Jens Peter Koch spekulerer over, hvordan verden ser ud set gennem insekters mange øjne:
"Insekter har øjne bestående af mange enkelte øjne koblet sammen i et array. Mit spørgsmål går på, om de enkelte små øjne sanser som vores, eller om de er "bitorienteret", således at hvert øje sender et lavt antal bit ind til insektets hjerne, som så kobler dem sammen til et "helhedsbillede".
Altså: udgør hver øjes opfattelse et delelement af virkeligheden på nogle få bits, eller udgør de en større del af det betragtede? Og er der en fordel for insektet ved denne måde at se på?"
Lars Vilhelmsen, Lektor på Statens Naturhistoriske Museum, svarer:
"Der findes flere forskellige typer af kompleksøjne hos insekter, der fungerer på forskellige måder. Alle har et varierende antal enkelte enheder (op til flere tusinde pr. øje, f.eks. hos guldsmede, der jager ved synets hjælp), der hver består af en ydre kutikulær linse, en krystalkegle og et rhabdom (se figur), hvor de opfangede fotoner bliver omdannet til nerveimpulser.
Hvert rhabdom er individuelt forbundet med et ganglion, der fører til hjernen, hvor billedet dannes. I den mest almindelige øjetype, appositionsøjet (se figur foroven), er enkeltøjnene helt adskilt af pigmentceller, der absorberer lys, som ikke kommer snævert fra den retning, enkeltøjet er rettet imod.
Hvert enkeltøje opfanger således kun information fra en snæver del af synsfeltet, som tilsammen dækkes af hele kompleksøjet. Et sådant øje er især egnet til at opfatte bevægelser på tværs af synsfeltet, hvilket er nyttigt til jagt eller til at opdage en potentiel fjende/rovdyr. Skarphed i billedet er sværere at opnå, eftersom kompleksøjet ikke kan fokusere.
I den anden hovedtype af øjne, superpositionsøjet (se figur for neden), tillader manglende afskærmning mellem enkeltenhederne, at lys der afbøjes i krystalkeglen for et enkeltøje godt kan registreres i rhabdomet for et andet, det vil sige, at fotoner fra flere forskellige retninger kan opfanges i den samme synsenhed.
Denne øjetype kendes især fra nataktive insekter, idet det mere effektivt udnytter det lys, der er til rådighed. Dette sker imidlertid på yderligere bekostning af skarpheden i billedet."
Dokumentation
