Hvorfor stiger verdenshavene, når isen smelter?
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Hvorfor stiger verdenshavene, når isen smelter?

Troels Christensen undrer sig over, hvordan smeltevand fra ispolerne kan få vandstanden til at stige:

"Hvorfor stiger verdenshavene, når isen smelter ved polerne? Vi ved jo alle, at is fylder mere end vand, altså burde vandstanden vel falde, når isen smelter."

Signe Bech Andersen, seniorforsker hos GEUS - De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, svarer:

"Havis, som smelter, påvirker ikke vandstanden, da den mængde vand, isen fortrænger, svarer til massen af isen. Således har eksempelvis smeltning af havisen ved Nordpolen ingen betydning for vandstanden i verdenshavene.

Hvis man taler om, at verdenshavene vil stige som følge af is, der smelter ved polerne, menes is fra gletchere og iskapper. Her befinder isen sig over havniveau. Når den smelter, tilføres derfor ekstra vand til verdenshavene, så vandstanden stiger. Hvis hele Grønlands indlandsis smeltede, ville det bidrage med en vandstandsstigning på ca. 7 meter og hvis Antarktis smeltede ville det bidrage med en vandstandsstigning på ca. 60 meter.

Den vandstandsstigning man har set hidtil, på omkring tre millimeter om året, skyldes ikke smeltevand fra Grønlands indlandsis og Antarktis. Omkring halvdelen skyldes, at verdenshavene er blevet varmere og derfor udvider sig. Næststørste bidrag er smeltevand fra mindre gletchere.

Størstedelen af Grønlands indlandsis og Antarktis befinder sig året rundt væsentligt under frysepunktet. Der er derfor lille risiko, for at de smelter som følge at global opvarmning de første årtusinder. Men bliver klimaet i polaregnene varmere, øges smeltningen ved kanten af isen. Dette kan i sig selv bidrage til væsentlige vandstandsstigninger. Det kan muligvis også medføre øget flow af selve iskappen og dermed øget kælvning af isbjerge med vandstandsstigninger til følge."

Spørg Scientariet er i dag redigeret af Julie M. Callesen, jmc@ing.dk.

Spørg Scientariet

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til Scientariet.

man siger at det man kan se af et isbjerg kun er en 10. del af den reelle størrelse, resten befinder sig under vandet, faktisk er det 91.7 % af isen der befinder sig under vandet. et tal som minder usandsynligt meget om is's densitet som er 917kg/m^3.. (betragt bare hvordan en isterning opfører sig i en drink)

når isen smelter vil det ganske rigtigt fylde mindre, men den del det vil fylde mindre er den del der er over vandet, og derfor vil vandstanden hverken stige eller falde..

men isbjerge (som er kæmpe isterninger) er ikke det eneste der smelter, det andet er indlandsis, som ligger på jord som jo ikke smelter, når isen smelter vil det ganske rigtigt fylde mindre men det vil løbe ud i havet og derved fylde det op

  • 0
  • 0

Den vandstandsstigning man har set hidtil, på omkring tre millimeter om året, skyldes ikke smeltevand fra Grønlands indlandsis og Antarktis

  • vandstandsstigningen har dog været reduceret siden 2005, se:

http://sciencepolicy.colorado.edu/promethe...

(se: 'January 15, 2008 Verification of IPCC Sea Level Rise Forecasts 1990, 1995, 200')

Der er derfor lille risiko, for at de smelter som følge at global opvarmning de første årtusinder

  • se endvidere denne artikel:

http://www.dailytech.com/Alaskan+Glaciers+...

  • 0
  • 0

Du glemmer vist at, at isbjerge dannes udfra nedfaldet sne og derfor altid indeholder varierende mængder af indespærret komprimeret luft. I praksis ses aldrig isbjerge med samme massefylde som is!
Desuden skal der også tages hensyn til, at havvands gennemsnitlige massefylde er 1,025 kg/L.

  • 0
  • 0