Hvorfor er det så koldt lige nu, hvis vi har global opvarmning?
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du både vores brugerbetingelser og at Mediehuset Ingeniøren og IDA group ind i mellem kontakter dig angående events, analyser, nyheder, tilbud etc. via telefon, SMS og e-mail. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Hvorfor er det så koldt lige nu, hvis vi har global opvarmning?

Inspireret af projektuge om klima vil Søren Hansen gerne vide følgende:

"Vi er tre drenge, som har projektuge om klima og vi har et spørgsmål til jer. Vi undrer os over, at vi har haft og stadig har en så kold vinter, når man bliver ved med at sige, at der er blevet varmere på Jorden, har de to ting nogle sammenhængen? Eller er det bare tilfældigt?"

Eigil Kaas, Professor i Meteorologi og leder af Centre for Energy, Environment and Health svarer:

Der er stadig global opvarmning. Det er netop blevet offentliggjort, at 2009 ifølge en analyse fra Goddard Institute for Space Studies (GISS) i USA blev det andet varmeste år siden målingerne begyndte. 2009 blev med en global gennemsnitstemperatur på 0.57 grader Celcius over en normal periode kun overgået af 2005, hvor den hidtidige rekord på 0.63 C over normalen blev nået. Hvis man kun ser på december 2009 lå den ifølge opgørelsen på 0.59 grader over normalen for december.

Når nogle vintre er særligt kolde eller særligt varme i Danmark har det intet med global afkøling/opvarmning at gøre. Temperaturen i de enkelte år og lokalt skyldes udelukkende, at atmosfærens strømninger flytter rundt på varmen.

Der er altså andre steder på Jorden, hvor det er væsentlig varmere, end det plejer at være på denne årstid. For eksempel har det generelt været lunt over den østlige del af Middelhavet, i store dele af Grønland og dele af Rusland.

Spørg Scientariet er redigeret af Tine Havkrog Brandenborg, thb@ing.dk.

Spørg Scientariet

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til Scientariet.

Kommentarer (170)

De fleste seriøse klimaforskere vil nok stadig være tilbageholdende med egentlige meninger om hvorvidt klimaforandringer er ensbetydende med farlig global opvarmning eller om hvorvidt klimaforandringer blot er... Klimaforandringer!

Klimaet har altid ændret sig.
Lige så længe vi har haft et klima på denne planet, har det ændret sig!

Problemet med at anskue klima over en 150 års periode (noget som for os mennesker er laaang tid, men som desværre ikke er nogen nævneværdig tid for en planet eller et klima), er at det simpelthen er en alt for kort periode.
Læg dertil at vi først seriøst har målt på klimaforandringer og haft tilstrækkelig avanceret teknologi til at gøre det, i de seneste årtier.

Der er simpelthen stadig alt for lidt konkret data til at konkludere noget som helst andet end at klimaet blot er ved at ændre sig!

Misforstå mig nu ikke (med vilje!?).
Selvfølgelig skal vi alle sammen tage ansvar for den planet vi lever på.
Det er altid bedre at forurene mindre og det er altid bedre at udvikle ny, besparende teknologi.

Men det skal sku ikke være under frygt for at blive straffet af en overhypet medieskabt løgn (måske løgn), det skal da være fordi det er det smarteste at gøre!

Undersøgelse vedrørende stabile CO2 niveauer i atmosfæren:
http://www.tgdaily.com/sustainability-feat...

Folk lyver sku også for at "fremme" klimabevidsthed:
http://network.nationalpost.com/np/blogs/f...

Hvis du tror på noget, så sæt dig ind i hvad det er:
http://www.youtube.com/watch?v=OzkB5DuveDE

Lad være med blindt at følge noget som helst, uanset om det lyder dejligt og medmenneskeligt og alt det der.
Hvis det ikke er sandt, er det bare ikke sandt. Og det bliver det aldrig, uanset hvor mange som tror på det!

Noget kan kun "blive sandt", hvis vi opnår tilstrækkelig data til at konkludere UDEN TVIVL, at "sådan må det være"...

Hvis du leder efter "sandheder" der kan behage dit sind (på trods af åbenlys mangel på data), er der jo altid religion...

Tak for i aften :)

P.S. Jeg kan selvfølgelig også tage fejl...

  • 0
  • 0

De fleste seriøse klimaforskere vil nok stadig være tilbageholdende med egentlige meninger om hvorvidt klimaforandringer er ensbetydende med farlig global opvarmning eller om hvorvidt klimaforandringer blot er... Klimaforandringer!

Hvilke "seriøse klimaforskere" skulle det dreje sig om ?

Eigil er så vidt jeg kender ham utrolig seriøs...

Poul-Henning

  • 0
  • 0

Bruger GISS også value-added data fra CRU til at beregne klimaets forandringer, eller bruger de nogle reelle målinger?

  • 0
  • 0