Hvert sjette danske hjem opvarmes med brænde
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Hvert sjette danske hjem opvarmes med brænde

Vi hygger os endnu mere med brændeovne. Det viser en ny opgørelse, som Energianalyse sammen med Danmarks Statistik har udarbejdet for Energistyrelsen og Miljøstyrelsen. Her er det beregnet, at det samlede forbrug af brænde i danske husstande var 22.900 TJ i 2015. Det svarer til, at næsten 400.000 boliger blev opvarmet alene med træ. Det er ikke mindre end omkring 15 procent af samtlige husstande i landet.

Brændeovne og pejseindsatser udgør 88 procent af alle enhederne, mens resten er åbne pejse og masseovne. Dertil kommer cirka 46.200 brændekedler i boliger og fritidshuse.

Læs også: Vismænd: Afgift på brændefyring kan redde op til 300 liv om året

Fordelingen af brændeforbrugende apparater baseret på den vægtede opregning for hele landet. Illustration: Ea Energianalyse

Alle disse brændeovne og pejse sluger fire procent mere brænde end ved den sidste undersøgelse i 2013.

Og endelig er der sket en udvikling i den gennemsnitlige alder for vores brændeovne. Siden 2013 er antallet af ovne som er mere end ti år gamle (altså fra før 2005) faldet.

Ny metode er mere nøjagtig

Undersøgelsen af antallet af brændeovne, pejseindsatse og lignende har været gennemført hvert andet år siden 2005. Men den nye undersøgelse har taget en helt ny metode i brug, og det har muligvis også haft indflydelse på resultaterne. Der er nemlig registreret flere brændeovne og pejse i 2015 end i tidligere undersøgelser, mens forbruget pr. ovn er omtrent det samme som i 2013, men mindre end i 2011-undersøgelsen:

»Vi har nu fået tal som er langt mere valide end tidligere,« siger AC-fuldmægtig Brian Kristensen fra Miljøstyrelsen, som også peger på, at både nye miljøkrav for brændeovne, der blev indført i 2008, og skrotningsordningen fra 2015, kan have betydning for, at bestanden er yngre end tidligere antaget.

Læs også: Brændeovne udleder totalt set lige så mange partikler som bilerne i København

Tidligere byggede undersøgelserne på telefoninterview. I den nye metode er der sendt spørgeskemaundersøgelser ud til 40.000 tilfældig udvalgte husstande. 13.229 af dem valgte at deltage i undersøgelsen, og ud af dem har 4.506 oplyst, at de har en eller flere brændeovne/pejseindsatse, masseovne eller åbne pejse i boligen.

Bedre beregninger af partikelemissionen

Resultaterne er blevet vægtet og opregnet til at dække hele landet, og det får betydning for fremtidige beregninger over emissionerne fra fyring med træ i danske husstande.

Læs også: Forsker: Uændret brændeovnsforurening trods nye tal fra København

I foråret blev en ny model til beregning af emissionerne fra blandt andet brændeovne, taget i brug af DCE (Nationalt Center for Miljø og Energi). Beregningerne viste, at det vil redde op mod 300 liv om året og spare samfundet for helt op til 3 milliarder kroner, hvis partikelforurening fra brændeovne begrænses.

Med de nye tal er der udsigt til, at beregningerne kan bliver mere præcise, både når det gælder den totale emission og selve fordelingen på landsplan. Det siger specialkonsulent Ole-Kenneth Nielsen, der har fokus på luftemissioner:

»Vi er altid glade for at få bedre data. Antallet af brændeovne er nogenlunde det, vi tidligere har regnet med. Men nu får vi et bedre grundlag for beregningerne, fordi der er langt flere respondenter end tidligere,« siger han.

Rettet: Vi skrev i første omgang at det drejede sig om hvert fjerde hjem, eller 25 procent. Det korrekte tal er 15%. Problemet var opgørelsen af husstande i Danmark, hvor ikke alle hjem både med og uden børn var taget med. Vi beklager.

Endnu en i den lange række af: Fy brændeovne oser !

Staten og lakejerne fra energisektoren, helliger ingen midler for at få fat i borgernes penge.

  • 11
  • 11

Hver fjerde?

Indrømmet: Jeg har ikke taget mig tid til at tjekke tallene, men 98% af opvarmning i Kbh sker med fjernvarme (iflg en Danfoss-direktør i en tv-udsendelse jeg så lidt af), ligesom masser af større og mindre byer (Odense, Fredericia, Kolding, Middelfart, Nyborg), .....

Når jeg ser mig om i det landskab af boliger jeg lige kender, så er det ikke primært brændeovne i 1/4 af tilfældene der opvarmer (statistisk unøjagtigt, ja. Men alligevel). Det segment af boliger jeg frekventere, opvarmes dog primært med træpiller (og naturgas), så det smager sfl. lidt af brænderøg.

Men hver fjerde som primær varmekilde? Men det måske ikke sådan det skal forstås, blot at der er "mange" der potentielt kan pålægges afgift?

  • 17
  • 0