Hvordan virker elektrisk hjerne-stimulering?

Lennart vil gerne vide mere om VNS, som man bruger til behandlingen af epilepsi:

"Hej, er der nogen, der kan give en forklaring på, hvordan Nervus Vagus Stimulation (VNS) virker?"

Professor i neurobiologi og farmakologi, Albert Gjedde, Institutleder på Institut for Neurovidenskab og Farmakologi, KU, svarer:

"Vagusnervestimulation (VNS) er en relativt ny teknik, som udnytter det forhold, at 80% af nervefibrene i den venstre nervus vagus fører impulser fra kroppen tilbage til hjernen.

Hvordan impulserne virker, har ikke hidtil været særligt veloplyst, men det har nu vist sig, at impulserne fører til en frigivelse af signalmolekylet noradrenalin i hjernevævet. Det er denne frigivelse, som antages at være forklaringen på virkningen af VNS ved behandlingen af epilepsi og muligvis også andre sygdomme, for noradrenalin vides generelt at virke dæmpende på hjernevævets følsomhed, den egenskab, som også kaldes excitabilitet.

Den nye viden er indhentet ved dyreforsøg med deltagelse af forskere på Aarhus Universitetshospital, inkl overlæge Suzan Dyve, forskningsassistent Anne Landau og professor Doris Doudet. Disse forsøg viser, at når man stimulerer vagusnerven elektrisk med den rette styrke, så frigives noradrenalin i hjernen.

Det kan forklare, hvordan VNS kan forhindre opståen og spredning af epileptiske anfald, og hvordan det kan udnyttes som en sidste udvej ved epileptiske anfald, som ikke reagerer på mere almindelig behandling.

Faktisk peger megen ny viden på, at mange forskellige former for elektrisk påvirkning af hjernevæv, fra elektroshock til dyb hjernestimulation med elektrode, virker ved at frigive noradrenalin og derved hæmme vævets påvirkelighed af andre signaler.

Forøgelse af noradrenalin har også længe været den foretrukne forklaring på virkningen af depressionsbehandling, dels med medikamenter, som hæmmer nedbrydningen af noradrenalin, og dels med elektroshock. Virkningen antages også her at være en hæmning af hjernevævets patologiske modtagelighed for mere eller mindre indbildte følelsesladede erindringer og grublerier."

Dokumentation

Læs og stil spørgsmål til Scientariet

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvor meget ved man om hjernen? Svaret må være, at det ikke er ret meget! Jeg havde tidligere ifm med mit civ.ing.studium cardiology og det er mit indtryk, at man måske kan sige, at man ved 90% af det der er værd at vide om, hvordan hjertets funktion er. Ifm mit phd-studium har jeg haft funktionel neuro-anatomi, og her må det være rimeligt at fastslå, at man ikke ved ret meget om hjernens funktion, måske kun 10% af det der er værd at vide.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten