Hvordan bliver jeg leder?
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Hvordan bliver jeg leder?

Hej Karrierepanel

Hvordan laver jeg en ordentlig karriereplan, hvis jeg gerne vil være leder på sigt inden for mit fagområde, og skal man i dag have en lederuddannelse for at komme i betragtning?

Kære læser,

Tak for spørgsmålet.

Ingeniørforeningens analyser viser, at tre ud af fire ledere rekrutteres til deres første lederjob internt. Så går du med drømme om at blive leder, kan det være en rigtig god idé at undersøge, om der er mulighed for en ledelseskarriere i din virksomhed. Analyser viser også, at lidt under halvdelen af lederne tilkendegav over for nærmeste chef eller ledelsen - før de fik deres lederjob - at de gerne ville være leder.

Så start med at tale med din leder om dine lederønsker og undersøg, om der er mulighed for en lederkarriere i din virksomhed. Hvis det er tilfældet, så lav sammen en plan for, hvordan du kommer frem til målet. Sørg for, at planen styrker dig teoretisk såvel som praksis, så dine faglige og personlige kompetencer kommer til at stemme overens med de nye lederudfordringer.

Hvis der ikke er nogle ledermuligheder i din nuværende virksomhed, skal du i gang med at identificere, hvilket lederjob du ønsker på sigt. En måde at blive inspireret til denne proces på er at finde profiler på LinkedIn, som har lederjob inden for dit område. Hvilke finder du interessante? Hvad er profilernes uddannelsesmæssige baggrunde, og hvilke erhvervserfaringer har de? Hvilke virksomheder har de været ansat i tidligere?

Når du har analyseret profilerne, er du blevet klogere på deres kompetencer, og denne viden kan du bruge til at analysere dine egne styrker og svagheder i forhold til dem. Denne analyse viser dig, hvilke aktiviteter du skal gå i gang med for at nå dit mål og være konkurrencedygtig med dem, som allerede har de job, du ønsker.

Når du har identificeret dit jobmål, skal du i gang med at lave en konkret karriereplan. Læs her, hvordan du kommer godt i gang med den.

Om du skal have en lederuddannelse, før du kan få dit første lederjob, afhænger af branchen og jobtypen. Ring evt. til relevante HR-afdelinger og hør dem ad. Uanset om det kræves eller ej, vil det være en god idé at tage en lederuddannelse, så du får styrket dine kompetencer sideløbende med de voksende udfordringer i din nye rolle.

Derudover er det vigtigt at pointere, at du med en lederuddannelse også får et ledernetværk, hvilket kan være nyttig fremadrettet i din karriere.

Held og lykke!

Med venlig hilsen
Jeanette Svendsen

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten