Hvor kommer energien fra til at skabe varmen i Jordens indre?

Casper Jensen spørger til energien i Jordens indre:

Jordens kerne består af forskellige metaller der er ca. 3000-4000 grader celsius.

Men jeg undrer mig over, hvor energien kommer fra til konstant at skabe så meget varme i jordens indre?

Professor på DTU Space, Nils Olsen, svarer:

Hovedparten af varmen bliver dannet ved radioaktivt henfald og ved størkning af materialet ved grænsen mellem den indre, faste, og den ydre, flydende kerne (på samme måde som der frigøres varme, når vandet fryser).

En mindre del af varmen er "restvarme" fra den tid, Jorden blev dannet.

I den indre kerne (i en dybde på mere end 5100 km) er temperaturen knapt 5000 grader C, mens den er noget lavere (omtrent 3000 C) i 2900 km's dybde på overfladen af den ydre, flydende, kerne.

Denne temperaturforskel er årsag til bevægelsen af kerne-materialet, som transporterer varmen mod overfladen og skaber Jordens magnetfelt.

Spørg Scientariet er redigeret af Julian Henlov, juh@ing.dk.

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Er der nogle tal for, hvor længe denne radioaktive proces vil opvarme jordens kerne?

Og er der nogen "konsekvens" ved, at man høster energi i form af jordvarme?

 • 0
 • 0

Det vil blive ved i laaaaaaaaaaang tid. Et par af de vigtigste isotoper der udgører "Brændslet" i den radioaktive process er: Kalium 40 Thorium 232 samt Uran 238.

Der har følgenden Halverings tider. 40K halveringstid 1.24×10^9 years 232Th halveringstid 1.40×10^10 years 238U halveringstid 4.46×10^9 years

 • 0
 • 0

Til: Re: radioaktiv proces.. Af Jesper Storinggaard, 10.09.2009 kl 11:06

som skriver:

"Høster" vi energien rigtigt, kan jordkraft dække hele planetens energibehov"

 • Det er netop sagen. - rigtigt

Tak for dine to mail med oplysninger, men jeg har ikke kapacitet til at arbejde med dette helt alene.

Min tanke var at din gruppe skulle undersøge muligheder for bl. a. patent, som vi så skulle dele.

eg er vandt til at dele patent mellem opfindere og den, der gør det grove.

De talværdier jeg gav jer, var tænkt som inspiration, og jeg vil vide, om nogen af jer kan og vil sætte disse tal sammen med oplysningerne i denne tråd? Eller overhovedet kan bruge dem?

Har du slet ikke varmeviden i din gruppe, lader vi visionerne hvile.

Jordvarmens helt egen fordel blandt VE er, at den er tilgængelig hele tiden.

Hvis dit svar indeholder oplysninger, du på nogen måde kan betyde opfindelser, kan du maila.

Jeg er meget diskret, hilser Tyge

 • 0
 • 0

Vil der være fordele ved at hente geotermisk varme fra salthorste?

Jeg ved ikke om saltets plasticitet gør det specielt vanskeligt at bore ned til bunden og dermed de højere temperaturer og om salthorstene når ned i tilstrækkelig dybde til at få temperaturer, der er egnet til elproduktionen.

Der hvor jeg tror der kan være tale om fordele ved salthorste er at kommer ud over problemet med i tør klippe at skulle skabe tilstrækkelig permeabilitet til at det vandet kan bevæge sig gennem klippen for at blive opvarmet.

I salt må man kunne lave store hulrum med saltlage. Saltlagen vil så blive opvarmet fra hulrummenes vægge. Varmen vil så fordele sig i væsken til borerøret.

PS: Tyge og Jesper. I ønskes god held.

 • 0
 • 0

Hvad er den indre kerne lavet af siden den kan være flydende ved den temp?

Den ydre kerne (som er flydende) består ifølge Wikipedia primært af jern og nickel. Grunden til, at den er flydende ved ca 5000 K er, at trykket er væsentligt højere end 1 atm, hvilket gør, at jern og nickel ikke fordamper.

Da trykket inderst i Jordens kerne er endnu større, så er den indre kerne faktisk på fast form, selvom temperaturen vurderes til at være omkring 5700 K. Trykket her er så også mere end 3.000.000 atm

 • 0
 • 0

Idag är jordens magnetfält 15% svagare än i tidigt 1800:tal då första mätningarna skedde.

Ju svgare magnetfält ju mer av atmosfären blåses bort av solvinden.

Då Mars fick för svagt magnetfält blåstes så gott som hela dess atmosfär bort.

Jordens atmosfär blåses bort i huvudsak vid polerna därr 300ton syre försvinner var dag.

Helium och väte försvinner överallt.

Så om ni är elallergiker eller ogillar kärnkraft, bör ni tänka på att jordens kärnkraft skapar den konvektion som ger det magnetfält som bibehåller förutsättningarna för livet.

Slutsats.

KK är förutsättningen för jordens liv. och det magnetfält som gör att även elallergiker kan leva.

 • 0
 • 0

Tyngdekraften giver en større eller mindre del af varme i jorden, for det var også den der fik Solen til at starte dens fusion. Uden tyngdekraftens energitilførsel ville Solen aldrig være kommet i gang med sin fusion og derved give os på Jorden den varme der skal til, for at livet kan opretholdes.

Med venlig hilsen Lars Kristensen

 • 0
 • 0

Komentar til svækket magnetfeldt. Er der nogen der helt ved hvad der forgår i moder jords indre ? indtil videre er det vist mest gisninger og teorier der passer ind i vores modeller af hvordan tingene hænger sammen, man har vel ikke været der inde, eller hvad ? Er det ikke rimeligt godt dokumenteret at flere polvendinger har fundet sted igennem tiderne, og at vi måske står over for en sådan lige om et øjeblik. "2012" hvis en polvending kan ske på kort tid ( dage / måneder ) som nogle forkere mener det er sket før, er det meget svært at forstille sig at en mere eller mindre flydende kerne skulle kunne dreje sig så hurtigt, eller hvad, hmmm ?????

 • 0
 • 0

Der har været tusindvis af polvendinger i jordens historie, så en ny kan sagtens være oppe over. Den gængse forklaring på magnetfeltet er inducerede elektriske strømme. Så vidt jeg ved kan konvektionsstrømme (vulkanisme) sagtens forklare magnetfeltet. At hele kernen skulle vende sig er næppe realistisk, der er alt for meget masse involveret. Elektriske strømme kan derimod vende meget hurtigt.

Der findes faktisk en mulighed for at se ind i jordens indre. Jorden gennemlyses af neutrinoer fra solen. De fleste passerer uhindret, men nogle få gør ikke. Neutrinodektorer i passende antal og størrelse kunne give en masse information. Problemet er nok investeringens størrelse.

Lars: tyngdekraften giver en fornuftig forklaring på hvordan det startede, men bidrager ikke længere til opvarmning når sammentrækningen er slut. Radioaktivt henfald giver masser af varme. Varmeisolationen i kilometervis af klippe sikrer et meget lavt varmetab til overfladen.

Mvh. Peter

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten