Hvorfor zigzagger lyn?

Linnea på 11 år vil gerne vide, hvorfor lyn bevæger sig i de karakteristiske zigzag:

"Hvorfor bevæger lyn sig i zigzag og ikke i den korteste vej fra start til slut?"

Torsten Neubert, Head of Division for Solar System Physics, DTU Space, svarer:

"Lynet må prøve sig frem. Det kan ikke tage springet fra sky til jord i eet stort skridt. Det er som at hoppe fra sten til sten, når man skal over vandløbet. Det bliver jo også i zig-zag afhængig af hvor stenene er.

Der er selvfølgelig en meget teknisk forklaring. Lynet skal bringe det elektriske potentiale fra skyen med ned efter hvert trin. Et skridt bestemmes både af "random walk", dvs noget med sandsynligheder for retning af næste skridt, og fluktuationer i atmosfærens ladningsfordeling, som bestemmer fluktuationer i retningen af det lokale elektriske felt omring spidsen af lynet."

Dokumentation

Læs og stil spørgsmål til Scientariet

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hedder det sig ikke bare, at lynet finder den "letteste" vej gennem luften? Og dette giver anledning til det zig zag formede lyn?

 • 0
 • 0

Jeg ser det som at lynet hele tiden søger i den retning hvor der er den mindeste elektriske modstand. Og da bl.a. varsionen af luftfugtiheden er medvirkende faktor, og den variere m.m. for m.m. så vil den kanal, hvori lynet bevæger sig, zig zag'e som vi ser det.

Er det en helt forkert, forsimplet forklaring?

 • 0
 • 0

Hedder det sig ikke bare, at lynet finder den "letteste" vej gennem luften?

Jo, det er det der sker når lynet søger. Dette er før selve "lynet" kommerafsted. Potentialet flyder afsted ad mange veje. Det er som vand der flyder over et kar og ud på en ujævn overflade. Herfra begynder det at flyde i mange retninger. Hvis een af retningerne når et afløb så begynder at løbe den vej. For et lyns vedkommende sker det dog i een kraftig udladning når først vejen er fundet. Denne vej er som oftest zig-zagget.

Man kan se billeder af disse "søgere" http://www.google.dk/search?q=lynkanal&hl=...

og man kan læse mere om emnet på http://www.dmi.dk/dmi/en/print/index/hav/t...

 • 0
 • 0

Det er ikke helt rigtigt, at lynet søger den letteste vej, eller retningen med laveste modstand. Hvis man forestiller sig en kugle med spidsen af lynet som centrum og radiallinjerne som usynlige ledninger, så gælder for hver 'ledning':

I = U/R (strøm = potential/modstand).

Når lynet nu vælger kun een linje at fortsætte ad, må det betyde at I = 0 svarende til R = uendelig i alle retninger på nær en. Af alle radiallinjerne er en af dem den svageste. I det øjeblik styrkeforholdet ml. det elektriske potential og den svageste linje går til førstes fordel, bryder luften sammen, og der bliver åbnet en sti hvor luftmolekylerne ligger tæt nok til at strømmen kan få lov at vandre et stykke til næste sten. Herfra bliver den svageste linje igen udpeget, og hvis styrkeforholdet er stort nok, bryder den også sammen osv.

 • 0
 • 0

Jeg synes at Torsten Neubert fortjener en applaus for det gode svar. Først en virkelighedsnær analogi til at give en ide om logikken, og så den tekniske forklaring. Det kunne flere eksperter her i 'Spørg Scientariet' lære af :)

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten