Hvilken hverdag drømmer du om?

20. oktober 2014 kl. 09:00
Vil du gerne starte karrieren på en arbejdsplads, der matcher dig? Så er det vigtigt, du bruger messen til at finde ud af, hvilke konkrete opgaver du kommer til at sidde med på en almindelig hverdag.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det er hverken størrelsen, navnet på virksomheden eller dens prestigefyldte projekter, der skal være det styrende kriterium, når du ser dig om efter din første arbejdsplads.

Det er derimod noget så hverdagsagtigt som indholdet af dine daglige opgaver, du skal have fokus på, når du stiller spørgsmål ved standene på DSE Messen.

Ifølge karriererådgiver hos Akademikernes Morten Esmann er den mest almindelige årsag til dårlige jobmatch nemlig, at nye kandidater glemmer at danne sig et ordentligt indtryk af, hvordan dagligdagen i deres kommende afdeling ser ud.

»Fejlen, de fleste begår, er at glemme at finde ud af, hvilke opgaver de faktisk skal løse. Du kommer ind i en virksomhed, hvor det hurtigt bliver hverdag, og derfor skal du på forhånd have et godt billede af, hvilke arbejdsopgaver du kan komme til at sidde med,« påpeger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Heldigvis kan du undgå denne almindelige fejl ved at være en smule proaktiv. Op til messen skal du bruge tid på at sætte dig ind i de virksomheder, du har i søgelyset, og forberede målrettede spørgsmål, der kan få virksomheds­repræsentanternes tunger på gled.

Tag udgangspunkt i specialet

»Man kan eksempelvis forberede nogle spørgsmål, der går på ens speciale­emne, og høre virksomheden, hvordan de normalt løser den slags opgaver. Når man spørger folk om noget, de selv er interesserede i, løsner de op og begynder at snakke mere frit,« siger Morten Esmann.

»På den måde får man rigtig meget nyttig information. Om ikke andet kan den viden være nyttig, hvis man senere skal søge en stilling i den virksomhed, da den slags detaljer ikke fremgår af et almindeligt jobopslag.«

For de færdiguddannede eller dem, der er i gang med specialeskrivningen, kan specialet være en gave med hensyn til at finde virksomheder med hverdagsopgaver, der interesserer dig. Men det åbner også for en ny mulig faldgrube.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Brug specialet som springbræt til at finde frem til relevante virksomheder. Identificér, hvilke virksomheder der er interesserede i folk med dit speciale, og hvilke behov de har,« siger Morten Esmann.

»Dermed ikke sagt, at du skal være eksluderende og kræsen, for der kan jo sagtens være mange andre spændende jobmuligheder, der ligger uden for specialet. Specialet er bare et godt sted at starte i forhold til din research,« tilføjer han.

Når messens nervøse summen fylder luften omkring dig, kan du med mere ro i maven henvende dig til de udvalgte virksomheder på din fokusliste og få svar på dine forberedte spørgsmål. Her skal du sikre dig, at du får indblik i, hvad du reelt kommer til at arbejde med.

»Spørg ind til, hvordan de plejer at løse en konkret opgave i den afdeling, der er relevant for dig. Kommer snakken godt i gang, kan man også komme til at stille spørgsmålet: ‘Hvordan ser en typisk arbejdsdag ud for en nyuddannet ingeniør i den afdeling?’« siger Morten Esmann.

Han opfordrer dog til, at man husker at optræde høfligt over for virksomhederne. Lad derfor dine spørgsmål være drevet af nysgerrighed og oprigtig interesse og undgå at komme til at lyde inkvisitorisk.

Følg op senere og få mere at vide

Selv om du kan danne dig et nogenlunde billede af hverdagsopgaverne, er messen nok ikke det rigtige sted at blive klogere på de mere bløde aspekter af virksomheden.

»Målt på kultur og værdier er en messe nok ikke det rigtige sted at danne sig et indtryk af virksomheden. På messen handler det om at skabe en kontakt til virksomheden, og efterfølgende kan du så udnytte den kontakt til at få den fornemmelse på et senere tidspunkt, siger karriererådgiveren.«

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger