Hvert tiende tv kan ikke klare 4G-signaler
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Hvert tiende tv kan ikke klare 4G-signaler

Hvis du skal købe et tv i dag, så er der omkring 90 procent sandsynlighed for, at apparatet kan håndtere signalerne fra det kommende 4G-net i 800 MHz-båndet.

Men der er også ti procents risiko for, at apparatet IKKE kan klare signalerne og derfor får problemer med tv-modtagelsen.

»Vi har sikret, at 90 procent af de tv-apparater, der er på markedet i dag, vil virke,« siger chefkonsulent i Erhvervsstyrelsen Kristian Borten og tilføjer:

»Der er i udlandet lavet nogle undersøgelser af, hvor robust det udstyr, der findes på markedet i dag, er. Undersøgelserne er anonymiserede.«

Læs også: 4G-støj kan gøre det nødvendigt at udskifte fladskærms-tv

Er det så ikke lidt som et lotteri, hvor man som forbruger har ti procents risiko for at tabe ved køb af tv?

»Desværre jo. Men heldigvis bliver apparater bedre. Problemstillingen har jo været kendt i nogle år. Det internationale standardiseringsarbejde er, så vidt jeg ved, i fuld gang,« siger Kristian Borten.

Han henviser til, at der skulle komme en standard for tv, som betyder, at apparaterne ikke lader sig forstyrre af det kommende mobile bredbånd.

Hvorvidt et tv bliver forstyrret, når det mobile bredbånd bliver rullet ud mellem 2013 og slutningen af 2015, afhænger af, om tv'et er tæt på de 4G-signaler, som vil blive udsendt i et frekvensområde, hvor der tidligere blev udsendt tv.

Erhvervsstyrelsen har fået udarbejdet en konsulentrapport, som anslår, at højst 10.000 husstande, der ser tv via DTT-nettet (benytter egen antenne), af flere årsager kan få problemer med tv-modtagelsen på grund af 4G-nettet.

Kristian Borten understreger i den forbindelse, at de ti procent af tv-apparaterne på markedet, som kan have svært ved at klare 4G-signalerne, ikke umiddelbart kan sættes i relation til de 10.000 husstande.

Undersøgelse: De fleste med egen antenne får problemer

Den svenske virksomhed Teracom, der driver det danske DTT-net, har tidligere over for Ingeniøren anslået, at størstedelen af de husstande, som ser tv via egen antenne, kan ende med at få problemer med modtagelsen på grund af signalerne fra det kommende 4G-net.

Erhvervsstyrelsen har tidligere i et høringsnotat i forbindelse med den kommende 800 MHz-auktion oplyst, at der er ca. 500.000 husstande, som ser tv via DTT-nettet.

Efter planen skal der afholdes en auktion til juni, hvor frekvenserne til det kommende 4G-net i 800 MHz-båndet bliver bortauktioneret. Udrulningen af 4G-nettene (et for hver auktionsvinder) finder sted mellem 2013 og slutningen af 2015.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Undersøgelserne er anonymiserede.

Skal det forstås således at man bevidst skjuler hvilke specifikke TV der ikke vil virke? Det er da simpelthen for åndsvagt hvis det er tilfældet. Fra et forbrugersynspunkt er det da netop det man vil have at vide.

 • 0
 • 0

De tal, der fremgår af denne artikel kan desværre give anledning til misforståelser.

Det er således, at den konsulentundersøgelse af risikoen for forstyrrelse af tv-modtagelse, som er gennemført for Erhvervsstyrelsen, viser, at 10.000 husstande, der modtager tv via antenne (DTT) kan risikere at opleve forstyrrelser, når 800 MHz-frekvensbåndet tages i brug fra 2013 til bl.a. mobilt bredbånd. Hvis husstandene vel og mærke ikke foretager sig noget.

I undersøgelsen er der bl.a. taget højde for den tv-population, der findes.

For at minimere risikoen for forstyrrelse af modtagelse af DTT har Erhvervsstyrelsen fastlagt en række vidtgående begrænsninger for anvendelsen af frekvenserne. Formålet med fastlæggelsen af netop disse begrænsninger er bl.a. at beskytte 90 % af de tv-apparater, der findes på markedet.

Begrænsningerne vil betyde, at stort set alle de 10.000 husstande, der kan risikere at opleve forstyrrelser, vil kunne løse eventuelle forstyrrelsesproblemer med forholdsvis enkle tiltag, fx udskiftning af kabler og stik, og ved at indsætte et filter, der kan købes for relativt små penge (ca. 150 kr.).

 • 0
 • 0

Hej Kristian,
Kan du hjælpe med, hvor man evt.kan købe et sådan filter, og hvis man skal spørge efter det i en butik, hvad vil man så kalde det?

 • 0
 • 0

Kristian Borten - godt at se I følger med i debatten og giver svar.

Imidlertid er det klart at der vil opstå problemer fordi der ændres i frekvenserne. Mange har købt TV apparater i forbindelse med overgangen til DTV i 2009. Disse er sandsynligvis ikke resistente.

Udover filtre, så vil mange med stue antenner være nødsaget til at købe en ny stueantenne. Disse er nu ved at komme frem - bla. Televes Innova, hvor man kan slå kanal 61-69 fra (markeres med LTE protected).

http://www.max-nordic.com/shop/produkter/k...

I USA har de oplevet problemer omkring kanal 50 (DTV), som gav indstråling i LTE, og dermed er kanal 50 død i USA. Så selv om der er skarp filtrering begge veje, så er interferens et reelt problem.

Det ville klæde jer, hvis I gjorde som i USA og andre steder - hensatte en pulje penge der kunne sikre at der var rådgivning / hotline, samt et lille økonomisk plaster på f.eks. 500,-. Den nævnte antenne koster kr. 699,- inkl. moms. De penge der er tilbage i puljen efter 6 mdr, kan jo bare ryge tilbage i kassen. Altså - intet problem = gratis omgang.

Det hjælper ikke meget at sætte et filter på, efter at en stueantenne har forsøgt at forstærke LTE signalet. Hele antenne skal her udskiftes.

 • 0
 • 0

Telestyrelsen er vel den tjeneste, der giver tilladelse til frekvenser af
forskellig art - hvorfor har man givet tilladelse til 800Mhz, hvis dette giver
spejlrekvenser på TV-frekvenserne.

 • 0
 • 0

Efter alle de muligheder som bliver fremført er det som at male en vis mand på vægen, snart den ene løsning og så andre nemme ting.
Een ting er sikkert det er fuldstændig vandvittigder kan gives lov til at bruge de signaler som ødelægger tv signalerne. Hvad bliver det næste vi har lige haft en Digitalisering hvor der er skiftet rigtig mange skærme ud og nu kan der begyndes igen. Det kan snart begynde at ligne en IC4 løsning.

 • 0
 • 0

Mange har en lidt ældre HDD/DVD optager. For at kunne optage på en sådan er det nødvendigt med en digital boks. Hvor mange bokse bliver ramt af det. Blandt andet bliver der benyttet Triax-bokse til modtagelse af Boxer.

 • 0
 • 0

IP TV styrer jo for vildt i det her spil, det er jeg en af de heldige der har, så mine antenner er for længst krøllet sammen og smeltet om til letvægtscykler...
Ligesom mig og de fleste andre, kan vi jo slet ikke finde ud af det her med tv, støj. Jeg kan dog finde ud af at det ikke rammer mig. Hvorfor forstyrrer LTE nettet vores TV aperarter - LTE bliver jo sendt ud via nogle frekvenser man ikke længere bruger til tv, hvorfor er det så et problem - kunne man ikke vide det da man flyttede rundt fra analog tv og DDT eller hvad det nu hedder? Måske i kabeltv systemer, hvor kanalerne stadig er på frekvenserne der svarrede til det område hvor DR sendte analog signal ud, men det handler vel bare om ordentlige kabler.. men ja... Savner virkelig en forklaring i medierne om hvad det er der sker... Om det så påvirker os, må tiden jo vise - bare der bliver forklaret hvorfor det sker når nu vi jo ikke bruger nogle af de gamle tv frekvenser mere og der i stedet bliver lavet databredbånd på frekvensen... Dem der har fundet ud af at internet nu skal give tv problemer, må punge ud og finde en løsning min mormor kan håndtere.

 • 0
 • 0

Hej Kristian,
Kan du hjælpe med, hvor man evt.kan købe et sådan filter, og hvis man skal spørge efter det i en butik, hvad vil man så kalde det?

Godt nok er jeg ikke Kristian men...
Du kan allerede i dag købe et Macab LTE-3400 lavpasfilter/stopfilter.

Macab Filter LTE-3400, lowpass 5-790 MHz, stop 802-1000MHz, DC
http://212.247.92.226/productsearch/produc...

Dansk distributør er Max Nordic:
http://www.max-nordic.com/shop/produkter/k...

Kan bl.a. købes følgende steder i DK:

Elfa Elektronik (tidligere Århus Radiolager) https://www.elfaelektronik.dk/elfa3~dk_da/...

AV-Connection http://www.av-connection.dk/?PGr=5677&ML=1550

Macab er svensk, så du kan også finde mange svenske butikker der sælger det, hvis du googler "Macab LTE-3400".

 • 0
 • 0

Hvorfor forstyrrer LTE nettet vores TV aperarter - LTE bliver jo sendt ud via nogle frekvenser man ikke længere bruger til tv, hvorfor er det så et problem?

Problemet er ikke at den mast, måske mange km væk, der tidligere sendte tv nu sender data.
Problemet er, når din eller naboens telefon tæt på sender på den frekvens.
Så kan antenneforstærkere eller indgange på tv, der ellers var bereregnet til at opfange/forstærke svage signaler blive overstyret af signalerne, der er kraftige fordi telefonen er tæt på.
Går indgangen først i mætning af de kraftige signaler, kan de svage(re) tv-signaler ikke længere opfattes, uanset hvor selektiv modtageren ellers er.

 • 0
 • 0

[quote]Hvorfor forstyrrer LTE nettet vores TV aperarter - LTE bliver jo sendt ud via nogle frekvenser man ikke længere bruger til tv, hvorfor er det så et problem?

Problemet er ikke at den mast, måske mange km væk, der tidligere sendte tv nu sender data.
Problemet er, når din eller naboens telefon tæt på sender på den frekvens.
Så kan antenneforstærkere eller indgange på tv, der ellers var bereregnet til at opfange/forstærke svage signaler blive overstyret af signalerne, der er kraftige fordi telefonen er tæt på.
Går indgangen først i mætning af de kraftige signaler, kan de svage(re) tv-signaler ikke længere opfattes, uanset hvor selektiv modtageren ellers er.[/quote]

Det sjove er at LTE frekvenserne i dag ikke bliver brugt til Broadcast TV men til traadloese mikrofoner.

Saa hvis du bor ovenpaa en Karaokee-bar kan du forvente faerre blokerende signaler i dit TV naar frekvenserne ikke laengere maa bruges til mikrofoner :-).

Er der nogen der har hoert om problemer med traadloese mikrofoner og digitalt TV i dag? Hvis ikke der er problemer her kan det jo vaere det heller ikke bliver saa slemt med LTE.

 • 0
 • 0

LTE er påbudt udrulning i afkrogene i Danmark, hvor man må formode, at en stor del at TV-seerne benytter sig af TV via antenne.

Så hos den del af befolkningen, som man vil hjælpe med hurtigere internetforbindelse, forstyrrer man samtidig TV-modtagelsen.

 • 0
 • 0

Er der nogen der har hoert om problemer med traadloese mikrofoner og digitalt TV i dag? Hvis ikke der er problemer her kan det jo vaere det heller ikke bliver saa slemt med LTE.

Nu er der en del forskel på styrken af et radioapparat der skal række måske 15-20 meter, og et der skal række op til 50-100 km

http://sites.google.com/site/lteencycloped...

 • 0
 • 0

[quote]Hej Kristian,

Kan du hjælpe med, hvor man evt.kan købe et sådan filter,...

Du kan allerede i dag købe et Macab LTE-3400 lavpasfilter/stopfilter.

Macab Filter LTE-3400, lowpass 5-790 MHz, stop 802-1000MHz, DC

http://www.macab.se/modules/core/downloade... Produktblad lågpassfilter LTE-3400 120215.pdf
- jeg har udskiftet link til en der virker /lars :) -

Elfa Elektronik (tidligere Århus Radiolager) https://www.elfaelektronik.dk/elfa3~dk_da/... ".[/quote]

"Throughpass attenuation: -3 dB max @ ch 59 and -7 dB max @ ch 60
Stop attenuation: -25 dB min @ 802 MHz and -50 dB min @ 822 MHz"/Elfa Elektronik

Det er nu ikke et imponerende filter - hele -7dB i kanal 60 (Macab skiver 5dB @ 790MHz) og ingen spec for hele området 791-802 MHz de to laveste LTE800 download kanaler.
Det vil sikkert reducere det område omkring LTE800 masten noget - og anvender man 3410 filtret kan man sikkert opnå tilstrækkelig beskyttelse en del tættere på LTE800 masten. Det vil for de fleste sikkert være OK i områder, hvor man kun sender på kanaler under K57-58.

Jeg kan så ikke forstå, at man kan tænke sig at skulle bruge DC gennemgang i filtret - en forstærker før filtret må næsten naturnødvendigt have sit eget filter eller vil blive overstyret.

Bemærk at
"Hur kan filtret monteras?
• i antennen (rekommenderas) (via F stik)"
Det er klart, at jo før man får støj fjernet, jo mindre skade kan det gøre. Alle der har en forstærker - og hvem har ikke det, hvis de har flere antenner (hele det østlige Sjælland eller Sønderjylland og det sydlige FYN) eller har flere antenneudtag i huset, skal jo filtrerer FØR forstærkeren.

Prisen 150 kr holder ikke alle steder, men det store problem - udover den lidt slappe filtervirkning - er at komme på taget eller ind på loftet med værktøj og F-stik. Det kender jeg kun få, der kan, og færre der vil. Mange vil være nødt til at købe 2 nye antennekabler med F stik i den ene ende, for blot at kunne montere et filter bag fjensynet uden tekniker hjælp.

Triax har netop frigivet et par filtre, der er omtalt her - http://www.triax.dk/
- og på side 34 i triax nye katalog: De ser ud til af være noget bedre. Prisen forventes i omegene af 350 kr (slutbruger inkl moms), Triax forventer at komme med forstærkere mv, der har lignende filtre indbygget senere på året (kilde triax april 2012)

I UK har Ofcom pt. prototyper af billige filtre, der skulle komme i samme prislag, men dæmpe betydeligt bedre og som Ofcom forudsætter anvendet i deres beregning af LTE800 problemerne i UK.
http://ompldr.org/vZGcxag/2012_LTE_dom_fil...

Lars :)

 • 0
 • 0

LTE er påbudt udrulning i afkrogene i Danmark, hvor man må formode, at en stor del at TV-seerne benytter sig af TV via antenne.

Så hos den del af befolkningen, som man vil hjælpe med hurtigere internetforbindelse, forstyrrer man samtidig TV-modtagelsen.

Genialt, simpelthen genialt.

Vil der også være gener for brugere af fibernet?

Erik

 • 0
 • 0

Hvis der er noget man har fod på, da er det Tunerne til Tv apparater, og alle andre steder hvor der er brug for modtage Tv signaler.

Så de der sidder i Erhversstyrelsen er da de mindste troværdige når det kommer til den slags modtageudstyr.

Men igen mine aversioner imod de her filtre bør jeg holde for mig selv. De eneste versioner af filtre jeg mener kende, er de der rundt i Kabelanlæg spærrer for hvilke pakker man nu engang ikke ønsker, for eks LPF 614 fra Stofa.

 • 0
 • 0

[quote]Er der nogen der har hoert om problemer med traadloese mikrofoner og digitalt TV i dag? Hvis ikke der er problemer her kan det jo vaere det heller ikke bliver saa slemt med LTE.

Nu er der en del forskel på styrken af et radioapparat der skal række måske 15-20 meter, og et der skal række op til 50-100 km

http://sites.google.com/site/lteencycloped...]

100km er en meget stor cellestoerrelse for LTE. Husk du max kan sende med 200mW. Traadloese mikrofoner er til gengaeld analoge og skal have hoejt s/n saa det ville overraske mig hvis de sendte svagere end 10dBm.

