Hvidhajer i fremgang: Nu skal droner hjælpe med at undgå angreb

Illustration: Daniel Chetroni / Bigstock

Dam. Dam. Dam. Dam. Dam. Dadadaaa. Den ikoniske baggrundsmusik til rædselscenerne i Dødens Gab er svær at ryste af sig, når snakken falder på hvidhajer. Men ved at forstå deres opførsel bedre, kan man måske lægge frygten lidt på hylden.

Det synes i hvert fald at være en af tankerne bag en intensiv kortlægning af hvidhajernes opførsel ved Californiens 1350 kilometer lange kyststrækning, der strækker sig fra San Diego i syd til Del Norte i nord.

Hajlaboratoriet Shark Lab, har nemlig fået en usædvanlig stor pengepulje på 25 millioner kroner (mod et normalt budget på 200.000 kroner årligt) til at studere hajerne, og forskerne har brugt nogle af pengene på en lang række teknologier såsom droner og lytteudstyr.

Modsat tendensen andre steder i verden, har Californien nemlig oplevet en fremgang i unge hvidhajer over de seneste år. Med det følger flere møder mellem surfere og hajer. Selvom møderne bliver hyppigere er antallet af dødelige overfald dog ikke steget, og det vil myndighederne gerne have forbliver sådan – især i år, hvor biologer forventer bestanden af hvidhajer ved kysterne tager endnu et nøk opad.

Hajer bliver mødt stadig oftere af især surfere i Californien Illustration: California Department of Fish and Wildlife

»Vi ser allerede en masse aktivitet, mere end vi har set over de seneste år. I år ser ud til at blive en særligt aktiv sæson,« lyder det fra direktør af Shark Lab, Chris Lowe, til Scientific American, hvor han også i en video fortæller om projektet.

Livreddere får notifikationer om hajtrusler

Sidste år lød startskuddet til projektet, der løber over to år, og planen er at ende med en slags drejebog for, hvornår sandsynligheden for hajangreb er størst. Og her kommer højteknologien ind i billedet. Med en hel flåde af Phantom-droner tager forskerne videooptagelser af surfere og hajer. Og de foreløbige optagelser viser allerede, at der er langt flere hajer tæt på surferne end surferne nogensinde opdager. Vel og mærke uden der er fare på færde.

Læs også: Haj-overvågning alarmerer selv surfere på Twitter

Droneoptagelserne suppleres med undervandsoptagelser og målinger af alt fra saltindhold og iltniveau. Dertil kommer tagging af hajer, som kan følges hele tiden af forskerne. Det hele bindes “naturligvis” sammen af machine learning-algoritmer, som så skal spytte forudsigelser ud om, hvornår der er risiko for hajangreb.

Livredderhusene langs kysten er en af de vigtigste målgrupper i projektet og planen er, at de løbende får notifikationer om hajer i nærheden og en vurdering af risikoen for angreb.

Hajer i tilbagegang verden over

Ifølge Chris Lowe faldt bestanden af hajer ved Californiens kyster i 60’erne og 70’erne, men nye regler for fiskeri var med til at ændre det billede.

Til gengæld viser nyere studier - udgivet i Nature - at hajer i 58 lande er i tilbagegang.

Årsagen er bifangster i fiskenet, samt aktiv jagt på dem på grund af deres finner som sælges for høje priser i Asien. Klimaændringer menes også at skade bestandene, ligesom hajernes fødegrundlag er truet mange steder.