Hvordan får jeg min leder til at give mig efteruddannelse?
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Hvordan får jeg min leder til at give mig efteruddannelse?

Hej Karrierepanel,

Hvordan får jeg min leder til at forstå, at faglig udvikling ikke kun er ‘on the job training’? Bør min virksomhed ikke have afsat penge til ekstern uddannelse til alle?
Venlig hilsen

Kære spørger

Som karriererådgiver interesserer jeg mig meget for, hvordan personer formidler deres jobmæssige markedsværdi. Her tænker jeg på parametre som uddannelse, erhvervserfaring, kurser, motivation, faglige såvel som personlige kompetencer for blot at nævne nogle.

Det er min erfaring, at det først er, når vi frivilligt eller ufrivilligt eller som følge af en opsigelse skal søge et nyt job, at vi begynder at forholde sig til vores markedsværdi.

Men hvad gør man, hvis man sidder i en ansættelse, hvor man har mulighed for at styrke sin markedsværdi yderligere f.eks. gennem kurser? Hvordan får man sin leder til at forstå, at faglig udvikling ikke kun er 'on the job training'? Her er mine bedste karriereråd:

Forbered dig og tænk fremadrettet

En samtale med din leder, hvor omdrejningspunktet er faglig udvikling, er reelt en forhandlingssituation, der handler om, hvordan du kan øge din markedsværdi. Det kræver grundig forberedelse. Prøv at sætte dig i din leders sted. Hvad er virksomhedens behov på sigt? Hvordan ville et fagligt kompetenceløft kunne bidrage virksomheden positivt?

Øv dine argumenter

Vær konkret. Find f.eks. tre gode argumenter for, hvordan din faglige udvikling kan bidrage positivt til virksomheden. Gentag gerne dine argumenter - eventuelt på forskellige måder.

Hvis du f.eks. har et langt karriereforløb bag dig, så handler markedsværdi bl.a. om at tænke strategisk, i forhold til hvordan kan et fagspecifikt kursus være opkvalificerende, så du omsætter din 'gamle viden' til 'ny viden', som kan bruges fremadrettet for virksomheden. Hvordan ville et pågældende kursus gøre dig mere effektiv i forhold til at øge din daglige performance?

Vær ikke bange for et nej

Der kan være mange gode grunde til, at en leder sætter automatpiloten på og hurtigt svarer nej på en forespørgsel vedrørende faglig udvikling. Dog er det min erfaring, at et nej ikke altid dækker over et reelt nej.

Vær nysgerrig og bevar fokus. Spørg ind til, hvad nejet drejer sig om, da det kan åbne samtalen og give nye muligheder for alligevel at få en forhandling i gang. For så snart du har fået afklaret baggrunden for din leders nej, og du i øvrigt er godt forberedt, ja så har du mulighed for at spørge videre og pejle samtalen ind på fælles interesser for din fremadrettede arbejdsindsats.

Fremhæv dine resultater og succeser

Desværre er det ikke altid, lederen har detaljeindsigt omkring dine resultater og succeser. Derfor er det vigtigt, at du løbende synliggør din indsats og dine resultater over for din leder - og ikke mindst italesætter, hvad der motiverer dig i jobbet. Kom med konkret indspark til, hvordan din faglige udvikling kan bidrage både virksomheden og din daglige performance positivt.

Tag ansvar for din egen udvikling

Ifølge Line Sjøntoft Frederiksen, juridisk konsulent i IDA, har man som medarbejder som udgangspunkt ikke et juridisk krav på efteruddannelse, medmindre man har aftalt det ved ansættelsen, således at det fremgår af ansættelseskontrakten, eller man er omfattet af en overenskomst, der giver ret til efteruddannelse.

I din nuværende ansættelse er rådet derfor: Vis initiativ. Opdater din viden f.eks. ved at læse nyt faglitteratur, deltag i relevante messer, konferencer, netværksmøder, gå hjem-møder m.m. Faglig udvikling behøver ikke at handle om at komme på dyre kurser, men kan også tage afsæt i, at man overtaler sin leder til at investere i noget nyt faglitteratur, som kan gavne flere medarbejdere i virksomheden.

Dette kan være springbræt for yderligere faglig udvikling i form af kurser og efteruddannelse på sigt. Det er min erfaring, at jo mere afklaret du er omkring dine kompetencer og jobmål, i jo højere grad har du mulighed for at påvirke dit arbejdsliv i den retning, du ønsker!

Husk, du har altid mulighed for at få yderligere professionel karrieresparring enten fra din fagforening eller a-kasse!

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten