Hvorfor fordøjer maven ikke sig selv?

Syren i mavesækken er stærke sager. Dens pH er nede på 0.8, og koncentrationen af hydrogen-ioner er 10 gange så stor som i ren citronsaft og tre millioner gange så stor som i blodet. Desuden indeholder mavesækken fordøjelsesenzymer som f.eks. pepsin.

Så hvordan undgår mavevæggens celler at blive angrebet af syre og enzymer?

Maven er mere end smart. Ingen syre, ingen fordøjelsesenzymer inde i cellerne!
Saltsyren, som mavevæggens celler udskiller, produceres ikke på den måde, at der dannes stærk syre inden i cellerne, der derefter udtømmer den i mavesækken.

Scientific American forklarer, at kalium-ioner, K+, hele tiden, ved diffusion (passiv transport) trænger ud af cellerne. Når der er brug for syre, dvs. hydrogen-ioner, f.eks. efter et måltid, pumpes K+ aktivt ind i cellerne af membranproteiner, som samtidigt pumper H+ ud af cellerne.

Der er altså ikke på noget tidspunkt en høj koncentration af H+ inde i cellerne. H+ kommer fra vand. Vand, H2O, reagerer ved hjælp af et enzym med kuldioxid, CO2 til kulsyre, H2CO3, som spaltes til HCO3- og H+.

Saltsyrens klorid, Cl-, kommer fra blodet. Fra blodet strømmer Cl- ind i mavecellerne. Den anden vej strømmer HCO3-. Fra mavecellerne strømmer Cl- så ud i mavevæsken, og man har alt i alt HCl opløst i vand, dvs. saltsyre. pH er så lav som 0.8. Det er stærk syre.

Ingen syre og aktive enzymer i cellerne

Syren i mavevæsken bidrager til at nedbryde føden. Det samme gør de fordøjelsesenzymer, som mavevæggens celler udskiller. Hvordan undgår maven så selv at blive fordøjet? Taktikken er her analog med den, der anvendes ved syresekretionen.

Der er ingen syre inde i cellerne, og der er ingen aktive enzymer inde i cellerne. Enzymet pepsin, som nedbryder proteiner i føden, udskilles af mavens celler - ikke som pepsin, men derimod som et inaktivt protein, kaldt pepsinogen, fordi det genererer pepsin. Når pepsinogen-proteinet kommer ud i mavesækkens stærke syre, spaltes det til aktivt pepsin.

Saltsyrens fire funktioner

Alt i alt har saltsyren i mavesækken fire funktioner, skriver Scientific Americans rubrik »Ask an Expert«. For det første hjælper syren med at nedbryde føden til mindre enheder, som fordøjelsesenzymerne kan angribe. For det andet sørger syren for, at væsken har den rette surhedsgrad til, at disse enzymer kan fungere optimalt.

For det tredie spalter syren de inaktive proenzymer til de aktive enzymer. Og endelig dræber syren indtrængende mikroorganismer.

Når maveindholdet forlader mavesækken og trænger ned i tyndtarmen, skal syren neutraliseres. Mavesækken er dækket af et slimlag, hvis indhold af bikarbonat, HCO3- neutraliserer den syre, der måtte trænge ind.

Et sådant forsvar har tarmen ikke, men bugspytkirtlen kommer til hjælp, som producent af netop HCO3-, der neutraliserer mavesyren. Svigter neutraliseringen, får man mavesår. Lad os glæde os over, at det næsten altid lykkes maven at lade være med at fordøje sig selv eller tolvfingertarmen nedenfor.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten