Hvordan ved man, at korn er sundt?
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Hvordan ved man, at korn er sundt?

Susanne Bügel, lektor ved Institut for Human Ernæring/Sygdomsforebyggende ernæring på Københavns Universitet, svarer:

»Korn bruges som betegnelse for frø fra visse græsarter; byg, havre, hvede, rug, ris, hirse, majs, og sorghum. Det indeholder, hvis det indtages som fuldkorn, en række vigtige næringsstoffer. Det er især på grund af det høje indhold af kostfibre, samt vitaminer og mineraler, at fuldkorn tilskrives sundhedsfremmende egenskaber.

Af mikronæringsstoffer kan særligt nævnes et højt indhold af magnesium, jern, zink og kobber, samt B-vitaminerne thiamin, riboflavin, niacin, pantothensyre, pyridoxin, biotin og folat, og vitamin E. Vi får en væsentlig del af disse mikronæringsstoffer fra korn.

Ydermere indeholder fuldkorn en væsentlig del af de kostfibre, vi indtager, og kostfibrene virker især kolesterol-regulerende, idet man mener, at de kan sænke reabsorption af kolesterol og galdesyre, øge udskillelsen af fedt til afføring, muligvis ved at nedsætte fedtabsorptionen, samt ændre tarmens mikroflora i en sundhedsgavnlig retning.

Der er faktisk flere videnskabelige studier, der har vist disse effekter af forskellige typer af kostfibre. Derudover tilskrives kostfibrene appetitregulerende og vægtsænkende egenskaber, men dette er mere usikkert, og vi afventer resultater fra flere studier med hensyn til disse effekter. Med hensyn til om mennesker altid har spist korn eller ej, så er der enkelte videnskabelige artikler, der diskuterer dette, idet man tilsyneladende har formodet, at korn ikke indgik i vid udstrækning i forhistorisk tid. Man skal dog være opmærksom på at levealderen i forhistorisk tid næppe var mere end ca. 25 år!«

Ingeniørens Scientarium består af et stort antal af landets førende forskere. Se flere spørgsmål og stil dine egne på www.ing.dk/scientariet/sporg.