 • 0
 • 0

100km er en meget stor cellestoerrelse for LTE. Husk du max kan sende med 200mW. Traadloese mikrofoner er til gengaeld analoge og skal have hoejt s/n saa det ville overraske mig hvis de sendte svagere end 10dBm.

Et 20 gange kraftigere signal er vel heller ikke helt at kimse af?

 • 0
 • 0

[quote]100km er en meget stor cellestoerrelse for LTE. Husk du max kan sende med 200mW. Traadloese mikrofoner er til gengaeld analoge og skal have hoejt s/n saa det ville overraske mig hvis de sendte svagere end 10dBm.

Et 20 gange kraftigere signal er vel heller ikke helt at kimse af?[/quote]

Effekten falder med kvadratet paa afstanden saa hvis LTE med 200mW giver problemer i 100m afstand skulle en 10dBm mikrofon goere det i 22m afstand. Omvendt hvis der aldrig er set problemer med mikrofonerne kan det vaere det heller ikke bliver saa slemt med LTE.

 • 0
 • 0

LTE er påbudt udrulning i afkrogene i Danmark, hvor man må formode, at en stor del at TV-seerne benytter sig af TV via antenne.

Så hos den del af befolkningen, som man vil hjælpe med hurtigere internetforbindelse, forstyrrer man samtidig TV-modtagelsen.

Hvor er det ?
På Fyn er der stadig masser af områder, som ikke engang kan får en ISDN linie på kobbernettet.
Det er med andre ord endnu et søm i ligkisten til "udkantsdanmark"

 • 0
 • 0

Ing.dk forsøger ligesom alle andre medier "at være først med historien". Historier som ofte bidrager til endnu flere spørgsmål end svar - men desværre også nogle gange til forkerte informationer med deraf følgende utryghed og frustrationer!

Samtidig er det jo også herligt, at Ing.dk giver mulighed for, at vi alle kan mødes i sådan et forum - et forum hvor alle har helt forskellige forudsætninger -.

Jeg skal på ingen måde gøre mig til "Kloge Åge", men ønsker blot at bidrage med den viden jeg har i forhold til praktisk installatørvirksomhed i antennebranchen, herunder teori kontra praksis, viden i forhold til lovgivning samt ikke mindst, almindelig sund fornuft.

I det efterfølgende vil jeg bidrage og samtidig kommentere de foregående indlæg.

PROBLEMER: INGEN i selve antennebranchen ved reelt hvor og hvor mange problemer som kommer. Der er nogle teoretiske beregninger/forudsætninger, hvor den enkelte forbrugers antenneanlæg er helt afgørende. Derudover er der også en mulig problemstilling omkring TV udstyr, herunder eksterne modtageprodukter. Selve radio/tv branchen, herunder supermarkedsleddet ved endnu mindre - her er det udelukkende et spørgsmål om salg af varer/produkter som er afgørende.

ERHVERVSSTYRELSEN (tidl. IT- og Telestyrelsen): en offentlig styrelses/tilsynsmyndighed kan aldrig anbefale produkter.
Hr. Borten har i denne sammenhæng ment, at det var nødvendigt at korrigere nogle informationer i et journalistisk referat.

LTE FILTRE: mange af Jer går meget op i at finde "stedet" for køb af disse filtre. Her må jeg advare, da det kan være spildte penge og "gør det selv tid".
Data fra producenter/grossister holder næsten aldrig og flere filtre vil ud fra specifikationerne vise sig, at være spild af penge

Den almindelige forbruger vil være helt afhængig af flere forhold førend evt. filter skal indkøbes: hvor opsættes sender til LTE/hvor bor man, hvilke frekvenser modtages der TV i området, hvilken antenne til TV benyttes, benyttes forstærker og hvor, benyttes yderligere antenner til svensk/tysk modtagelse samt forstærker, kabler, stik, hvilke produkter har husstanden, har husstanden eller nabo modem til LTE, er dette placeret i nærhed af TV osv.
ALT dette KRÆVER måleudstyr og derfor kan den enkelte selvfølgelig købe sig fattig i alverdens filtre til ingen verdens nytte samt "gør det selv installationer" - omvendt kan det også vise sig, at intet skal foretages.

Lars F Jensen har i tidligere indlæg forsøgt at beskrive nogle af disse forhold.

Ud fra min erfaring i den digitale verden vil det ofte vise sig, at det først og fremmest helt beror på forbrugerens valg af produkter og antenneanlæg, herunder ikke mindst "gør det selv løsninger" og selvfølgelig også i en vis udstrækning til de kendte politiske beslutninger/vedtagelser på installations tidspunktet.

FIBER/KOBBER-TLF.net/SATELLIT: det vil som udgangspunkt ikke blive berørt, da det som udgangspunkt er et helt andet område og fremføringsform.
Jeg skriver "udgangspunkt" da TDC her i øst DK tidligere har opkøbt Dongs Fibernet og bruger fiberen til Home Trio. I selve husstanden er forbindelsen således afleveret i en fiber, hvorefter man herfra lader det overgå til husstandens almindelige coax (antennekabel) i berørte frekvensområde. Dermed kan man her teoretisk set også blive berørt af LTE.

TRÅDLØST UDSTYR: her er der som ved andre lejligheder desværre tale om forkerte informationer!
Trådløse mikrofoner m.m. er reguleret hos Erhvervsstyrelsen
http://www.itst.dk/frekvenser-og-udstyr/fr...

Her kan man se, at der er klare retningslinjer for brug af trådløst udstyr i frekvensområdet 470-790MHz, ligesom det er landsdelsbestemt.
Brug af 800MHz området beror helt af selve brugen i "lukkede miljøer" og er forbundet med forbehold og fremtidige planer.

Brug af trådløse produkter har i årevis været forbundet med problemstillinger, da det er helt de samme frekvenser som skal benyttes til en række produkter i samme husstand og der samtidig er kommet endnu flere produkter til.

Indlæg omkring f.eks. Trådløse Mikrofoner har derfor ingen relevans i denne sammenhæng.

Endvidere er det også værd at bemærke, at LTE sendere IKKE opsættes i TV sendemaster, men derimod opsættes i selvstændige master eller f.eks. på højtliggende bygninger/punkter. Dette afgøres helt af de teleoperatører som vinder det statslige udbud - et udbud, hvor operatøren selvfølgelig skal rette sig helt efter statens udbudsmateriale og sendetilladelse.
Da forbrugerens antenner, forstærkere, TV og eksterne bokse samtidig er beregnet til at modtage i samme LTE område kan det give anledning til problemer.

BETRAGTNINGER: jeg taler hverken for eller imod LTE. Derimod forholder jeg mig til den politiske virkelighed og de tekniske muligheder vi har i dag. Ja - jeg lever af det - men er bestemt heller ikke enig i alle beslutninger.

Samtidig er jeg også borger.
Jeg savner i høj grad, at vi som borgere inser, at jo flere krav vi stiller jo mere kompleks bliver vores samfund og destro større krav stiller det reelt til den enkelte inkl. politikere!

Husk på, at et frekvensbånd/område er ikke noget som DK har eneret på. Brug og tildeling af frekvenser foregår internationalt/europæisk uanset om det benyttes analogt eller digitalt
Frekvensbåndet bliver heller ikke længere eller kortere fordi det benyttes i DK.

Politisk har man tilbage i 2009 besluttet og derefter bredt politisk i 2010 at inddrage 800MHz frekvensbåndet til mobilt bredbånd eller sagt på en anden måde: "Det er vigtigt for Danmark at være et højhastighedssamfund".

Her er der selvfølgelig en masse interesser. Bortsalg af frekvenser i kraft af ny teknik, statsindtægter, interesseorganisationer, fri konkurrence, organisationer, EU-lovgivning osv

Sagt på en anden måde: i kraft af den tekniske udvikling, den globale frihandel/lovgivning og de dermed øgede krav fra forbrugere har politikerne ageret derefter!

LTE udbredelse er blot endnu et tiltag i den "frie markedskonkurrence" og endnu en mulighed for bredbåndsdækning
Som i andre koncepter må man se om det efterfølgende holder?

Alternativt må man stoppe op i sine krav om udvikling og muligheder, synke spyttet og bede politikerne om at tænke sig om inden der gives efter for diverse interesser!

 • 0
 • 0

Det sjove er at LTE frekvenserne i dag ikke bliver brugt til Broadcast TV men til trådløse mikrofoner.

Så hvis du bor ovenpå en Karaokee-bar kan du forvente færre blokerende signaler i dit TV når frekvenserne ikke længere må bruges til mikrofoner :-).

Ingen af de Karaokee-barer jeg har besøgt, har trådløse mikrofoner.
Tværtimod er mikrofonen boltet til et solidt stativ, der sidder fast til sangerpulten.

Men de trådløse mikrofoner må sende på de tv-kanaler, der ikke lige bliver brugt i lokalområdet. Så der kan stadig opstå forstyrrelser, hvis lydmanden har glemt at justere frekvenserne efter det område turneen nu er kommet til.

http://www.itst.dk/frekvenser-og-udstyr/fr...

 • 0
 • 0

Jeg har nu forsøgt at forstå alt det der bliver beskrevet her, men er ikke kommet til noget jeg kan bruge til noget, måske fordi jeg ikke er inde i alle disse ting.
Jeg har Boxer, og som følge deraf har jeg egen antenne, en DVBT2 antenne, + også en antenne forstærker, for jeg bor med træer på de 3 sider af huset, mens den anden side vender mod vandet, dog med et hus foran.
Jeg bor i et gammelt hus, og til leje, og udlejeren vil ikke tillade at man sætter en antenne udenpå huset, så den står oppe på mit loft på 1. sal. Jeg har en del forstyrrelser på mit signal, men min antenne er nu blevet drejet til en anden og bedre position end før, så forstyrrelserne er ikke så udtalte mere.
Jeg skal på et tidspunkt have et andet TV, men kan se at jeg hellere må vente til de får lavet et TV der kan modtage alt. Lige pt har jeg et fladskærms TV som er HD ready, et Sony Bravia fra 2006, men vil gerne have et LED TV, men må vist hellere vente lidt, for det er jo ikke billigt hvis man vil have et ordentligt TV.

 • 0
 • 0

@ Jytte-Hanne Andersen

Det jeg har imod Boxer er netop den slags forbud imod opsætte antennerne til modtage. At parter direkte hoverer over den slags forbud.

Plus at man får større problemer end tidligere.
Digitale signaler vil falde ud/fryse/pixelere meget meget mere end et analogt signal fortsat kunne vise billede med. Men sådan skal det altså være.
Fordi alt mastesendt digitalt er endog meget følsomt overfor, hvad der sker med signalerne undervejs fra sendemast til ens Tv, og når man endda anvender DVB-T2 skal det da gå helt helt galt.

 • 0
 • 0

Jeg er fra den tid hvor man (burde) hjælpe med råd og dåd, og ikke forkøbe sig i noget vedr. Tv og antenner.
Guld kan trods alt købes for dyrt. De ser fine ud men man kan ikke stole på samlingerne holder i det lange løb (den indre tråd er alt for tynd i forhold til, nå ja hvad man bør anvende, husker ikke den anbefalede diameter på det indre kabel).
Når jeg har læst nogen skriver man skal købe og anvende Tv kabel i løs vægt og
Selv montere med F-Connectorer så har jeg det svært ved ovennævnte kabler.

 • 0
 • 0

Det er ikke Boxer der forbyder mig at sætte en antenne på taget, men derimod min udlejer, jeg tror ikke at Boxer kan modsætte sig hvor en antenne skal være henne.
Jeg har en digiatl modtagerboks fra Boxer, så jeg kan modtage HD udsendelser.
Årsagen til at jeg har Boxer er at det er billiger hos dem, end andre TV udbydere, derfor bruger jeg dem.

 • 0
 • 0

OK jeg skrev det forkert.
Boxer har sendt et godt stykke tid, men lovgiverne mener åbenbart at nogen IKKE må modtage signalerne fordi udlejere forbyder dette. (umuliggør dette ved antenneforbud).

 • 0
 • 0

Jeg sidder da og kigger på tv nu, så jeg kan da se udsendelserne, dog er DRs udsendelser ikke sendt ud med så stor power som feks TV2 o.a., DRs programmer modtages ikke så godt som andre programmer.

 • 0
 • 0

Jeg ved ikke hvorledes udlejerne bliver "Rigere ved forbyde lejere opsætte egne antenne for modtage Boxer's programmer".
Men det bliver de altså rundt i landet; og hvis Boxer piver herover har jeg kun begrænset medfølelse for samme Boxer.
Netop denne problematik burde Boxer have vidst "Med Rettidig omhu!"

 • 0
 • 0

Hej Jytte.

Formoder, at du har købt dit abonnement DIREKTE hos Boxer - her gælder det som på alle andre platforme, at SÆLGE et abonnement, hvor alt kan lade sig gøre!

Desværre er det nogle gange også gældende ude i forhandler/installørmiljøet.

Et godt råd til dig: Find en god lokal og vidende tv/antennemand for dit område. Forhør dig evt. hos nabo, venner eller familie inden du finder pgl.
Erkender, at de kan være svære at finde, men de findes - omend bl.a. forbrugeren stille og roligt er ved at tage livet af disse fagfolk.

Han kan med korrekt måleudstyr finde ud af hvorvidt dit område er egnet for loftmontering eller det er sammensætningen af dit antenneanlæg der er forkert.

Til orientering:
- det danske antennesignal er udlagt med frit sigte i 10 m højre, alle forhindringer/fordelinger/forstærkere og andet udstyr påvirke et digitalt signal/kontant afregning,
- der findes ingen antenner til HD, DVB-T2 eller andet lignende (salgsgas) - der findes UHF eller VHF antenner med forskellige egenskaber,
- de licensbetalte programmer har teoretisk set ca.100 % dækning og det mest robuste signal. Boxer ca. 97 % teoretisk dækning, hvoraf noget af robustheden i signal i stedet for digital fejlretning bruges til udsendelser.

 • 0
 • 0

Hej Steen
Tak for dit råd. Jeg har ganske rigtigt fået mit abbonement direkte hos Boxer.
Må sige at den antennemand som vi har her i området er i lommen hos Boxer og Canal Digital, og jeg er 100 % sikker på at hvis han kommer herud og måler op, vil han sige at jeg skal have en anden antenne end den jeg har nu, jeg må sige at jeg førhen havde købt en antenne hos ham til Boxer, og at den ikke duede til en dyt herude, mens den jeg har fået nu er meget bedre.
Min kæreste har hjulpet mig med at få sat denne anetenne op, ja også med den anden, han har et kompas der kan vise hvor mange grader den skal vende mod det bedste signal, idet jeg har været inde og kigge på Boxers hjemmeside over hvor antenne skal vende mod for at få det bedste signal i mit område. Det er enten Nakskov, eller Vordingborg, men mod Nakskov er signalet ikke så godt, mens mod Vordingborg er der mere frit udsyn, så jeg håber ikke at jeg får problemer når det 4 G net kommer op at stå.

 • 0
 • 0

Hej Jytte.
Formoder, at du har fået penge retur fra din antennemand. Antenne til loftmontering bør altid sælges med forbehold for korrekt signaldækning, herunder indregnet kundens interne kabel fordeling.
Det er jo besnærende med alle disse fine grønne dækningskort og kompasretninger - dette bruges bl.a. også til salg.
En kompasretning kan dog ikke fortælle dig noget om helt de afgørende værdier for et digitalt signal - ej heller de indbyggede signalindikatorer i tv-udstyr.
Ingen kan sige hvem der bliver berørt af 4G - det kommer bl.a. an på hvor man bor i forhold til opsat LTE basestation. Forbrugere med bl.a. kina plastic antenner m. indbyggede forstærkere bliver utvivlsomt berørt.

 • 0
 • 0

@ Steen Nielsen

Ordene om bl.a. kina plastic antenner ________

Ingen og jeg gentager ingen antenner er beregnet til de feltstyrker som 4G LTE drømmer om udsende. Og de rigtige/digitale antenner kan da slet ikke!

Ved forstyrrelser er der én og kun én løsning. Man må her i landet sætte hjælpesender op hvor der optræder vandskeligheder. En sådan sender skal selvfølgelig sende langt fra en sådan 4G LTE frekvens.

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten