Hvordan afbryder elkedlen, når vandet koger?
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Hvordan afbryder elkedlen, når vandet koger?

Karl Andersen undrer sig over, hvordan elkedlens varmelegeme registrerer, at vandet koger og slår fra.

"Vi sad lige over en frokost og om grublede over elkedlers afbrydermekanismer og lyksalighed. Afbryder varmelegemet, fordi den indre temperatur af varmelegemet overstiger en vis værdi? Hvad er mon korrekt?"

Erik Herse, Senioringeniør, Center for Elteknologi, DTU, svarer

"Nu er elkedler ikke lige det, jeg beskæftiger mig med i det daglige, så jeg har hentet hjælp hos Klaus Pedersen, OBH Nordica Denmark A/S. Han oplyser, at med vand i kanden og ved almindelig brug vil vandet koge, og dampen ledes via en kanal i kanden ned i bunden af kanden, hvor der er monteret en bimetal termostat. Denne afbryder strømmen til kanden, når vandet koger ved 99,9 grader.

Der er også monteret en dobbelt bimetal termostat på varmelegemet til de tilfælde, hvor kanden tændes uden vand. Den føler konstant temperaturen på varmelegemet. Hvis varmelegemets temperatur bliver for høj, som følge af manglende vand i kanden, vil denne sikring slå kanden fra. Hvis det system skulle fejle, sidder der yderligere en overophedningssikring, som definitivt vil slå kanden fra lysnettet.

Håber svaret er fyldestgørende og at I i fremtiden kan nyde frokosten."

Spørg Scientariet er i dag redigeret af Julian Henlov juh@ing.dk

Spørg Scientariet

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til Scientariet.

Hvordan kan sådan en så virke oppe i bjergene, hvor man aldrig opnår 99,9grader damp?

Jeg undrede mig bare. ;-)

Jeg har aldrig tjekket det, så det kan nemt være at de ikke virker ved for lavt lufttryk.

  • 0
  • 0

Vandets kogepunkt er måske nok afhængig af lufttrykket, men dampen skal sgu nok blive over 99,9 eller for den sags skyld over 100 grader.

  • 0
  • 0

I VIRKELIGHEDEN er termostaten ikke på 99.9° men derimod kun på ca 70°, men da den sidder tilpas langt væk fra selve vandet, bliver den ikke påvirket før, der opstår en tilpas stor dampstrøm. Det er også derfor, kedlen ikke slår fra, hvis man ikke lukker låget.

mvh Flemming (som HAR forstand på emnet) ;o)

  • 0
  • 0