Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Hyppige målinger afværger legionærsyge på Regionshospital i Viborg

Illustration: Hospitalsenhed Midt

I marts viste en vandprøve på Regionshospitalet Viborg, at der var »forhøjede værdier af bakterien legionella« i vandrørene.

»Regionshospitalet Viborg skal derfor have udskiftet vandrør på etage 2, 3, 5, 11, 12 og 13, hvis regionsrådet godkender bevillingen på næste regionsrådsmøde,« oplyser hospitalet til Ingeniøren.

Ifølge hospitalsdirektør Thomas Balle Kristensen, som tidligere har udtalt sig til Viborg Folkeblad, er ingen blevet syge som følge af bakterien.

De forhøjede værdier blev kun observeret på etage 13. Men så snart man opdagede bakterien, installerede hospitalet særlige legionella-filtre på alle brusehoveder og vandhaner på 11., 12. og 13. etage. Derfor vurderer hospitalet, at det er sikkert at tage bad og bruge det varme vand på trods af legionella-fundene.

»Vi har monteret absolutfiltre, som filtrerer vandet ned til 0,1 my, (0,0001 mm) på samtlige tappesteder i de berørte områder. Filtrene skiftes i et loop efter leverandørens anvisninger, indtil vi har gennemført udskiftning af hele rørsystemet på de berørte etager,« skriver Johnny Brorson, afsnitsleder i Teknisk Afsnit på Regionhospital Viborg

Legionærsyge

Legionella, bedre kendt som legionærsyge, findes i stort set alle brugsvandsinstallationer. Det gælder både i hjemmet og i offentlige bygninger som hospitaler.

Grunden til, at det er noget man kontrollerer for på hospitaler er, at Legionella pneumophila serogruppe 3, som man fandt i Viborg, specielt rammer ældre og svækkede personer.

Her kan bakterien ifølge Statens Serum Institut give lungebetændelse og Pontiac-feber, en mildere influenzalignende sygdom. Indlagte på hospitaler er i reglen svækkede, hvorfor de er mere sårbare over for bakterien, men også for de følgesygdomme, de kan få af den.

Hyppige målinger

Ifølge Regionshospitalet Viborg foretager man årligt 53 målinger på både koldt og varmt vand på udvalgte områder på hospitalet. De tages af en ekstern leverandør og hovedsageligt i de områder, hvor patienter kommer, samt i hospitalets køkkenfaciliteter. På hver separate installation foretages der minimum en årlig måling.

Legionella-bakterien trives bedst i 20-50 grader varmt vand, så normalt bekæmpes bakterien ved, at man grundigt gennemskyller alle varmtvandsrør med 60 grader varmt vand, der dræber bakterien. Men det har ikke været tilstrækkeligt i dette tilfælde.

»Da det er en gammel installation, er der en del biomateriale og okker i vores rør, som beskytter legionellaen mod den normale hævning af temperaturen, som vi foretager for at komme legionellaen til livs,« skriver Johnny Brorson.

Han uddyber, at de berørte rør hovedsageligt er stålrør og fra da hospitalet blev bygget sidst i 1970'erne.

Emner : Hospitaler
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

"Da det er en gammel installation, er der en del **biomateriale og okker ** i vores rør, som beskytter legionellaen mod den normale hævning af temperaturen, "

Yuk. Er der ikke regler for saniteten af drikkevandsforsyninger på et hospital? Nåh-jo det står jo lige her ;-) »EU’s drikkevandsdirektiv er et rent sundhedsdirektiv. Det handler om, at vandet skal være tilstrækkeligt rent til, at mennesker ikke bliver syge af at drikke det. Ingeniøren 25/6/2019 (igår!) https://ing.dk/artikel/europaeere-spilder-... Men det gælder måske ikke offentlige myndigheder ?

  • 2
  • 4

Legionella findes naturligt i vand også i dit drikkevand. Koncentrationen vil, når blot vandet holdes under 12 °C, normalt ikke være farligt at drikke; men har vandet ligget i en flaske i f.eks. en bil og blevet op mod 40 °C for derefter at blive afkølet, er koncentrationen af Legionella vokset betragteligt og vandet bør ikke drikkes. Legionella kan ikke formere sig ved temperaturer over 50 °C; men bliver først slået ihjel ved 55 °C . Er der tale om en varmtvandforsyning til et paracelhus, skal man dog opretholde denne temperatur i 6 timer, for at være sikker på at vandet er Legionellafrit. Er der skruet for langt ned for det varme vand i varmtvandsbeholderen, f.eks hvis indfyringstemperaturen er under 50 °C, vil der ske en tilvækst af Legionella og der er en risiko for at blive smittet med Legionella, når man tager sit brusebad. Legionella smitter mennesker via luftvejen. Det sker når forstøves vand typisk ved brusebad indåndes og kommer ned i lungerne. Der findes mig bekendt ikke en lov, der sætter en grænse for den laveste varmtvandstemperatur udtrykt i °C, kun en masse vejledninger. Hvis nogen kender en lov, der foreskriver en minimumstemperatur på varmt vand i husholdninger udtrykt i °C, hører jeg meget gerne om den.

  • 0
  • 1

Karsten- ikke helt det jeg søger. Den nævnte §, der er arvet fra BR10, henviser kun til at man ved at følge Rørcenter-anvisning 017, opfylder §404 stk.1; men angiver ikke en specifik temperatur. I BR10 henviste man til vejledningen i DS 439. Vejledning 017 begrunder blot den valgte temperatur. Ganske rigtigt bør man følge en vejledning; men man skal ikke. Endvidere gæder BR18 §405 stk. 1 kun for nybyggeri og ikke for installationer, der er lavet før ruder konge var knægt.

  • 0
  • 1

Vi skal tænke på klimaet og spare energi. Klima, Klima, Klima, Klima, Klima, Klima, Klima, Klima, Uden at tage hensyn til meget svage borgere der har har behov for varmvands cirkulation ved 90 grader.

Skab varmtvands cirkulation, og hæv temperaturen til 90 grader. Så er problemet væk.

  • 0
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten