IC4-togene skal have ny software under motorhjelmen, hvis de skal kunne udføre samme arbejdsopgaver som IC3. Et arbejde, der skal udføres af italienske Ansaldobreda.
For at give italienerne mulighed for at løse den opgave holder næsten hvert femte ellers køreklare IC4-togsæt – 10 ud af 56 – ifølge DSB's seneste statusrapport til Folketinget om IC4 i garage.
Derudover har DSB fortsat ikke et eneste IC4-togsæt opdateret med den såkaldte Multibel 4-pakke, som er den software, der gør det muligt at koble op til fire togsæt sammen, så IC4 kan køre med samme fleksibilitet som IC3.
Følg Ingeniørens dækning af IC4-skandalen i din indbakke - tilmeld dig vores nyhedsbrev
Det bekymrer it-lektor Erik Frøkjær fra Københavns Universitet, som i adskillige år har fulgt IC4-skandalen.
»DSB giver det samme svar til offentligheden, som statsbanerne gjorde i december 2013. Nemlig at ikke et eneste IC4-togsæt har installeret Multibel 4-pakken. Og det er da dybt bekymrende, når det handler om at gøre IC4 til et reelt alternativ til IC3-togene,« siger Erik Frøkjær og fortsætter:
»At testfasen så også tilsyneladende kræver, at DSB er nødsaget til at trække 10 togsæt ud af drift, er da rystende.«
Læs også: DSB sender IC4-computer i udbud
Det står ikke ud fra statusrapporterne klart, hvor hurtigt DSB udruller nye softwarepakker, hos DSB kaldet TCMS-styrepakker, til IC4-togene.
DSB skriver selv om testfasen:
‘Ansaldobreda anvender driftstogsæt til test og anvender p.t. 12 IC4- og IC2-togsæt til test af TCMS-pakker. Årsagen er, at Ansaldobreda udvikler flere softwarepakker sideløbende. Disse togsæt er ikke til rådighed for passagertrafik’, som det hedder i rapporten.
Chefen for DSB-vedligehold, Steen Schougaard Christensen, mener, at samarbejdet med Ansaldobreda om softwarepakkerne går godt.
Han fortæller, at Trafikstyrelsen lige nu har den softwarepakke, som hedder 2.2a, til myndighedsgodkendelse, som det hedder. 2.2.a-pakken dækker over en forenkling af de informationer, lokoførerne skal forholde sig til i styrehuset.
Dertil er endnu en pakke, den såkaldte 2.1-pakke, under behandling. Den pakke handler om at få rettet unøjagtighederne på dørenes sensorer.
Læs også: Hovedårsag til forsinkede IC4-tog: Fejlramte sensorer misser perronkanten
Fremskridtene med Multibel 4-pakken fremgår dog slet ikke af den seneste statusrapport.
»De her togsæt er reserveret til test af softwarepakkerne. Det er vi forpligtet til i henhold til den aftale, der ligger med Ansaldobreda, om den del af leveringen. Jeg holder stadig fast i, at DSB kan afslutte samarbejdet med italienerne (Ansaldobreda, red.) ved udgangen af 2014,« siger Steen Schougaard Christensen.
DSB kæmper for at gøre IC4-togsæt så stabile, at de målt på afgangstider og køretimer kommer op på højde med IC3.
»Og erfaringen har vist os alle, at hvor meget vi end vil det, bør man ikke stille nogle håndfaste garantier for, hvornår IC4-togene kan kaldes for fuldt udrullede og køreklar,« fortæller Steen Schougaard Christensen.
Læs også: Ansaldobreda jubler: Vi skal opdatere IC4's software
En svær fødsel
Samarbejdet mellem DSB og italienske Ansaldobreda om softwarepakker har bestemt også været en svær fødsel. To gange har DSB fyret Ansaldobreda som udvikler og leverandør af den software, som driver IC4-togene. Senest har DSB i december 2013 ønsket at sende udviklingen i udbud, så en anden softwareudvikler end Ansaldobreda kunne få fingre i IC4-togenes digitale hjerte.
Status er dog stadig, at Ansaldobreda skal køre testfasen og udviklingen i Fredericia færdig. Det koster godt 137 millioner kroner.
Egentlig ville udviklingen af de såkaldte TCMS-pakker have været meget dyrere, nemlig i omegnen af 265 millioner kroner, har DSB tidligere oplyst over for Ingeniøren. Men på grund af forsinkelserne med leveringen af IC4-togsættene endte DSB med at få rabat.
Fremadrettet skriver DSB stadig, at man i den bedst tænkelige optik vil søge efter ‘ekstern bistand’, når det handler om den fortsatte udvikling af TCMS-systemerne og Multibel 4-pakken.
It-lektor Erik Frøkjær føler sig dog på ingen måde sikker på, at DSB ved årsskiftet 2014-2015 kan bryde samarbejdet med Ansaldobreda.
»Min frygt de sidste mange år har desværre været berettiget. Softwareudviklingen står til at blive den næste store akilleshæl i hele IC4-fadæsen. Og selvom DSB måske kan få nogle af softwarepakkerne på plads, tvivler jeg stadig på, statsbanerne nogensinde kan bryde båndet med Ansaldobreda,« siger Erik Frøkjær.
Lige nu har DSB overtaget alle godt 80 IC4-togsæt fra den italienske producent, Ansaldobreda, dog med adskillige års forsinkelse. Læs mere om hele Ingeniørens dækning af IC4-skandalen her:
