brugtbilparkens sammensætning bestemmes af dem, der køber nye biler.
Udviklingen blandt dem, der køber nye biler, er tydelig: Andelen, der køber elbiler, vokser eksponentielt (og på langt sigt sandsynligvis efter en sigmoid-funktion). I 2034 vil der være meget langt mellem de nye benzinbiler, og dermed vil der i 2040 være meget langt mellem 6 år gamle benzinbiler på brugtmarkedet.
Og for at gøre det endnu værre, så kommer du ikke til at have disse få benzinbiler for dig selv, når du skal købe. Du kommer til at kæmpe med alle de andre stivnakker, som har proklameret her på ing.dk, at de i hvert fald vil fortsætte med at købe brugte benzin- eller dieselbiler, da brugte elbiler aldrig bliver det rigtige valg for dem.
Denne store efterspørgsel vil betyde, at du kommer til at betale en abnorm overpris for din brugte benzinbil i 2040. Altså forudsat, at I virkelig agerer, sådan som i lige nu tror, at i vil. Men det gør I naturligvis ikke. I køber en brugt elbil, når det kommer til stykket. Jeres kontante udmeldinger her i 2022 er blot udtryk for en naiv arrogance.
Det var nok det besdte der kunne ske for bilindustrien... Nu er der ingen tvivl, i 2035 er det slut med forbrændingsmotorere i bilindustrien og producenterne kan nu lukke munden på de bestyrelsesmedlemmer der troede at fossilsamfundet skulle holde til de selv gik bort... Det skulle ikke undre mig at man allerede i 2030 har set den sidste nye fossilbil på det europæiske marked, for nu har producenterne ikke nogen grund til at holde liv i udviklingen af den forældet teknologi...
For i 2040 vil jeg købe en brugt og billig 5 år gammel benzinbil. Og så er jeg godt kørende til 2055.
IAITS
Vurderer at en benzinbil vil være det billigste valg, med et kørselsbehov på kun 4.000 km pr år. Men en udfasning i 2035 vil nu ikke genere mig. For i 2040 vil jeg købe en brugt og billig 5 år gammel benzinbil. Og så er jeg godt kørende til 2055.
Så vil jeg håbe at EU tager kikkerten fra det blinde øje når det handler om infrastruktur og blander sig ligeså meget i opladning som i bilproduktionen, ellers bliver det et mareridt at køre i de biler. Selvom Danmark "er med" og foran så mange andre lande, så skal vi huske at der endnu ikke er styr på opladning uden for egen indkørsel. Offentlig opladning og ladebranchen er p.t. ved at blive undersøgt af Konkurrencestyrelsen og skal man på en længere tur kan man ikke være i bilen for ladebrikker. Priser der ikke engang er skiltet(!) varierer med faktor 3-4 på samme ladestander afhængig af hvilken brik eller app man bruger.
'Elbiler er klar'? Jeg vil kalde det avancerede prototyper. Så længe det er bilen og temperaturen og ikke føreren der bestemmer hvornår turen kan gå videre, så er de dæleme ikke klar til alle formål. Min forhenværende elbil var det umuligt at sige om den ville lade med 20 kW eller 80 kW, om man skulle afsætte 45 min. eller 3 timer ved ladestanderen - det var helt op til bilen og producentens hemmelighed afhængig af temperaturen. Hvorfor kan man kun få oplyst ladehastighed ved optimale forhold? Og at man også kun kan "fylde tanken" til 70-80 % - ikke engang lineært - ved hurtigladning er da heller ikke et produkt 'der er klart'. Få nu børnesygdommene væk fra både ladere og biler før noget bliver meldt klar.
Hvilke lobbyiser mon Pernille Weiss (K) har haft besøg af ? ?
Fedt med konkrete og håndgribelige tiltag. Hvis bare det var blevet sat i værks for 30+ år siden (det havde også accelereret forskningen indenfor elbiler osv.)