Hvorfor er der ikke jordstik i el-apparater til køkken og bad?
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Teknologiens Mediehus kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Hvorfor er der ikke jordstik i el-apparater til køkken og bad?

Bjarne Aakesen undrer sig over, at der ikke er jordstik i køkkenapparater, som det kræves i stærkstrømsreglementet:

"Ifølge stærkstrømsreglementet skal der i rum, hvor der er adgang til vand, altså køkken og bad, være stikkontakter med 'jord' - men i apparater, man køber, er der ingen jordstik? Hvorfor?"

Erik Herse, senioringeniør ved Center for Elteknologi på DTU og blogger på ing.dk, svarer:

"Det er rigtigt, at der i boliger og lignende tidligere var krav om ekstrabeskyttelse i form af beskyttelsesledere (gul/grøn jordleder) i køkken og bad. I boliger opført efter omkring 1990 er der i henhold til Stærkstrømsbekendtgørelsen krav om beskyttelsesledere i alle rum.

Fra 1. juli i år er kravene til ekstrabeskyttelse yderligere skærpet, idet samtlige boliger - uanset opførelsestidspunktet - kræves ekstrabeskyttet med såkaldte fejlstrømsafbrydere (HFI- eller HPFI-afbrydere). I praksis vil det sige, at der i dag er krav om såkaldte HPFI-afbrydere i samtlige boliginstallationer. Dog kræves funktionsdygtige HFI-afbrydere i ældre installationer ikke udskiftet.

For at være beskyttet mod elektrisk chok som følge af indirekte berøring - som det så smukt er udtrykt i bekendtgørelsen - bør de elektriske apparaters ydre steldele være forbundet til beskyttelseslederne gennem stikpropper med 'jordstik'. Når jeg skriver 'bør', er det fordi den krævede HPFI-afbryder formentlig vil redde menneskeliv, men et elektrisk stød kan ikke undgås uden 'jordforbindelsen', og for de fleste vil det føles ubehageligt.

Problemet er så, at de el-apparater, som vi køber, tilsyneladende ikke har 'jordstik'. Men det har de ofte alligevel! I begyndelsen af 1970'erne blev Danmark medlem af EU og begrebet 'tekniske handelshindringer' opstod. Da Danmark havde sit eget unikke stikkontaktsystem, var medlemmer af det daværende Elektricitetsråd nervøse for en retssag om disse tekniske handelshindringer pga. el-apparaters stikpropper. Derfor tillod man de meget udbredte tyske stikpropper - såkaldte Schuko-stikpropper - på el-apparater til salg i Danmark.

De tyske stikpropper passer også i svenske, norske og østrigske stikkontakter ligesom dele af Polen og Italien m.fl. benytter dette system. En særlig udførelse af Schuko-stikproppen - og vel den mest udbredte i Danmark i dag - passer også i stikkontakter hørende til det fransk/belgiske system. Populært kaldes den for 'Europa-stikproppen'.

En del el-apparater er mærket med teksten, 'Skal beskyttes i henhold til Stærkstrømsbekendtgørelsen'. I praksis betyder det, at den påmonterede tyske stikprop må udskiftes med en dansk ditto for at skabe den nødvendige jordforbindelse.

Samtidig med kravet om opsætning af fejlstrømsafbrydere i alle boliginstallationer er det også blevet tilladt at anvende det fransk/belgiske stikkontaktsystem i elektriske installationer herhjemme. I fremtiden er der således to muligheder for at skabe jordforbindelse mellem el-apparat og installation; 1) udskifte 'Europa- stikprop' til dansk trebenet stikprop, 2) udskifte dansk stikkontakt med jord til fransk/belgisk stikkontakt.

Se også min blog PowerPluggen, hvor jeg tidligere har diskuteret emnet."

Du kan klikke på linket nedenunder artiklen for at gå til PowerPluggen.

Spørg Scientariet er i dag redigeret af Julie M. Callesen, jmc@ing.dk.

Dokumentation

PowerPluggen

Emner : El

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

En forhandler som sælger et elektrisk apparat til en forbruger kan ikke vide om forbrugeren vil tilslutte apparatet til en installation som er udført efter danske, tyske, svenske eller andre regler endsige vide om forbrugeren vil skifte mellem installationer udført efter forskellige regler.

Han kan selvfølgelig spørge, men kan forbrugeren spå så meget om fremtiden at svaret vil være gældende i hele tilslutningsledningens levetid?

