Hvordan skifter jeg branche?

Ingeniøren genudgiver løbende de bedste karriereartikler, der med tiden har vist sig relevante for vores læsere. Karrierepanelet eksisterer ikke længere. Denne artikel blev oprindeligt udgivet: 28/02-2013

Hej med jer
Jeg har arbejdet over 10 år i ingeniørbranchen og er nu blevet træt af det og vil gerne prøve noget helt andet. Hvad gør man, når man som jeg gerne vil lave branche/karriereskift? Jeg har primært arbejdet med rådgivning og projektledelse inden for byggebranchen og vil gerne arbejde med noget kreativt. Hvad præcist er jeg endnu ikke helt afklaret omkring.
Anonym

Hej anonyme,

Der er mange, der overvejer og også udlever et skifte til en anden branche eller karriere, og dette kan være med stor succes. Hvis du skal have mest glæde af din erfaring, så er en tommelfingerregel, at man som kandidat kan skifte enten branche eller funktion. Dvs. man kan gå et skridt opad fra projektleder til projektchef i samme branche, eller man kan skifte til en ny branche, men blive på samme niveau. Det er sjældent, at det lykkes godt for kandidater at tage et karriereskridt opad i en ny branche.

Brancheskifte

Der er stor efterspørgsel fra ingeniørvirksomhederne inden for en række brancher efter erfarne ingeniørprofiler. Mange arbejdspladser har svært ved at få besat alle stillinger. Der er derfor mange ledere, der er helt bevidste om, at de også skal se på dygtige kandidater, der har de rette kompetencer fra andre brancher. Som kandidat er der derfor en række spændende muligheder for at lave et brancheskifte, men oftest vil det være til de jobs, hvor man kan anvende sine kompetencer fra sit eksisterende job. Der er eksempelvis en række erfarne ingeniører fra byggebranchen, der har skiftet til vækstområder som spildevand og klimatilpasning.

Så hvis det er et brancheskifte, du er interesseret i, vil jeg forslå dig at gøre dig det klart, hvilke kompetencer du har fået gennem din karriere inden til nu, hvordan disse kan anvendes i andre brancher, og hvordan du bedst formidler disse i dit CV og din ansøgning.

Karriereskifte

Et skift væk fra ingeniørfaget og over i et helt andet område er selvfølgelig en større omvæltning. Nogle kandidater tager skiftet, men anvender som oftest den erfaring, som de har fået gennem deres ingeniørkarriere. Det kunne eksempelvis være et job i en salgs/marketingsrolle, hvor man anvender sit kendskab til ingeniørvirksomheders behov til at sælge til disse, eller det kan være som headhunter af ingeniørkandidater, hvor den dybe faglige indsigt bliver en styrke i dialogen med kandidater.

Hvis du overvejer et karriereskifte, så gør op med dig selv, præcis hvad du håber på at få ud af det, og hvad det er i dit nuværende karriereforløb, som du ikke trives med. Tag eventuelt til nogle jobsamtaler og tal med folk i dit netværk. Når du er afklaret, så tal eventuelt med din chef. Måske kan nogle af de ting, som du ønsker godt lade sig gøre i den virksomhed, hvor du allerede er. Den mentale rejse kan, uanset hvad udfaldet bliver, være værdifuld og lærende - også selv hvis du ender med at lave et mindre radikalt skifte end du først havde regnet med.

Venlig hilsen

Christina Just