Hybride mikro-grids skal sikre strømforsyning i Sydøstasien

Blandt de 625 millioner mennesker, der bor i de sydøstasiatiske lande Singapore, Brunei, Indonesien, Cambodja, Laos, Filippinerne, Thailand og Vietnam er der 125 millioner mennesker, der enten er helt uden strøm eller kun har sporadisk adgang til det.

Det skriver Wind Power Monthly.

I mange områder er det hverken teknisk eller økonomisk rentabelt at integrere det eksisterende elnet, og derfor er simple dieselgeneratorer eneste mulighed.

Løsningen på en pålidelig og ren strøm til områderne ligger i off-grid mikro-grids, påpeger en række forskere fra Singapore. Til at støtte udviklingen af mikro-grids i Sydøstasien er Singapores Nanyang Technological University (NTU) derfor gået ind i et større projekt under betegnelsen Reids (renewable energy integration demonstrator).

Når Reids er færdigt, vil det være det største hybride elsystem til tests og forskning i troperne.

NTU arbejder på projektet sammen med et konsortium af globale selskaber, der skal teste og demonstrere integrationen af forskellige teknologier, herunder solcelleanlæg, vind, tidevand, diesel, opbevaring og affald til energi-teknologier.

Af internationale partnere er blandt andet Vestas, GE, Schneider Electric, REC, Trina Solar, Engie, Varta og Accenture.

Fire mikro-grids af forskellig størrelse

Projektet vil omfatte fire mikro-grids. Det første, der netop er blevet færdiggjort, består af et solcelleanlæg på 400 kW, 500 kW dieselkraft og 200 kW/200 kWh lithium-ion-batteri-opbevaring.

De tre resterende mikro-grids vil stå færdige i starten af 2017 og vil være fuldt ud operationelle i tredje kvartal af 2017.

Kapaciteten vil være på mellem 400 kW og 800 kW i størrelse. Et af anlæggene vil implementere en Xant M-21 100-kW-vindmølle. Derudover vil der være solcelleanlæg på alle de resterende mikro-grids, der vil have en kapacitet på mellem 200 kW til 300 kW.

Også andre teknologier vil blive testet i Reids' elsystem, der bliver blandt andet nævnt redox flow batterier, supercapacitors, svinghjul opbevaring og trykluft.

Reids-projektet vil primært fokusere på nem implementering, robusthed og lave omkostninger, hvilket betyder, at systemet ikke nødvendigvis vil være optimeret til maksimal energieffektivitet og minimering af tab.