Hvordan ved planter, hvilken vej der er op?

7. juni 2014 kl. 09:507
Artiklen er ældre end 30 dage

Nicky Torstensson skriver: Hvordan ved planter, hvilken vej der er op?

Finn Borchsenius, faglig leder for Herbariet og Botanisk Have under Aarhus Universitet, svarer:

Det skyldes sandsynligvis nogle specielle permanente stivelseskorn, som findes i rodens og skudspidsens celler. De synker ned ved hjælp af tyngdekraften, og derved ved planten, hvad der er op og ned. Et klassisk eksperiment er at vende planten, og så vokser den modsat.

Hvordan kemien helt præcist foregår, er man ikke 100 procent klar over, men formodningen hælder mod, at de synkende stivelseskorn beskadiger et netværk af aktintråde i cellen. Dette medfører en kortvarig forøgelse af calcium-ion-niveauet, der igen påvirker fordelingen af plantehormonet auxin, som styrer cellernes strækningsvækst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er også lyset, som planterne vil vokse mod, når de er kommet op. Den respons styres ligeledes af hormonet auxin, som akkumuleres i skuddets skyggeside, så planten vokser mest der, og spidsen bevæger sig mod lyset.

Derudover har Carsten Svendsen stillet følgende relaterede spørgsmål: Hvilken mekanisme er det, der gør, at planter finder ud af, at det er på tide at springe ud om foråret og ’gå i hi’ for vinteren?

For at bryde planternes vinter­dvale kræves først en kuldeperiode af en vis længde og derefter en vis mængde varme. Hvor meget afhænger af arten, men du vil lægge mærke til, at mange buske springer tidligere ud i år, fordi vejret har været mildt. Endelig kan dagslængden have betydning, f.eks. for træer med sent løvspring som bøg, eg og ask.

Om efteråret er det især dags­længden, der styrer, hvornår planter går i dvale – men temperatur og tørke kan også spille ind.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
13. juni 2014 kl. 01:15

I vand er vi tæt på vægtløshed, og vi kan i visse situationer miste orienteringen - ikke ufarligt: Det er fysisk vægt (og dets egenskaber) der er tilknyttet op og ned. En af egenskaberne er at vægt har en "retning" og en størrelse > 0, den er en vektor. Vektoren bestemmer op og ned.

7
9. juni 2014 kl. 09:18

Dyr har det lidt nemmere end menesker, lige på det punkt, de spekulere simpelthen ikke på det

Mennesker spekulerer heller ikke paa op og ned, det gaar automatisk.

Vi fik et udførligt svar fra en botaniker om planternes "op og ned" . Har zoologerne en god forklaring for dyr og mennesker?

6
9. juni 2014 kl. 09:05

Dyr har det lidt nemmere end menesker, lige på det punkt, de spekulere simpelthen ikke på det.

Hvordan vi gør, aner jeg ikke ;-)

5
8. juni 2014 kl. 23:17

@Aage Andersen Mange mennesker har ikke god retningssans, nogen har endda svært ved højre og venstre, men de fleste kan nu alligevel finde ud af op og ned. ;-)

4
8. juni 2014 kl. 19:22

Planter som dyr kan manipulerer ved hjælp af reaktiv kompensering på variationer i grænsefladerne.

3
8. juni 2014 kl. 11:23

Hvordan ved dyr og mennesker, hvad der er op og ned? :-)

1
7. juni 2014 kl. 22:09

Der er også andre mekanismer på spil mht. vækstsæson.

Fx. findes der visse planter fra den sydlige halvkugle, som fortsætter deres vækstmønster, hvis man flytter dem til den nordlige halvkugle (hvor årstiderne jo er byttet om). Selvom de gror i Danmark holder de fast i den årstidsvariation de havde på deres oprindelige voksested. Dvs. at de har vækstsæson i vores vinter. Ergo er der hverken temperatur eller dagslængde der er styrende.