Hyperloop-firma bejler til Sverige og Finland
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Hyperloop-firma bejler til Sverige og Finland

Hyperloop-ideen, der blev præsenteret af Elon Musk i 2013, går grundlæggende ud på at sende transportkapsler gennem et rør med undertryk. Illustration: HTT/Jumpstart fund

Tesla-bagmanden Elon Musk, der også er idémanden bag højhastighedskonceptet Hyperloop, har Sverige og Finland i kikkerten til et af de pilotprojekter, der skal vise, hvad teknologien formår, når den er færdigudviklet.

Visionen er at opføre en Hyperloop-bane fra Norrtälje tværs over den stockholmske skærgård, Ålandsøerne og videre til Turku i Finland. Det oplyser Sveriges Radio.

Det efterhånden meget omtalte Hyperloop-koncept er et højhastighedstog, der bevæger sig i et lukket rør under heftigt lavtryk på 100 pascal. Det tillader, i teorien, hastigheder på op til 1.200 kilometer i timen for omkring 27 passagerer og vil dermed kunne udgøre et jordnært alternativ til flytrafikken.

Læs også: Californien får verdens første hyperloop-testbane

For tiden er Hyperloop-holdet på udkig efter egnede steder til at opføre tre fuldt funktionsdygtige linjer. En eftersøgning, der åbenbart nu er landet midt i Østersøen.

»Vi leder efter de mest spændende steder i verden, hvor der både findes historie for innovation, muligheder for finansiering og samarbejde med private investorer,« siger Rob Lloyd fra Hyperloop Technologies til Sveriges Radio.

Årsagen til den pludselige interesse skyldes et igangværende studie af en svensk-finsk forbindelse fra Stockholm til Turku via utrolig mange småøer og lige så mange tunnel- og broforbindelser.

Først skal der testes

Endnu er intet i ideen fastlagt, ikke engang det realistiske aspekt i projektet. Om ikke andet har Hyperloop i den forbindelse tilbudt at bidrage med penge til forstudiet, formentlig med håb om, at myndighederne vil bruge anledningen til at overveje lavtryksrøret, der i foreløbige prototyper er søjlebåren og selvforsynende via solceller.

Læs også: Virksomheder arbejder for ny togforbindelse mellem Norge og Sverige

En planlagt testbane i Californien er endnu Hyperloop'ets tætteste møde med virkeligheden. Testbanen vil være nødvendig at opføre, inden et fuldskalaprojekt kan sættes i gang. Det er tre af sådanne pilotprojekter, som Hyperloop Technologies nu leder efter oplagte forbindelser til, og her spås Sverige og Finland altså gode chancer af virksomheden selv.

»Vi håber at have tre pladser i verden, hvor kontrakten er klar, og vi kan starte op engang mellem 2017 og 2020 og ser gerne, at Sverige er et af dem,« siger Rob Lloyd.

Hyperloop Technologies har oplyst, at de første testkørsler af røret i neddroslet version snart bliver gennemført i Nevada. Mod slutningen af 2016 vil systemet blive testet i et til lejligheden opført tre kilometers testbane. Herefter kan arbejdet med at virkeliggøre fly-alternativet for alvor komme i gang.

Om det en dag bliver muligt at suse fra Sverige til Finland med 1.200 kilometer i timen, må tiden vise.

Lad os håbe der findes politikere modige nok i Sverige og Finland til at træffe sådan en beslutning.

Dog har Elon Musk intet med firmaet Hyperloop Technologies at gøre. Selve konceptet Hyperloop blev lagt ud som et såkaldt "white paper" som opensource projekt. Dermed er der ingen patent fra Elon Musk's side - han fremlagde idéen til andre, da han ikke selv havde tid til det (SpaceX, Tesla, SolarCity).

Hyperloop Tech. er et selvstændigt firma der tog idéen op og udtænker deres vision af hvordan dette kunne se ud. Der findes også andre firmaer derude der kæmper for at komme deres vision.

Hvis bare der var et par firmaer i EU der ville være friske nok til at tage udfordringen op.

  • 5
  • 0

Det er meget forkert at sige at han intet har at gøre med det pt...

"In June 2015, SpaceX announced that it would build a 1-mile-long (1.6 km) test track to be located next to SpaceX's Hawthorne facility. The track would be used to test pod designs supplied by third parties that are entered into a design competition"

https://en.wikipedia.org/wiki/Hyperloop#Sp...

Virksomhedsstrukturen omkring Hyperloop Transportation Technologies er iøvrigt meget spændende, der kommer nok en del case studies i fremtiden omkring det, hvis det lykkedes.
https://en.wikipedia.org/wiki/Hyperloop_Tr...

  • 0
  • 2