Spørg Scientariet: Hvordan omdannes Solens stråler til D-vitamin?

**Catherine Nielsen har stillet følgende spørgsmål til Scientariet: **Nu da man taler så meget om D-vitamins positive betydning for helbredet, kunne jeg godt tænke mig at vide noget: Hvor længe er hudens celler om at omdanne Solens stråler til optagelig D-vitamin i blodet, og hvordan foregår det? Jeg har nemlig læst, at man ikke bør vaske sin krop med sæbe, før ca. 48 timer efter man har solbadet (da sæbe er fedtopløseligt), hvis man vil være sikker på, at fedtcellerne i huden når at omdanne Solens stråler til optagelig D-vitamin.

**Kim Brixen, **MD, ph.d., Head of Institute, Institute of Clinical Research, Syddansk Universitet, svarer:

D-vitamin dannes i huden fra et forstadie, som hedder 7-dehydrocholesterol, når huden rammes af uv-bestråling i form af f.eks. solskin. Det er altså ikke Solens stråler, som omdannes til D-vitamin, men uv-strålerne i lyset, der fremmer den kemiske omdannelse af et molekyle til et andet.

Dannelsen af D-vitamin foregår inde i huden og ikke på hudens overflade. Det er således ikke fedtet på huden, som omdannes til D-vitamin. Det har ingen betydning for D-vitamin-dannelsen, hvorvidt man vasker sig med sæbe.

På vore breddegrader er uv-strålingen fra sollyset kun tilstrækkelig i sommerhalvåret. D-vitamin-mangel ses derfor f.eks. hos personer, der sjældent eksponeres for sollys.

Yngre, raske, voksne personer danner tilstrækkeligt D-vitamin, hvis de udsættes for Solens stråler på ansigt og hænder 20-30 minutter dagligt (i sommerhalvåret), så solbadning er ikke nødvendigt.

Hos ældre er processen dog ikke så effektiv. Ældre er derfor i større risiko for at få D-vitamin-mangel.

D-vitamin forekommer også i levnedsmidler (f.eks. i fede fisk).

Dokumentation

Læs mere og stil dine egne spørgsmål

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

D-vitamin dannes i huden fra et forstadie, som hedder 7-dehydrocholesterol...

og derfor er kolestrol en uundværlig del af kroppens funktioner. Morale: Kolesterol-og-sundhed-debatten har længe været noget unuanceret.

 • 0
 • 0

Fjolset fra ÆRØ, det er mig, stillede for lang tid siden spørgsmålet, men måske lidt for naivt formuleret. Spændende at det nu bliver besvaret. TAK.

 • 0
 • 0

D vitamin grundmolekylet (når det er næsten færdigt) hedder cholecalciferol. Det skal så hydroxyleres (tilsættes OH gruppe, altså et ilt og brintmolekyle) 2 steder. Den ene hydroxylering sker i nyrerne faciliteret af kroppen selv, den anden foregår i huden og kan ikke foregå uden sollys med en vis intensitet. Molekylet er ikke effektivt, virker ikke ordenligt som vitamin, før begge hydroxyleringer. Solen leverer altså energi til denne proces, byggestenene er i cellerne. Mvh Mikkel (læge)

 • 0
 • 0

Så får man 1,25 dihydroxycholecalciferol, altså et cholecalciferolmolekyle med OH grupper på kulstofatom nr. 1 og 25. Det er det færdige vitamin. Og man kan ikke vaske det af da det foregår inde i de levende hudceller under hornlaget (overhuden).

 • 0
 • 0

andre vitaminer har jeg hørt, at forstadier til det endelige vitamin også har nødvendige funktioner i vores kroppe.

Jeg hørte ved et foredrag om d-vitaminet, at vi ikke vil have godt af at nøjes med D-vitaminet i pilleform. Uden sollyset mangler vi stadig noget virkning. Det kunne være fordi vitaminets forstadier mangler.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten