Hvor effektiv er en husstandsvindmølle?
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Hvor effektiv er en husstandsvindmølle?

Rune Mathiasen vil gerne vide, hvor meget energi en husstandsvindmølle kan levere:

"Vil man kunne bruge en lille vindmølle til at montere på taget til at drive en pumpe til f.eks. et jordvarmeanlæg?"

Hans Ole Lørup, Direktør i Gaia-Wind, der udvikler og producerer husstandsvindmøller til supplerende elektricitet til bl.a. private boliger, svarer:

"Man vil kunne bruge en lille vindmølle til montering på taget til f.eks. at lade sin mobiltelefon, pc eller et bilbatteri op, således som det blandt andet gøres på lystbåde. Et jordvarmeanlæg og andre energikilder, der skal bidrage væsentlig til en husstands energiforsyning, kræver helt andre dimensioner. Det opdager man hurtigt, når man kortlægger og sætter tal på sit energiforbrug og gør nogle enkle regnestykker i forhold til realistiske produktionsberegninger.

Som eksempel producerer Gaia-Wind 11kW, som er vores mest solgte vindmølle, typisk 30.000 kWh årligt og bruges ofte i kombination med jordvarmeanlæg eller med luft-/vand-varmepumper eller med anden vandbåren varme for at forsyne større husstande, mindre erhverv eller institutioner med sin egen vedvarende grønne energi. Både til almindeligt elforbrug og varme.

Såfremt møllen erstatter energi fra den almindelige energiforsyning, reducerer den CO2-udledningen og husstandens fodaftryk på miljøet med 17 tons årlig. Og endnu mere når den erstatter varme fra et gammelt oliefyr. Denne husstandsmølle, der med sin 13 m diameter vinge fanger meget energi fra vinden, selv under moderate vindforhold, monteres fritstående på et 18 m højt tårn. En lavere montering betyder væsentlig mindre energi og ofte mere turbulens samt yderligere energitab.

Vindmøller monteret på et hus er generelt en dårlig ide, og det skyldes flere årsager. Vibrationer og støj gør det uholdbart at bo i huset og vindmøller på hus fjernes ofte efter nogle måneder, når man har fået nok og igen ønsker nattero. Man kommer sjældent højt nok til at fange vind uden for meget turbulens og mister således potentiel energi. Strukturelt er det problematisk, såfremt man ønsker en vindmølle, der er stor nok til at producere væsentligt mere end til at lade en mobiltelefon op.

Problematikken er blandt andet udførligt dækket i den amerikanske ekspert Paul Gipes mange bøger og publikationer om små vindmøller.

Vi ser blant andet på det engelske marked, at tagmonterede vindmøller ofte drejer sig om 'toys & tokenism' - et legetøj, der bruges for at signalere over for omgivelserne, at husejeren støtter vedvarende energi, identificerer sig med 'modern green', er moderigtig osv. Men tagmonterede vindmøller kan sjældent betale sig eller bidrage med brugbare mængder energi i forhold til husstandens reelle behov."

Dokumentation

Læs og stil spørgsmål til Scientariet

Spørg Scientariet

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til Scientariet.

Når nu spørgsmålet om "hvor effektiv er en hustandsvindmølle" er stillet svares på en traditionel 3-vinget model.

Hvor er udviklingen af andre typer blevet af? Jeg husker at engang i 1980 så en prototype på Vestas, optillet bag fabrikken i Lem. Typen var en lodretstående mølle, med 2 sæt biplaner der var monteret lodret, således at møllevingerne roterede omkring den lodrette axe. Det interessante var at møllen skulle "skubbes" igang, men var i stand til at virke under alle vindforhold og behøvede naturligvis ikke nogen mekanisme til at styre krøje o.l. -

hvad blev det engentlig af den type?

  • 0
  • 0