Derfor kan det kun være forbrugerens ansvar og interesse af læse brugsanvisningen og tilslutte sit apparat efter gældende regler: "Har du noget imod at få et dræbende stød, så gør som skrevet står."

 • 0
 • 1

Jeg har oplevet at en forhandler ikke ville lade mig skifte stikproppen på et el apparat, idet han så sagde at garantien ikke længere gjaldt. Så her er der lige et problem. Jeg forespurgte så på om han ville sælge mig et omformer stik. Jeg ved at de findes!!. Men nej. Jeg måtte bare bruge udstyret som det var eller miste garantien. Jeg vil ikke nævne firmanavn her men det var en af de helt store i hvidevare branchen.

 • 1
 • 0

I boliger opført efter omkring 1990 er der i henhold til Stærkstrømsbekendtgørelsen krav om beskyttelsesledere i alle rum.

Er der nogen der ved hvor meget efter 1990?

Vores hus er fra 1992 og der er kun beskyttelsesleder i køkken og badeværelse, hviket egentligt har undret mig.

Eftersom dette ikke står nævnt som en mangel eller defekt i tilstandsrapporten, burde vores udvidede ejerskifteforsikring vel dække eftermontage af beskyttelsesleder, hvis manglen er i strid med lovgivningen?

 • 1
 • 0

Jeg vil ikke nævne firmanavn her men det var en af de helt store i hvidevare branchen.

Når du ikke vil give os navnet, hvorfor så skrive?

Jeg har oplevet at en forhandler ikke ville lade mig skifte stikproppen på et el apparat, idet han så sagde at garantien ikke længere gjaldt. Så her er der lige et problem. Jeg forespurgte så på om han ville sælge mig et omformer stik. Jeg ved at de findes!!. Men nej. Jeg måtte bare bruge udstyret som det var eller miste garantien.

Den diskussion kan man jo tage med forretningens lokale bestyrer og hvis han fremturer vender man sig om, går sin vej og lader dem sætte varen tilbage på hylden. Bortset fra det så holder garanti-fraskrivningen nok ikke hverken hos klagenævnet eller i byretten.

Her på arbejde går jeg enten hen i arkivrummet og finder et apparatkabel med en tre-stikker i kassen med tiloversblevne apparatkabler eller jeg sender arbejdsmanden over på den anden side af gaden og købe et overgangsstik.

 • 0
 • 0

Du ber ikke bare ikke bare forhandleren om at sætte varen hen på hylden når det drejer sig om en opvaskemaskine, der står hjemme i dit eget køkken. Og hvad hjælper klagenævn her når adskillige forretninger åbentlyst siger at de er totalt ligeglade med klagenævn og deres afgørelser. Det har jeg prøvet før, det var dog på et noget mindre apparat. Samtidig var mit indlæg beregnet til at belyse at vores elektricitetsråd ikke havde mod nok til at lave noget der var gennemført. Derimod satte de forbrugerne i en kattepine med deres inkonsistente tilladelser. Det er først nu, med tilladelsen til at vi kan benytte de fransk/belgiske kontakter at vi kan overholde reglerne

 • 1
 • 0

Henrik, jeg byggede hus i 1994 og da overraskede det mig, da elektrikeren sagde, at HELE huset skulle have kontakter med jordledning - så det har jeg nu.

Kun til køleskabet har jeg rent faktisk brugt det tredie ben!

 • 1
 • 0

Du ber ikke bare ikke bare forhandleren om at sætte varen hen på hylden når det drejer sig om en opvaskemaskine, der står hjemme i dit eget køkken.

Og hvad hjælper klagenævn her når adskillige forretninger åbentlyst siger at de er totalt ligeglade med klagenævn og deres afgørelser.

Hvis man er så, lad os kalde det "optimistisk", at lade en forhandler få udbetalt hele beløbet før leverancen er i uorden, har man selv sat sig i en meget dårlig forhandlingssituation. Det bør man ikke gøre uden at have sikkerhed for at den pågældende forhandler efterkommer ankenævnsafgørelser. Men det ved du jo så nu til en anden gang :-)

Men ellers koster en "Forsats for stikprop med DK jord" kun knap 30 kr, så det kan ikke betale sig at bruge ret megen tid på at diskutere med nogen om det.

 • 0
 • 0

Bjarne Aakesen undrer sig over, at der ikke er jordstik i køkkenapparater, som det kræves i stærkstrømsreglementet:

De fleste elapparater i hjemmet må slet ikke have jordben og tilsluttes til jord, da de er dobbelisoleret (klasse 2 materiel)
Stærkstrømsbekendtgørelsens afsnit 6 413.2

 • 1
 • 0

Jonas, det er irrelevant.
Det her drejer sig om apparater der fra producentens side er beregnet til at tilsluttes jord.
At der også er apparater der ikke behøver jordtilslutning kommer ikke sagen ved.

Bent.

 • 0
 • 0

[quote]I boliger opført efter omkring 1990 er der i henhold til Stærkstrømsbekendtgørelsen krav om beskyttelsesledere i alle rum.

Er der nogen der ved hvor meget efter 1990?

Vores hus er fra 1992 og der er kun beskyttelsesleder i køkken og badeværelse, hviket egentligt har undret mig.

Eftersom dette ikke står nævnt som en mangel eller defekt i tilstandsrapporten, burde vores udvidede ejerskifteforsikring vel dække eftermontage af beskyttelsesleder, hvis manglen er i strid med lovgivningen?[/quote]

Den tidligere "stærkstrømsbekendtgørelse, afsnit 6 elektriske installationer" var gældende fra 1993 til 1. januar 2003.

/Kim

 • 1
 • 0

For nogle år siden, mener jeg ikke, at private selv måtte udskifte stik med jord. Alt udstyr med jord, også forlængerledninger, skulle monteres af en elektrikker. Ellers var det ulovligt.

Idag er stadigt ikke tilladt, at montere 380V stik, eller udskifte et EU/380V stik, med det gamle danske 380V stik. Dette skal gøres af en elektrikker. Der findes ingen konvertere, og ikke alle elektrikkere, vil bruge tid på at udskifte et stik. Personalet i butikken hos elektrikkerne, må hellerikke. De må dog ofte godt montere et normalt 220V stik, hvis de har været på kursus.

Hvis du sætter et 220V stik, med jord, på et apparat, kan sælgeren så vidt jeg ved ikke sælge produktet til en anden. Før det må sælges til en anden, skal stikket kontroleres af en person med uddannelse i montering af stik, f.eks. tjekkes hos en autoriseret elektrikker.

Store kæder, har måske ikke en person, der kan "tjekke stikket". Er det købt hos en autoriseret elektrikker, burde personalet kunne, eller få fat på nogen som må.

 • 0
 • 0

Den tidligere "stærkstrømsbekendtgørelse, afsnit 6 elektriske installationer" var gældende fra 1993 til 1. januar 2003.

Tak for svarene.

Hvis kravet om beskyttelsesleder i alle rum først blev indført i 1993, så er der ikke noget at komme efter i mit hus.

 • 0
 • 0

Som Jonas Espersen skrive handler debatten handler om; at der ikke er jordstik i køkkenapparater.!
Der er da stor forskel om der tales om fastmonteret redskaber eller der tales om f.eks. blender/piskeris, kaffemaskine som jeg vil mene går ind under køkkenapparater.
Disse køkkenapparater kan være lavet som Jonas skrive.
Ovne, køleskabe og opvasker og i den dur, skal monteres med jord.

 • 0
 • 0

Allan, kig på dine køkkenapparater:
Kaffemaskine og vandkoger er ganske sikkert med Schuko! (hvis ikke de har dansk stik).
Simpelt hen fordi Eurostikket (det uden jord) ikke er godkendt til store strømme.
Og hvis de har Schuko, så bør de også jordforbindes.

Bent.

 • 0
 • 0

Allan, kig på dine køkkenapparater:
Kaffemaskine og vandkoger er ganske sikkert med Schuko! (hvis ikke de har dansk stik).
Simpelt hen fordi Eurostikket (det uden jord) ikke er godkendt til store strømme.
Og hvis de har Schuko, så bør de også jordforbindes.

Bent.

Mig bekendt er der kun tale om ovne og opvasker som har mere end en fase! Ellers er vi hvis over i indu./grovkøkken Men ja kig lige om apparatet har et firekantet symbol inden man klipper noget! Hvis producenten montere et stik som ikke kan klar dens effekt, er vi hvis over i en anden boldtgade!

 • 0
 • 0

"Mig bekendt er der kun tale om ovne og opvasker som har mere end en fase!"

Peg lige på det sted i mit indlæg der nævner mere end en fase??

Pointen er, at de fleste apparater man køber er udstyret med enten Eurostik (fladt med to ben) eller Schukostik (rundt med to ben og jordtilslutning i siderne samt et hul).

Hvis det er et Schukostik skal apparatet også have jord. Færdig!

Nu kommer pointe to: Eurostikket må ikke bruges til større belastninger, som f.eks. vandkoger eller kaffemaskine. Derimod må man trække op til 13 A gennem Schukostikket.
Ergo er din kaffemaskine eller vandkoger med Schukostik, og skal derfor jordes. OK?

Bent

 • 0
 • 0

Jeg går selvfølgelig ind for at der skal være standarter, men hvorfor skal det absolut være de stik der fylder mest, for stripper du den yderste isolering af, vil man se at det er de samme ledninger, så hvorfor kan man ikke bruge de italienske standart stik, som er det 2 bens fladstik som vi kender, og jordstikket er et fladstik med et 3. ben monteret i midten?

 • 0
 • 0

"Mig bekendt er der kun tale om ovne og opvasker som har mere end en fase!"

Peg lige på det sted i mit indlæg der nævner mere end en fase??

Pointen er, at de fleste apparater man køber er udstyret med enten Eurostik (fladt med to ben) eller Schukostik (rundt med to ben og jordtilslutning i siderne samt et hul).

Hvis det er et Schukostik skal apparatet også have jord. Færdig!

Nu kommer pointe to: Eurostikket må ikke bruges til større belastninger, som f.eks. vandkoger eller kaffemaskine. Derimod må man trække op til 13 A gennem Schukostikket.
Ergo er din kaffemaskine eller vandkoger med Schukostik, og skal derfor jordes. OK?

Bent

Du har ikke helt ret i din udtale!

Schukostik som også hedder C4 el. C2b er godkendt op til 16A
Derfor er det naturligt når du siger store strømme tænker jeg over 16A.
Du kan godt tilslutte en stikprop på en 16A gruppe dog skal stikkontakten være en 2 polet type. I udlandet bruge de ofte 2,5mm3 kabler til 230V derfor er C4 stikket monteret på maskiner som vaskemaskiner og tørretumbler som har en større effekt!

Da leverandøren ikke kender brugsstedet er det derfor lovlig for ham at montere disse stik. Dog skal man være opmærksom på at apparaterne ikke nødvendigvis kan anvendes lovligt på alle brugssteder. Så vent med at klippe stikproppen af til du ved hvor den skal være!

Ved at er i øjeblikket arbejdes en del med disse stik. Så mon ikke snart der kommer en løsning.

Men hvis du er bange for et lille rap, så montere da pindjordstikkontakter i stedet.

 • 0
 • 0

Min udtale kender du nok ikke, men mit udsagn har en fejl, 16 A er rigtigt som du skriver, ikke 13 A (slåfejl på det numeriske tastatur).

Jeg tror ikke vi er uenige, men det danske proprietære stikdåsesystem skaber en masse problemer som forvirrer det hele.

Jeg har lige kigget på min egen vandkoger og kaffemaskine som begge æder omkring 1 kW og er begge udstyret med Schukostik. Der er ingen dobbeltfirkant på etiketterne, altså skal man montere et dansk stik med jordben hvis det skal gøres rigtigt.

Min mixer har et Eurostik (uden jord), det passer i den danske stikkontakt, mixeren har naturligvis dobbeltfirkant på mærkaten.

Min konklusion er stadig, at hvis apparatet leveres med Schukostik, så skal det skiftes til et dansk trebenet stik hvis det skal gøres rigtigt.

For lige at slå en ekstra krølle på det hele findes en tredje variant, nemlig et "Schukolignende" rundt stik uden jord, men med et par udsparinger til den franske jordpind. Dette ses mest på støvsugere der bruger for meget strøm til et Eurostik, men samtidig er dobbeltisolerede (dobbelt-firkant på etiketten).

Ak ja, LK's monopol har ført til at man enten kan købe apparater der er sikre efter de danske forskrifter (og derfor alt for dyre på grund af det begrænsede danske marked), eller apparater der handles overalt i Europa (og dermed er billige), men som ikke er optimalt sikre.

The "workaround" i Danmark: OK, vi kan ikke holde "fremmede" stik væk, så løsningen er at gå ud fra at "jordpligtige" apparater ikke er jordede. Løsning: HPFI sikring.
Så kan LK sælge HPFI udstyr i stedet. Det tjener de nok også mere på.

Hilsen,

Bent.

PS: jeg er ikke bange for et "lille rap", jeg bor i Tyskland og har Schukodåser :-)

 • 1
 • 0

Ovennævnte tråd kunne være inderligt overflødig hvis vi havde gjort som vore nabolande.

Det er komplet ubegribeligt at sikkerhedsstyrelsen har valgt at indføre den Fransk-Belgiske standard i Danmark og ikke den samme standard som vore nabolande Tyskland, Sverige, Norge, Polen m.fl. har.

Der blev til beslutningen (op-?)fundet en række tekniske - sikkerhedsmæssige begrundelser - som dog ikke kan fjerne en undren over beslutningen. I Norge og Sverige har de haft samme runde stik som i Danmark, men kunne godt skifte til Schuko der er de facto standarden i det meste af Europa. Mig bekendt har Sveriges og Norges forbrugere ikke fået et forringet sikkerhedsniveau - de har blot fået konkurrencedygtige priser på deres stik og apparater mens vi har fået fastholdt et monopol!

 • 1
 • 0

Det er selvfølgelig uacceptabelt at garantien på et el-apparat bortfalder fordi man lovliggør det med et nyt stik.
Sidst jeg købte vaskemaskine (Siemens) blev den til min store overraskelse leveret med et Schuko-stik. Min stikkontakt er en sædvanlig dansk udgave med jordben. Schuko-stikket kan sagtens sættes i denne stikkontakt og maskinen kører. Men den er ikke jordforbundet som den skal. Jeg ledte forgæves i kassen efter en adapter som kunne sikre jordforbindelsen. En opringning til Siemens medførte kun en lakonisk besked om at det er lovligt at sælge sådan en maskine med Schuko-stik i Danmark. Hvorfor f..... er det det? Det er jo livsfarligt! (Jeg skiftede selvfølgelig stikket ud med et dansk stik med jordben, men det vil Maren i kæret næppe gøre)

 • 0
 • 0

Jeg ledte forgæves i kassen efter en adapter som kunne sikre jordforbindelsen.

Hvorfor satte du ikke en "Forsats for stikprop med DK jord" på din Schuko-stikprop?

I adskillige postings længere oppe i tråden står skrevet eksempler på hvor du køber sådanne og hvad de koster. Du kunne jo også - lige inden du kører Dankortet gennem læseren - nævne at du skal have en forsats med uden yderligere beregning. Hvis sælgeren ikke er enig drejer du om på hælen og forlader butikken...

 • 0
 • 0

Er løsningen ikke at tillade at man monterer samme type stikkontakter i husene i Danmark som de bruger i Malmö og Flensburg (der som det fremgår af tråden bruger samme type)? Måske kan man designe en særligt flot dansk udgave og bruge den på eksportmarkederne, når hjemmemarkedet er mættet.

 • 0
 • 0

Jeg husker da jeg fik min første PC for snart 20 år siden at man kunne læse at det var vigtigt at den var jordforbundet.
Dengang klarede jeg det med en afsavet bid af et passende stort søm som monteret i Schuko-stikket kunne give jordforbindelsen.
Senere tog jeg det ikke så tungt med jordforbindelse af hjemme-PCen, men det kan måske bruges som en nødløsning når tingene ikke passer sammen og umiddelbart synes risikoen ved at gøre det ikke alarmerende?

 • 0
 • 0

Da vi fik lavet el i hytten- og i den forbindelse skulle bruge kontakter med jord (til putterne), fik vi to kontakter! Det er dæleme dyrt + det er nærmest umuligt at købe forlængerledninger med jord. Ikke blot med tre huller- men med jord. (Jeg fandt en i Merlin engang).

Nu har vi to Dell-bærbare, den ene skal have jord- den anden (mindre) skal ikke.
Det er som om i DK, at bare der er tre huller i kontakten- så er det i orden..?

(Derfor fræser jeg også rundt i tordenvejr og trækker stik ud. Vi var i sommer ude for at HPFI-relæet slog fra ved lynnedslag- og computtere har ikke så godt af det).

Mvh
Tine

 • 1
 • 0

Problemet er jo ikke at man selv skal købe adapteren eller skifte stikket. Problemet er at man sælger et apparat der kræves jordforbundet men med et stik der ikke sikrer dette i en dansk stikkontakt med jord. De fleste mennesker vil blot sætte Schuko-stikket i stikkontakten og vil altså ikke have jordforbindelse på maskinen. Jeg begriber ikke at det tillades.

 • 0
 • 0

Så vidt jeg ved må man vel ikke ændre på sit apparat ved at skifte stikproppen. Det vil være en ændring der gør, at apparatet ikke længere lever op til sin CE-mærkning, men at det så tit er nødvendigt er jo en anden sag. Den eneste "lovlige" løsning må jo være at bruge den tidligere nævnte adapter.

 • 0
 • 0

Det er komplet ubegribeligt at sikkerhedsstyrelsen har valgt at indføre den Fransk-Belgiske standard i Danmark og ikke den samme standard som vore nabolande Tyskland, Sverige, Norge, Polen m.fl. har.

Undskyldningen har været at det danske firkantede stik (uden jord) kan kile sig fast i Schuko standardens stikdåse. Har ikke checket om det gør sig gældende med den fransk/belgiske type, men så vidt jeg kan huske, så passer det danske firkantede stik slet ikke i disse stikdåser.

Martin.

 • 1
 • 0

Undskyldningen har været at det danske firkantede stik (uden jord) kan kile sig fast i Schuko standardens stikdåse. Har ikke checket om det gør sig gældende med den fransk/belgiske type, men så vidt jeg kan huske, så passer det danske firkantede stik slet ikke i disse stikdåser.

Martin.

LK's 2-polede møgstik kiler sig fast på de to korte sider i Schuko-udtagene og den lange side støder på jordbenet i de franske udtag før det er i bund.

En Dremel gør dog underværker, men visse billige udtag falder fra hinanden før der er plads nok til LK's stikprop.

LK kunne så let som ingenting have slanket deres stikpropper ved sidste redesign, men valgte at fastholde dimensionerne og derved påskuddet for at forbyde konkurrence.

 • 1
 • 0

Når vi reparerede eludstyr brugte vi en såkaldt "skillevarieo" den forhindrede at vi når vi havde fat i fx fase ikke kunne få forbindelse hverken til Nul på primærsiden (fjolser kunne selvfølgelig på sekundærsiden [se Morphy]) eller jord. Men endnu vigtigere ved et godt jordet apparat har du en perfekt forbindelse hvis du rører ved jord og fase. Det forhindrer Hpfi relæet i dag. Men vigtigere, se på om apparatet er dobbeltisoleret (dobbelt firkant) så altså brug skilletrafo (som de gamle baberstik i badeværelserne) eller køb/lav en adaptor der findes udmærkede adaptorer til franske stik (dem med jord indad) i velasorterede byggemarkeder. Schuko skal købes i Flensborg (når du nu alligevel henter øl) de er mig bekendt ikke lovlige men det er vel på grund af en teknisk handelshindring mere end videnskab.

 • 1
 • 0

Vi har netop fået nyt el og HPFI i bryggers, og nu 6 måneder efter ny vaskemaskine fra Elgiganten. Og det er bare ikke noget man checker, før man begynder at sætte maskinen op. Øv.
Elgigantens kundeservice er såmænd flinke, men fortæller at de er lovligt at sælge med Schuko stik. Nu har jeg bestilt en "Forsats for stik.." hos Greenline idet udskiftning af stik 0,5 m inde i hulrum er møgbesværligt og en forsats koster 26kr inkl forsendelse hurra.

Men for alm. forbrugere er det alligevel en besynderlig konsekvens af div. lovgivninger.

PS: Man kan også vaske tøj med gummisko eller plastik H2O'ere :-)

 • 1
 • 0

Men for alm. forbrugere er det alligevel en besynderlig konsekvens af div. lovgivninger.

Hvis du nu skulle foreslå en bedre løsning, hvad ville dit forslag blive?

Kræve at alle danske husstandsinstallationer ombygges til Schuko kompatibilitet eller kræve at alle el-apparater med beskyttelsesleder som føres ind over grænsen eller udleveres fra butik i Danmark skal ledsages af en "Forsats for stikprop med DK jord"?

 • 0
 • 0

Hvis du nu skulle foreslå en bedre løsning, hvad ville dit forslag blive?

Kræve at alle danske husstandsinstallationer ombygges til Schuko kompatibilitet eller kræve at alle el-apparater med beskyttelsesleder som føres ind over grænsen eller udleveres fra butik i Danmark skal ledsages af en "Forsats for stikprop med DK jord"?

Hvad med at kræve at alle nye installationer (og renoveringer) bruger Schuko, og simpelhen forbyde salg af den nuværende besværlige danske standard? Det ville løse problemet i det lange løb uden at give flere besværligheder end vi har i forvejen.

 • 1
 • 0

EU fik faktisk for et par år siden, nogen til at udarbejde en fælles stikprop for EU, der skulle indeholde det bedste af alle verdener.
Incl. den smarthed fra Schweitz, at man kan lave et trippel-udtag, der også kan benyttes som 3-faset udtag.
Resultatet kom efter flere års arbejde, men endte derefter med at blive nedstemt, da lobbyister fra diverse lande, mente at Schweitziske fabrikanter ville have et forspring i at få produkter på markedet, da det nye EU-stik lignede deres gamle stik mest.

Så derfor skete der ingenting.

 • 1
 • 0

For at være beskyttet mod elektrisk chok som følge af indirekte berøring – som det så smukt er udtrykt i bekendtgørelsen – bør de elektriske apparaters ydre steldele være forbundet til beskyttelseslederne gennem stikpropper med 'jordstik'.

Hvordan lader det sig gøre, når alle apparatets ydre dele er af plastik ?

 • 0
 • 0

[quote]For at være beskyttet mod elektrisk chok som følge af indirekte berøring – som det så smukt er udtrykt i bekendtgørelsen – bør de elektriske apparaters ydre steldele være forbundet til beskyttelseslederne gennem stikpropper med 'jordstik'.

Hvordan lader det sig gøre, når alle apparatets ydre dele er af plastik ?[/quote]

Er din opvaskemaskine lavet af plastik?

 • 0
 • 0

Nej, men det er min hårtørrer, min røremaskine, min kaffemaskine, you name it...!

De er også elapparater.

Hvis du ser på disse apparater, vil du opdage at langt de fleste af dem faktisk er dobbeltisolerede, og derfor IKKE kræver jordforbindelse.

Se efter den lille icon med to firkanter inden i hinanden, der typisk sidder på mærkaten med alle de andre standardiseringsmærker.

 • 0
 • 0

Der er alle dage stillet krav om jord til kontakter i vådrum og udendørskontakter.

At der ikke er jordstik i de fleste køkkenapparater, ligger i, at de danske elstik og kontakter ikke er magen til dem andre steder i EU.

At der dog alligevel stilles krav til jord i køkkenapparater, har at gøre med, at apparaterne er eller kan blive udsatte for vand. Har et apparat der lækker vand eller står i vand ikke jord, vil vandet faktisk blive strømførende og kan foranledige strømchok.

Så derfor er det nok meget godt, at man får lavet et jordforbindelse på alle de apparater man har i køkken og bad og som enten har vand i sig eller kan blive udsat for vand.

Virker HFI- eller HPFI-afbrydere ikke, vil det vand som et fejlstrømførende apparat er i forbindelse med, blive strømførende, dersom der ikke er jord til apparatet.

Jordstikket er derfor en ekstra sikring mod et strømchok og det er vel ikke en dårlig investering.

For øvrigt, så husk at kontroller jeres HFI- eller HPFI-afbrydere mindst en gang om året.

Om der bruges 6A, 10A eller 16A til apparaterne er vel egentlig ligegyldig, bare de har jord, især når de står i nærheden af vand eller selv bruger vand.

Med venlig hilsen
Lars kristensen

 • 0
 • 0

Et rigtig fornuftigt indlæg.
Det efter hånd standardiserede Schukostik giver adgang til kontinuerlig jordforbindelse til apparatet. Når det så kombineres med aktive fejlstrømsafbrydere bliver personsikkerheden ved fejl og uheld virkelig høj.
Lad os endelig få en fælles europæisk standard. Elektrisk sikkerhed følger samme naturlove i Danmark som i Tyskland, Norge, Sverige, etc.
Nuværende særordning er pinlig for Danmark.

 • 1
 • 0

Hvordan checker man, at der virkelig er jord paa jordbenet?

På en brugsgenstand: et ohmmeter mellem jordbenet og genstandens kabinet.

