Hvor langt nede i jorden kan man holde pilsnerne kolde?
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Hvor langt nede i jorden kan man holde pilsnerne kolde?

Niels Bech vil gerne vide, hvad er er den ideelle dybde at holde pilsnerne kolde i:

Vi ved at det er muligt at holde pilsnerne kolde i en kælder, og at hvis man borer dybt nok kan man pumpe varmt vand op til fx boligopvarmning.

Da jordoverfladen formodentligt har næsten samme temperatur som luften, må temperaturen i jorden være faldende med dybden indtil en hvis dybde hvorefter den stiger igen. I hvilken dybde ligger dette minimum og hvad er temperaturen der?

Geolog hos GEUS, Torben Bidstrup, svarer

Du har naturligvis ret i, at ølkælderen holder øllet koldt om sommeren, men heldigvis holder den også øllet frostfrit om vinteren, så det, du ser, er ikke kun et koldt lag.

Det du generelt ser, er, at når de hurtige temperaturudsving (årstidsvariationer) på overfladen forplanter sig ned i jorden, jævnes de langsomt ud. Det vil sige, at der i bunden af ølkælderen (to meters dybde) er en temperatur, der er tæt på årets middeltemperatur, som ligger på omkring otte grader på disse kanter.

Langperiodiske klimaudsving så som istider kan forplante sig helt ned til en kilometers dybde.

Der er store lokale variationer i temperaturens udvikling ned gennem jorden. Det afhænger af, hvilke jordlag der er, om det er over eller under grundvandsspejlet, om der er grundvandsstrømme og så videre.

Generelt stiger temperaturen ned gennem jorden sådan, at der i Danmark typisk er omkring 60 til 70 grader i to kilometers dybde.

Spørg Scientariet er redigeret af Julian Henlov, juh@ing.dk.

Spørg Scientariet

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til Scientariet.

For mange år siden var vi en tur oppe og kigge på ishulerne i (omkring) Salzburg.

Det var fascinerende at komme fra højsommervejr, og ind i hulerne, hvor der tilsyneladende er konstant frostvejr.

Et tilfældigt link:
http://www.kirchenwirt.at/da-salzburg-ausf...

men det var godt nok koldt at komme fra t-shirt og korte bukser til frostvejr.

Et andet spørgsmål kunne være:
Hvordan kan det være, at der i den højde, tilsyneladende altid er frostvejr?

  • 0
  • 0

Der har tidligere på Byggebloggen været en interessant debat om jordvarme - altså komplementær-problemet til de kolde øl:

http://ing.dk/artikel/82129

I øvrigt er en almindelig uisoleret kælder god til at fremstille - ja kælderkoldt øl.

Husk i øvrigt, at kun dårligt øl skal være meget koldt!

  • 0
  • 0