I 2003 udgav regeringen klimastrategi for landbruget: Så stod reguleringen stille i 20 år

Plus17. oktober 2022 kl. 05:002
Traktor foran silo med gylle
I mange år er der forsket meget lidt i drivhusgasudledninger af bl.a. metan i landbruget. Danske forskere siger, at en del af forklaringen er, at der ikke har været økonomisk incitament til at reducere udledningerne. Illustration: Pixabay.
Landbrugets drivhusgasudledninger er blevet et tema i valgkampen efter forskning og regulering på området har haltet i to årtier.
Artiklen er ældre end 30 dage

Til trods for at landbruget står for en fjerdedel af Danmarks drivhusgasudledninger - og reduktioner længe har været teknisk mulige - har klimareguleringen af de 40.000 danske bedrifter stået i stampe i årevis.

Sådan lyder det fra flere forskere. Der er fornyet opmærksomhed omkring dansk landbrug, efter at Socialdemokratiet i går fremlagde et landbrugsudspil, hvor regeringen vil bruge en milliard kroner på at gøre dansk landbrug grønnere. Desuden ønsker partiet at indføre en CO2-afgift for landbruget - på et niveau, som er 'høj nok' til at nå 70 pct.-målet i 2030.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
18. oktober 2022 kl. 13:08

Har vi et reelt demokrati eller er det når det komme til stykket Lobbyister og spindoktorer der bestemmer ? 2019 valget var et klimavalg. Til dato er der endnu ikke en aftale om hvordan landbruget skal reducere deres co2 udledning. Vi har IKKE fået en adfærdsregulerende co2 afgift. Det TALES om mere VE og samtidig er opsætningen af VE nærmest gået i stå . Derimod postes der mia kr/ € ud til fatamorgana P2X projekter frem for at sikre mere VE og et Smart Grid 2.0

1
17. oktober 2022 kl. 15:51

Det skal vi vist huske når krydset skal sættes. Citat fra artiklen: Vi skruer tiden tilbage til 2003, hvor myndighederne konstaterede, at der var potentiale for billige og betydelige reduktioner af drivhusgasudledninger og stort behov for yderligere forskning. Der udgav Finansministeriet, Miljøministeriet, Skatteministeriet, Udenrigsministeriet og Økonomi- og Erhvervsministeriet rapporten ”En omkostningseffektiv klimastrategi”. Og hvem var så det? I en Venstreledet regering: Thor Pedersen (V), Finansminister Hans Christian Schmidt (V), Miljøminister (til 02.08.2004) Per Stig Møller (C), Udenrigsminister Bendt Bendtsen (C), Økonomi- og erhvervsminister (til 18.06.2002 tillige minister for nordisk samarbejde)

Jeg kan ikke lade være med at tænke på, at det har været en bevidst syltekrukke, eller tager jeg fejl.? Når Venstre er involveret, må det jo ikke gå ud over det "stakkels landbrug". Den gnavne gamle civilingeniør udi kemi