På en stikkontakt: kortslut fasen (normalt monteret til venstre - prøv eventuelt begge) og jord. Herved skal HPFI-relæet slå fra.

/Rasmus

 • 1
 • 0

En ledning fra fasen til jord, med en passende modstand, så der går præcis den strøm der skal til for at HPFI relæet slår fra

 • 0
 • 0

Husk nu også at vi IKKE har indført den fransk/Belgiske standard. Nej nej, det som er godt nok for 50M franskmænd kan umuligt være godt nok til 5M Danskere. Det kræver et eller andet lille mærkning på indresiden af vægkontakten, og så er der også et eller andet 2 mm stykke plastic som vi gerne vil have på 2,005 mm. LK er så bekymret om de nye standard at de efter 2 år stædig ikke har et eneste produkt på banen. Men vi vil jo ikke have at de søde drenge fra sikkerheds-styrelsen i Esbjerg skal undgå deres flotte julepakker fra Ballerup, eller hva' ?

 • 1
 • 0

Til Agner, ja Schuko er nu lovlige i DK.
Der er heldigvist sket store fremskridt i reglerne fra Sikkerhedsstyrelsens side. Se f.eks.

http://www.sik.dk/Global/Publikationer/Art...

Man må opsætte Schuko materiel i DK, dog i en version med lukkere for stikbenene. Et fornuftigt krav, som man kan forvente langsomt bliver indført andre steder også.

Der mangler så blot de sidste detaljer, såsom at få fjernet de gamle Danske stikpropper og efter en overgangsperiode evt. forbyde den særlige runde variant uden jord som vi nu vist er de eneste i verden der benytter.
Efter en passende overgangstid bør andre særlige DK varianter ligeledes udfases. Vi er vist de eneste der har EDB og Hospitals stikkontakter, der muligvist var fornuftige på et tidspunkt med overfølsomme apparater, men nu i praksis er overflødige.
Det store problem er derrfor at få producenter til at markedsføre indsatser der passer ind i LK's 50 mm system, der er enerådende i DK, med den fordyrelse et monopol medfører.
En mulighed kunne være at starte kravene i professionelle installationer, hvor det meste er i kabelkanaler, og hvor overgang er mindre bekostelig end i private hjem med blandt andet indmurede dåser.

 • og så skal vi heller ikke glemme, at den næste bølge af installationsmateriel vil være intelligente dåser med mulighed for fjernstyring og effektmåling. Selvom Danmark er i front hvad angår udvikling af teknologierne, er det svært at forestille sig nogen producent der ønsker at levere til 1% af det europæiske marked, så det dukker desværre først op i resten af Europa.
 • 0
 • 0

Tak for svar. Det TV indslag jeg linkede til drejer sig tilsyneladende om Schuko stikkontakter uden pillesikring? Hvis det skal være med pillesikring og sådanne kontakter ikke findes er vi jo ligevidt.
I øvrigt synes jeg Schuko stikkontakterne er utroligt klodsede og det er et tilbageskridt at vi ikke længere har afbryder på. Men vi får ikke hele Europa til at skifte standard med mindre det er nødvendigt af hensyn til en anden spænding el.lign. Lad os håbe at vi snart får et helt nyt system med lav spænding og intelligent styring og en helt ny og mere praktisk stik standard.

 • 0
 • 0

I boliger for ældre med mere, her er radiatorer i badeværelser koblet til Jord (gul/grøn) via ledning mellem radiator og ledning ind til en forbindelse i væggen.

Vandet til nævnte radiatorer kommer via plast/nylonslanger.

Når der er tale om EL, da må der aldrig kunne forekomme snurren i fingrene, det er derfor kravet om jording er inført (HFI eller HPFI og andre tiltag). For eks. direkte forbindelse lavet af beboere mellem for eks. køleskab og El komfur.

 • 0
 • 0

EDB udtag er nok besværlige som du siger, men det er de netop for at man skal kunne adskille almindelig beskidt installation fra forsyning af de følsomme datainstallationer.
Der sættes efterhånden så mange forbrugere med DC strøm, med støj I princippet alle adaptere af moderne type, motorer etc. at det er tilrådeligt med en forsyning der ikke direkte er hægtet på at dette støj.
I et hjem giver det ikke nogen mening men i veludførte tekniske installationer på hospitaler og lignende er det et must.

 • 0
 • 0