Hvidløgets gådefulde gavnlighed

Illustration: Wikipedia

Der er omfattende dokumentation for, at det kan være sundt at spise hvidløg, og at det reducerer udviklingen af visse former for kræft, hjerte-­kar-sygdomme og type 2-diabetes.

Historisk set har hvidløg også gennem tiderne været anvendt som blodfortyndende middel i Kina og Indien, som en slags hjertemedicin hos egypterne og til behandling af spedalskhed.

I dag er hvidløg foruden at være en helt almindelig fødevare også et vigtigt element i kosttilskudsprodukter og en del af en industri, der omsætter for millioner af dollars.

Læs også: Bakterier hader hvidløg

Kliniske forsøg giver dog ikke altid helt konsistente resultater, hvad angår de gavnlige effekter.

»Det skyldes, at der stadig er store huller i vores viden om, hvordan hvidløg påvirker vores sundhed,« skriver Peter Rose fra University of Nottingham, Philip Keith Moore fra National University of Singapore og Yi-Zhun Zhu fra Macau University of Science and Technology i en artikel i tidsskriftet Trends in Pharmacological Sciences.

Her gennemgår de tre forskere den nuværende viden om hvidløgs sundhedsgavnlige effekter og opremser de vigtigste udestående problemer i den forbindelse – dem vender vi tilbage til.

Det ligger i svovlet

Hvidløgs karakteristiske smag og duft skyldes svovlforbindelser. Som andre medlemmer af løgslægten (Allium) absorberer hvidløgsplanten svovl fra jorden, som indgår i amino­syrer og svovlholdige mole­kyler i planten.

Disse kan nedbrydes til omkring 50 forskellige svovlforbindelser, når hvidløg tilberedes og spises.

»Disse molekyler giver planterne en økologisk fordel, når de vokser vildt. Tilfældigvis er disse molekyler også biologisk aktive i celler og væv hos pattedyr,« forklarer Peter Rose.

Inden for de senere år er man især blevet opmærksom på, at svovlforbindelserne bl.a. påvirker dannelsen af signalmolekyler i form af gas som nitrogenmonoxid (NO) og hydrogensulfid (H2S), som produceres naturligt i kroppen.

Disse signalmolekyler spiller en vigtig rolle i cellekommunikation og er med til at opretholde homøostase eller ligevægt – og i forbindelse med mange sygdomme kan man registrere ændrede niveauer af dem.

Forskning viser, at indtag af hvidløg øger produktionen af signal­molekylerne, og det antages derfor at være den mest almindelige mekanisme for hvidløgs gavnlige effekt.

Ikke mindst er der inden for de senere år kommet øget opmærksom om den rolle H2S har for celledeling og programmeret celledød (apoptose).

Kompliceret kemi

Går vi mere detaljeret ind i kemien, opsamler hvidløgsplanten uorganisk svovl i form af sulfat (SO42-) i jord og svovldioxid (SO2) i luften. Det indgår i dannelsen af svovlholdige aminosyrer, som er medvirkende til at danne en lang række andre svovlforbindelser.

Når plantevævet beskadiges ved knusning eller skæring, vil amino­syren alliin C6H11NO3S, der er lugtfri, komme i forbindelse med enzymet alliinase, hvorved der dannes allicin C6H10S2O, der giver hvidløg den karakteristiske lugt.

Med udgangspunkt i allicin dannes en andre svovlforbindelser herunder diallyl sulfid (DAS) med den kemiske formel C6H10S, diallyl disulfid (DADS) C6H10S2 og diallyl trisulfid (DATS) C6H10S3. Til trods for, at forskellen mellem DADS og DATS kun er et enkelt svovlatom, har denne forskel stor betydning.

Illustration: MI Grafik

Disse svovlforbindelser er ustabile i cellens miljø, hvor de reagerer let, og hvor DATS indgår i processer, der danner de komplicerede polysulfider glutathion trisulfid og allyl perthiol.

Det er disse, der stimulerer produktionen af NO, H2S og muligvis CO, der fungerer som signalmolekyler i celler. Tilsammen bidrager disse processer sandsynligvis til de rapporterede biologiske effekter af hvidløg – særligt i hjerte-kar-systemet.

Men mange forhold har betydning for kemien – for eksempel pH-værdien. Olie udtrukket af basisk hvidløg har eksempelvis en høj koncentration af DADS, som ikke giver anledning til nævneværdig produktion af H2S i cellen, mens hvidløg med højere surhed (lavere pH) har en højere koncentration af DATS, som fører til højere koncentration af H2S.

Udestående problemer

Samlet set er der dog for få detaljerede undersøgelser af dette elegante kemiske samspil, så der er mange ubesvarede spørgsmål, der vedrører patofysiologiske processer, konstaterer Rose, Moore og Zhu.

»Det står klart, at de biologiske effekter, som tilskrives hvidløg, er meget mere komplicerede, end man hidtil har troet,« skriver forskerne, som tilføjer, at tilberedningen af hvidløg også har stor betydning for, hvilke svovlforbindelser der dannes.

Det kan måske være med til at forklare de meget forskellige resultater, man har fået, når man har studeret de sundhedsgavnlige effekter.

Forskerne opstiller til sidst en liste med otte vigtige ubesvarede spørgsmål, heriblandt disse:

  • Hvor store mængder hvidløg skal indtages for at danne fysiologisk relevante mængder af gasser i celler?

  • Kan der udvikles hvidløgsterapi, der leverer polysulfider til specifikt væv?

  • Ændres metabolismen for svovlforbindelser i mennesker med alderen eller i forbindelse med sygdomme?

  • Kan vi forbedre på naturen? Er det for eksempel muligt at udvikle en ny svovlbaseret terapiform baseret på naturligt forekommende molekyler?

Svar på disse spørgsmål gennem nye undersøgelser kan potentielt føre til udvikling af nye afgrøder med sundhedsfremmende egenskaber.

Peter Rose advarer dog mod at betragte hvidløg som et vidundermiddel:

»Jeg tror ikke, der findes en enkelt plante, der hjælper mod alt, men der findes helt klart planter, der er stærkt forbundet med reduceret risiko for sygdomme hos mennesker. Varietet er livets krydderi, men en forståelse af krydderiernes kemi er sandsynligvis en nyttig viden at have,« siger han.

Emner : Kemi
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten