Hvorfor er hvidtøl mørkt?
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Hvorfor er hvidtøl mørkt?

Her i juledagene undrer John Johansen sig over, hvorfor hvidtøl er mørke:

"Hvorfor er hvidtøl mørkt? Jeg har lige købt nogle "julehvidtøl". Det er jo ved at være øllebrødstid osv. Men hvorfor er de øl mørke, når de nu hedder hvidtøl?"

Jens Bekke, kommunikationsdirektør hos Carlsberg Danmark A/S, svarer:

"Hvidtøl kommer af hvidmalt. Det er malt, der er lufttørret og derfor lyst. Det var den mest almindelige måde at behandle malt på i det traditionelle bondesamfund.

Navnet har herefter hængt ved til alt overgæret øl. KBs hvidtøl er landets første industrielt fremstillet hvidtøl. Den kom første gang i 1896. Her er maltet mørkt fordi malten er ristet i en maltkølle. I dag er nogen der prøver at indføre ordet ale til dansk hvidtøl netop for at komme uden om denne navneforvirring."

Spørg Scientariet er i dag redigeret af Julie M. Callesen, jmc@ing.dk.

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

jo interesant forklaring ,spændende artikel
håber nu det forbliver med hedde hvidtøl.
og skal man endeligt lave det om hvorffor så ikke bruge noget på dansk.
her på langeland kaldes det juleeøl . i min famillie blev det kalldt nisseøl.
leger lidt.
andet vække undren

tykmælk sødmælk letmælk hundemad kattemad studenterbrød kanelsnegle italiensksalat russisksalat tommestok flødeboller bolchehammer hostesaft
stumtjener hyldeknægt

tilføj selv flere :)

  • 0
  • 0

Da jeg var lidt mindre erfaren og første gang i Tyskland, troede jeg at Weissbier var Hvidtøl, som man derfor godt kunne tømme adskillige pokaler af. :-)

Weissbier er hvedeøl!

  • 0
  • 0

Skibsøl. Bryggeriet Refsvindinge - dem med Ale no 16 - lave både landøl og skibsøl. Her er malten røget for at øllet skal kunne holde sig længere. Og jeg skal love for at de er røgede. Jeg tror en Skibsøl kan holde sig meget længe. Men kan du også lide laphroaig elle lagavulin, så er dette øllen for dig.
Bl.a. Ceres laver en dobbletmalt , den hedder bare malt

  • 0
  • 0

Der mangler lige et par brikker her, før det falder helt på plads.

Før lagerøllets indtog omkring midten af 1800-tallet havde vi hvidt øl og brunt øl. Det hvide var brygget på vindtørret malt, mens det brune var brygget på kølletørret malt, hvor brænderøgen gav malten og dermed øllet røgsmag.

Det brune øl blev senere til skibsøllet, hvor der i dag kun er Refsvindinges tilbage. Det hvide øl gik hen og blev mørkere i farven, fordi man gik bort fra den vindtørrede malt og i stedet brugte malt ristet i kølle UDEN direkte kontakt med røgen.

M.h.t. ale og hvidtøl, så er ordet ale ved at være på plads i dansk, som fællesbetegnelse for de overgærede øltyper, især brugt om engelske, amerikanske og belgiske typer. Men at bruge ordet om hvidtøl er ikke særlig præcist, især fordi det meste hvidtøl i dag fremstilles ved undergæring.

Anders Evald
Forfatter, Gyldendals Ølguide

  • 0
  • 0

Hej Anders Evald!

Mange tak for et godt svar!

KB-juleøl smager rigtig godt, men når jeg "bare" skal bruge det til øllebrød, er 'nisseøllen' fra Netto til 1,50 ganske udemærket, istedet for KB til 7,50 i Brugsen! :-)

Mvh.

  • 0
  • 0

juleøl eller nisseøl fra KB skal hedde Ale (et eller andet) køber jeg den ikke mere!

Ikke fordi den ikke længere er den bedst smagende, men fordi jeg er træt af "anglofiliseringen" af mit sprog.

Vi har altid fået ord fra udlandet i fordansket version, men ikke i form af reklame og film / medier hjernevask, som nu, hvor jeg nyligt hørte en ungersvend erklære sin kærlighed med "jeg lover (love) dig for evigt" suk!

Men OK!
Skal vi smide Dansk ud som sprog, så lad os da tale "rent" Engelsk der er et højt udviklet sprog, i stedet for et sammensurium af Engelske og Amerikanske udtryk.
Amerikansk (hvis det hedder sådan) er et sprog tilpasset (laveste fællesnævner) millioner af immigranters manglende Engelske sprogfærdigheder.

Men når jeg læser egne tekster, og andre tekter herinde - så er skaden nok sket - suk

  • 0
  • 0

Det er ikke, så mærkeligt at hvidtøl er temmeligt mørkt i kuløren, fordi øllet er farvet med E150 (ammonieret karamel).
Dette stof har i mange år været under mistanke for, at kunne give kræft i bla. mavesækken !

Tak for øl - de rigtige "menneske" bajere vel at mærke!

Cherrio Miss Sophie

  • 0
  • 0

Efter jul kan man købe "juleøl" meget billigt Køb 2 kasser (i gamle dage købte jeg 1 kasse med 50) køb 3 kg mørk farin eller hvis du har råd Muskovdova sukker. Tag tre æg og dyp dem i kogende vand tag æggeblommen ud og rør en æggesnaps med lidt sukker. Er du endnu bange for salmonella varmer du det forsigtigt i vandbad til ca 70 grader, Rør mere og mere sukker i eventuelt lidt øl eller vand så det bliver så tyndt som muligt. Kog resten af sukkeret op med lidt vand en tsk citronsyre og køl det ned.
Hæld de første 24 øl i en gærbeholder hæld forsigtigt sukker og æggesnaps i, rør det godt rundt. lad det falde til ro og hæld den sidste kasse i. Tilsæt en god Portergær (matas eller specialbutikker) og lad det gære op. Du får en dejlig porter der kan matche Limfjordsporter.
PS: en af mine venner tog fejl og bestilte portvinsgær. det gav også et forrygende resultat.

  • 0
  • 0

Er du sikker på det var Storm P., Tine?

Jeg kan kun finde, at han skulle have sagt; "Øl er øl - og omvendt"!

  • (Men dit citat er nu mindst lige så godt!) :-)
  • 0
  • 0

Nu du siger det, så bliver jeg usikker. Jeg har den fra min far, der sædvanligvis citerede den slags korrekt (Han var god for alle slags brandere, talemåder og anekdoter).

Jeg har også lige kort ledt på nettet- men her står stadig ikke alt.

Så jeg må nok rette det til, at citatet tilskrives Storm P. -indtil videre. Det gør det dog ikke mindre morsomt. :-)

Mvh
Tine

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten