Hvor flytter man et renseanlæg hen?

11. oktober 2018 kl. 10:2238
Hvor flytter man et renseanlæg hen?
Lynettens Renseanlæg (gul) fylder knap 350.000 m2 og ligger midt i det område, som Københavns Kommune og regeringen nu vil byudvikle ved at anlægge en ny ø (grøn). Illustration: By & Havn.
Regeringen og Københavns Kommune vil anlægge en ny ø og byudvikle Refshaleøen. Det kræver, at det fælleskommunale renseanlæg flyttes. At finde 350.000 m2 til formålet bliver en udfordring.
Artiklen er ældre end 30 dage

Fredag morgen tikkede en sms ind på John Buur Christiansens telefon: »Statsministeren og overborgmesteren holder pressemøde om Refshaleøen«. En times tid senere kunne direktøren for Biofos, et fælleskommunalt selskab, der driver tre renseanlæg i hovedstaden, så se tre ministre og overborgmesteren fortælle om en ny principaftale om at anlægge en ny ø nord for Refshaleøen og anlægge både havnetunnel og en ny metrostrækning, så Refshaleøen kan byudvikles.

Men det var først ud på eftermiddagen, at det stod klart, at et af Biofos’ tre renseanlæg skal flyttes, hvis de storstilede planer om at bygge 20.000 boliger og skabe plads til i alt 50.000 arbejdspladser skal gå i opfyldelse.

Læs også: Ny ø skal klimasikre København og betale ny havnetunnel og metro

Renseanlægget på Refshaleøen ligger i dag med havet på den ene side og B&W-hallen på den anden. Regeringen og Københavns Kommune vil anlægge en ny ø nord for renseanlægget, hvor der skal være plads til 35.000 beboere. Boligbyggeriet kræver imidlertid at det knap 350.000 m2 store renseanlæg flyttes, hvis lugtgrænserne ikke skal overskrides. Illustration: By & Havn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det var først, da vi så et kort, hvor vores område var markeret med gult, at vi var sikre på, at vi ville blive påvirkede,« fortæller John Buur Christiansen.

Ifølge principaftalen skal det undersøges, »om Biofos A/S kan have interesse i en ændret placering af Renseanlæg Lynetten. I så fald kan Lynetteholmen I/S erhverve arealerne, som i dag anvendes til Renseanlæg Lynetten, såfremt dette kan ske på en for alle parter hensigtsmæssig måde. Parterne er enige om, at man vil arbejde for, at Biofos A/S har et beslutningsgrundlag for på sigt at flytte Renseanlæg Lynetten. Til det formål vil staten tilvejebringe det nødvendige lovgrundlag«.

»Det tog os lidt på sengen. Men vores umiddelbare reaktion er, at det da ser meget fornuftigt ud. Så vi går positivt ind i det og er ikke afvisende.«

Byen er kommet snigende

Indtil videre har Refshaleøen været kategoriseret som et såkaldt perspektivområde i Københavns kommuneplan, hvoraf den seneste blev vedtaget i 2015. Det betyder, at området først kan udvikles efter 2027. Planen er nu under revision, og en ny skal vedtages i 2019. Byen har dog sneget sig tættere og tættere på renseanlægget. Derfor er tanken om, at anlægget skulle flytte, hellere ikke helt fremmed for John Buur Christiansen og resten af medarbejderne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi er som sådan ikke overraskede over, at det nu bliver foreslået, at vi flytter. Det er noget, som vi også internt har snakket om - eksempelvis da der blev afholdt Melodi Grand Prix i B&W-bygningen ved siden af, og vi måtte køre efter en særlig plan i den periode for at undgå lugtgener mens hele verdens øjne hvilede på os. Senest er der åbnet et fødevaremarked på Reffen, så vi kan godt mærke, at byen rykker tættere på os, og det er da ikke optimalt at have et rensesanlæg lige ved siden af beboelse.«

Lugter for meget

Lugten er det største problem i forhold til at anlægge boliger. Ifølge Miljøstyrelsens lugtvejledning er 5-10 såkaldte lugtenheder grænseværdien for boligområder. Det betyder, at der ikke kan anlægges boliger på størstedelen af Refshaleøen, medmindre der gøres noget ved lugten.

Lugten fra renseanlægget begrænser, hvor der må anlægges boliger. Ifølge Miljøstyrelsens vejledning må der højst være 10 lugtenheder i boligområder. Derfor skal renseanlægget flyttes, hvis der skal bygges boliger på Refshaleøen og den nye ø Lynetteholmen. Illustration: Københavns Kommune.

»Man kan overdække anlægget, som vores naboer i Tårnby gjorde, da Den Blå Planet blev åbnet lige ved siden af deres rensesanlæg. Men det er ikke optimalt at have et stort renseanlæg midt i en storby,« siger John Buur Christiansen.

Skal finde 350.000 m2 andet sted

Hvis de 14 kommuner, der sammen med Københavns Kommune ejer Biofos, kan blive enige, vil Biofos gå i gang med at lede efter en ny placering for det i dag knap 350.000 m2 store anlæg.

Læs også: Flertal for ny københavnsk ø – men havnetunnel vækker kritik

»Selv om vi tidligere har talt om at flytte, har der ikke været sonderinger af andre mulige placeringer. Der skal jo ret meget plads til. Men nu må vi i arbejdstøjet og finde ud af, hvad der er op og ned. Og der er jo heldigvis god tid til at finde ud af det,« siger John Buur Christiansen.

Bliver principaftalen godkendt i Folketinget, Københavns Borgerrepræsentation og Frederiksberg Byråd, vil staten og Københavns Kommune etablere et fælles selskab under By & Havn, som skal stå for projektet. VVM-undersøgelsen af jordopfyldet forventes at gå i gang i 2019-2020.

38 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
38
25. oktober 2018 kl. 20:54

.....animalske lugtelementer.

Et eksempel er "Ambra" som er et sekret, der udskilles i kaskelothvalens tarm. Det blev tidligere anvendt til parfume. Sekretet fremstilles nu kunstigt. Ambra er en uigennemsigtig substans, som dannes i tarmen hos kaskelothvaler. Disse "tarmsten" dannes i klumper på op til 400 kg og ofte omkring rester af blæksprutter. Ambra har en sødlig lugt og har været brugt bl.a. som afrodisiakum, i madlavningen og til parfumer.

Det ville da så være nærliggende, at tilføje udslippene fra lynetten med noget der kunne gøre hørmen velduftende.

Brugen af parfume der betyder "mod lugt eller røg" og blev isærdeleshed brugt tidligere på Versailles slottet, hvor dertidligere ingen toiletter var, hvor man så gik om bag gardinerne og forrettede sin nødtørft. For at skjule lugten af tis og lort, var der opstillet store kar med parfume og kongen forlangte, at alle vinduer stod åbne hele natten :)

Ideen kunne måske bruges så udslippene kom til at lugte af friskt havvand :)

37
25. oktober 2018 kl. 16:07

Som fx foreslået i artiklen kunne man også “lægge tag over” for at begrænse lugtgenerne

Det har man gjort andre steder (f.eks. Fredericia) og selvom det da tager noget af lugten så kan man stadig lugte det 1km væk når det ikke lige er vinter. Det er ikke bare "at ligge tag over et par vandhuller". Det er et kæmpe projekt at holde luft inde i hele den del der lugter.

Se evt. Fredericia spildevands (frygtelige) hjemmeside;https://frse.dk/Default.aspx?page=243&vpath=4-238-243-

34
16. oktober 2018 kl. 18:25

Som fx foreslået i artiklen kunne man også “lægge tag over” for at begrænse lugtgenerne. Alternativt kunne man tilpasse anlægget teknisk, så der slipper minimalt ud eller der afbrændes gas i stedet.

Hvis ikke man flytter anlægget, kunne man så passende indtænke en udvidelse af Lynetten med den ekstra mængde, der så ville komme fra den nye ø.

32
11. oktober 2018 kl. 20:09

Så der skal rigtigt nok flyttes lidt rør, og der kommer nok også en pumpestation istedet for Lynetten med i regningen

Et ny rørpar fra Kløvermarksvej til Prøvestenen, og en forlængelse af røret fra Tuborg Havn, det er i dette sammenhæng ikke noget stort projekt.

Selve flytningen af rensningsanlægget er et meget støre projekt, men på det tidspunkt vil anlæg og rørledninger være 50-60 år gamle.

Prøvestenen har formentlig den foredel, at undergrunde indeholder så meget olieforurening, at boligbyggeri er udelukket i al fremtid.

29
11. oktober 2018 kl. 18:35

Mon ikke man kan lægge renseanlægget i Jylland, de plejer at sige at lort lugter af penge :)

Se det som en del af projektet med at udflyt arbejdspladser til provinsen... :)

28
11. oktober 2018 kl. 18:24

Og placerer disse nye boliger et sted hvor der i forvejen er en rimelig fornuftig trafikal infrastruktur.

Se det synes jeg er et godt forslag. Men (vi) københavnere taler ikke om andet end flere grønne områder, flere pladser, flere træer og åbne vider. Store grønne områder er åbenbart det "storbymennesker" længes efter. Hvorfor flytter de ikke på landet?

I det lys er det håbløst at bygge noget som helst i byen. Se blot det ene efter det andet højhusprojekt som falder til jorden med mindre det ligger langt væk (Carlsberg, Nordhavnen, Ørestaden, Amager Strand).

Højhuse på posthusgrundet blev endeligt godkendt, men ikke før efter en laaaang debat om hvordan de ville ødelægge området. Området, som før bestod af en grå postsorteringsfabrik, som har jernbanespor på den ene side, en godsbygning på den anden, en firesporet gade på den tredje og en gammel kontorbygning med samme ejerskab som ombygges til hotel. Nå ja, og så var der lige argumentet et det ene højhus i tilfælde af sol i juni måned ville fælde en skygge af et kvarters varighed på en café på Islands brygge.

Senest er et højhus ved Nuuks plads stemt ned. Hvorfor skulle folk dog også lige ville bo lige ovenpå en metrostation fra juli 2019?

Huse på Amager fælles lige opad metroen blev heller ikke til noget. Fordi man fandt 3 viber og en sno. Så nu bygger man i stedet på Amager fælles lige opad Vejlands Allé - nemt og bekvæmt for bilejerne. Så må metrobrugerne slæbe deres baggage en kilometer.

25
11. oktober 2018 kl. 15:22

Enig. Tre hurtige dæmninger hhv Helsingør-Helsinborg, Kalundborg-Samø og Samsø-Hou, så er der skabt basis for noget energiudvinding samt klimasikring af KBH, samt fx Stockholm, Gdansk, Tallinn og Helsinki.

24
11. oktober 2018 kl. 15:08

... men stigende vandstand er jo et problem for alle kystbyer, så hvorfor ikke tænke i en kollektiv løsning for i hvert fald alle kystbyer rundt langs Østersøen, dvs. inddæm hele Østersøen? Evt. kunne man tage det meste af Kattegat med.

23
11. oktober 2018 kl. 14:38

Og så er der ikke det store transportbehov, da det mellemliggende område ikke er specielt beboet, alt den stund at det er skov og det nordlige gentofte kommune har s-tog.

Den bus, der betjener strækningen (388) er ikke ligefrem overbelagt.

22
11. oktober 2018 kl. 14:35

Prøvestenen. Til den tid om 50 år er der alligevel ikke brug for olie tankene, som passende kunne laves om til biogas rådnetanke, og kloaknettet er til den tid nok også nedbrudt så meget at der alligevel skal laves nyt.

20
11. oktober 2018 kl. 14:33

Selvfølgelig er en sådan ø en del af et dæmningsværk rundt om København. Der bliver ligefrem skrevet noget i stil med: "når man på et tidspunkt skal lukke sluserne permanent".

Mit spørgsmål er bare: Hvordan har man tænkt sig at sikre København K og omegn mod 5 meter ekstra vand? Og hvad hvis det er 12 meter? Det bliver betydeligt dyrere end de 0 skattekroner, der meldes ud lige nu. Så man er under falske forudsætninger og slesk tale gået i gang med en sikring af København, mest foranlediget af, at man ikke ved, hvor man skal lægge nogle læs jord. Hvor er masterplanen? Hvor store områder vi vi sikre? Hvad koster det? Hvad koster andre løsninger?

(En af løsningerne er at flytte al infrastruktur og beslutningskompetence før vandet gør det for os. Lige nu kan vi nå det, ved at planlægge os ud af det. Problemet i de,t er at vi i øjeblikket køre efter en model, at hvis det koster for meget, er det ikke en mulighed. Det betyder at det formentlig er forsvarligt at flytte Middelalder-Lemvig over nuværende kote 5, men det ikke kan betale sig hvor grundpriserne er højere. Selvom muligheden for oversvømmelse er den samme, og i Københavns tilfælde lammende for landet.)

19
11. oktober 2018 kl. 14:31

Masser af plads på Peberholm, og ingen naboer.

17
11. oktober 2018 kl. 14:03

Det er nu trykledninger både fra Tuborg og Kløvermarken: Ø1800mm beton fra Tuborg havn, 2xØ1400 mm Beton fra Kløvermarksvej, 2xØ1800 mm beton til Kongedybet :-). Så der skal rigtigt nok flyttes lidt rør, og der kommer nok også en pumpestation istedet for Lynetten med i regningen mvh Jens

16
11. oktober 2018 kl. 13:57

...der er etableret meget stort system af kloakledninger og pumpestationer for at få det hele til at fungere. Det bliver meget stort arbejde hvis Lynetten skal flyttes meget langt væk fra eksisterende placering.

15
11. oktober 2018 kl. 13:52

....det vil tilføre boligerne en masse “storby autencitet” hvilken sikkert vil have så megen værdi at det kompenserer for de manglende m2 til boliger.

13
11. oktober 2018 kl. 13:49

De eneste problem man får løst er, så vidt jeg kan se, at man får et sted at anbringe overskudsjord fra 2019!

Resten af "løsningerne" kommer til at skabe problemer andre steder eller tider.

Vil vi virkelig have at store dele af København skal ligge under kote 0? Altså under havets overflade bag diger vi ikke helt kan spå om hvor høje skal være om 100 år.

I den lange historie stiger/falder verdenshavene 1-5 meter pr. grad C. Med 2 graders-målet altså 2-10 meter. I den korte historie kommer man over 1,6 meter ekstra vand ved stormfloder i Københavns havn.

DVS at at et minimumsdige skal være mindst 4 meter hele vejen rundt om "Middelalderkøbenhavn" og indbefatter det meste af Amager.

Christiansborg slotsplads' højeste punkt er 4,5 meter. Amalienborg Slotsplads 3 meter.

11
11. oktober 2018 kl. 13:18

Det kommer fra kløvermarksvej 2 stk. ø1400 trykledninger

9
11. oktober 2018 kl. 13:14

Lynetten er Danmarks største renseanlæg. Men hvis det endelig skal være, kan der nok findes flere løsninger på en flytning. En af dem kunne være at udvide Avedøre-renseanlægget og evt. med mere areal ved at udvide Avedøre Holme. Det har man gjort før. Og Køge Bugt er trods alt stor.

8
11. oktober 2018 kl. 12:52

-eller Amagerværkets kulplads, den bliver vel ledig, nabo til forbrændingsanlægget

-eller Prøvestenen, med faldende brug af forsil brændstof, må der blive ledige arealer.

Begge steder er oplagte med hensyn til logistik, og ingen umiddelbare lugtfølsomme naboer. Allerede lagt ud til "beskidt" industri og forsyningsvirksomhed.

"Nogle få kloakledninger" som PHK kalder det? Jeg ved i sagens natur ikke meget om linjeføringen, men i og med alle kloakledningerne må ende ved rensningsanlægget, må flytning "bare" kunne klares med en stor ledning derfra til den nye plads - selvfølgelig med den nødvendige pumpekapacitet.

Netop nogle få kloakledninger, kloaknettet er hovedsageligt bygget op ud fra de gamle anlæg/pumpestationer fra før Lynetten. Det meste kommer vist gennem en tunnel/rørledning, fra "fastlandet".

7
11. oktober 2018 kl. 12:34

Placer et renseanlæg på en kunstig Ø og pump spildevandet derhen. Tinglysning der forbyder beboelse i omegn er nødvendig, evt. ved lov.

4
11. oktober 2018 kl. 11:57

Interessant synspunkt.

Ser man på kortet, så udgør København - nu - en 120 graders pizza-skive - med vand på de resterende dele. Så det at udnytte en del af "vandsiden" virker fornuftig - ud fra sædvanlig tankegang.

MEN aligevel: hvorfor skal erhverv og arbejdspladser centraliseres - hvorved eksisterende, og nye, radialt-forløbende trafikårer overbelastes ? Hvis mennesker gerne vil bo i byen, så placer arbejdspladserne udenfor byen. Endnuy et tåbeligt eksempel er erhversbyggeriet på postterminal-grunden - det mest centrale sted i København - med allerede overbelastede veje, og stærkt belastede tog, S-tog og snart metro.

Måske var den berygtede Ring 5, med tilhørende banetransport (min stavekontrol forhindrer brug af ordet "letbane" (som er en tautologi) langt bedre for samfundet (ikke nødvendigvis Københavns Kommune). Og i samme forbindelse: Nok hader Lyngby-Tårbæk Kommune den nye ringbane langs ring 3, men hvorfor xxxxxxx er den ikke forlænget til Kystbanen og dermed hele dette område ?

5
11. oktober 2018 kl. 11:58

Amager fælled?

(må hellere lige pointere, at det var en joke)

Men: Selvfølgelig skal det flyttes, hvis Lynetteholm skal etableres, hvilket jeg stadig mener er en god ide, da det kan financiere klimasikringen af City.

"Nogle få kloakledninger" som PHK kalder det? Jeg ved i sagens natur ikke meget om linjeføringen, men i og med alle kloakledningerne ende ved rensningsanlægget, må flytning "bare" kunne klares med en stor ledning derfra til den nye plads - selvfølgelig med den nødvendige pumpekapacitet.

Det er dog lidt svært at få øje på oplagte muligheder - grunde ller øer i Øresund er selvfølgelig udelukket - og så er der godt nok langt - - - måske den sydlige tip af Prøvestenen - men er det ikke også bare et spørgsmål om tid, før den urbaniseres?

mvh Flemming

3
11. oktober 2018 kl. 11:43

Og placerer disse nye boliger et sted hvor der i forvejen er en rimelig fornuftig trafikal infrastruktur.

1
11. oktober 2018 kl. 10:36

De fleste kan vel gætte hvorfor rensningsanlægget er placeret hvor det er.

Men med den yderlige placering, så må der jo være store rør som udgør tilløb. Hvor kommer de fra (linieføring) ? Hvor ville det derfor være naturligt ud fra det synspunkt at ændre linieføringen ?

Eller ender det hele på Middelgrunden - som jo ikke er så effektivt udnyttet ?

Der MÅ da være tænkt tanker ...... Eller hvad ?